Aliaje nobile utlizate pentru realizarea scheletului metalic

Extras din referat Cum descarc?

Pentru realizarea unor coroane mixte sau a unor a unor corpuri de punte mixte metalo-ceramice se pot utiliza atat aliaje nobile (cu continut crescut sau redus de aur) cat si aliaje nenobile.
Aliajele nobile contin o serie de componente de baza: aur, platina, paladium, etc. Lor li se adauga alte elemente (staniu, fier, iridium,galiu, crom) care asigura formarea stratului de oxizi necesar legarii ceramicii.
Aliajele nobile au un pret de cost foarte ridicat. De aceea prin anii 1974 - 1975 au fost lansate primele aliaje fara continut de aur pe baza de paladium - argint, ulterior pe baza de paladium - cupru si paladiu - cobalt.
PROPRIETATI ALE ALIAJELOR
Dintre proprietatile mecanice ale acestor aliaje intereseaza cu precadere duritate si modulul de elasticitate. Cu cat modulul de elasticitate este mai mare cu atat componentele mecanice pot fi confectionate mai subtiri. Duritatea aliajului este cea care determina posibilitatea corectarii raporturilor ocluzale, finisarea marginilor si ablatia lucrarilor.
Proprietati pe care trebuie sa le indeplineasca aliajele destinate metalo-ceramice:
- Interval de topire ridicat 
- acesta trebuie sa fie mai ridicat cu minimum 150-200 ?C decat temperatura de ardere a maselor ceramice;
- masele ceramice care se ard pe aliaje fac parte din categoria celor cu interval de sinterizare scazut (850-1100 ?C);
- pentru a asigura prelucrarea usoara, intervalul de topire al aliajelor este indicat sa se situeze sub 1300?C;
- masele ceramice cu punct ridicat de sinterizare (1400 ?C) denumite si mase ceramice dure ar imbunatatii decisiv proprietatile mecanice si chimice ale placarii ceramice, insa ele pretind utilizarea unor aliaje cu interval de topire situat intre 1550 si 1600?C si a unei tehnologii sofisticate care reclama un pret de cost ridicat al aparaturii aferente.
- Rezistenta la temperaturi inalte
- sa nu se deformeze la temperaturile de ardere a maselor ceramice (aproximativ 980?C).
- Coeficientul de dilatare termica sa fie aproximativ egal cu cel al maselor ceramice
- ar fi ideal ca si coeficientul lor de dilatare termica sa fie mai mare decat cel al maselor ceramice, in intervalul de transformari al acestora (500-600?C) pentru a impiedica aparatia fortelor de forfecare sau tangentiale de la interfata din cursul fazelor de racire.
- Variatii volmetrice bine determinate
- pentru a putea fi compensata de masele de ambalat dilatarea termica, respectiv contractia la racire, trebuie sa fie de 1,6%. Daca aceasta valoare nu reprezinta exact 1,6%, pot survenii inexactitati care se traduc prin greutati la adaptare pe bont si tensiuni interne care pot genera fisuri sau desprinderi ale componentei ceramice.
- Posibiltati de calire
- aliajele obisnuite isi pierd din duritate dupa aducearea in faza de incandescenta. In cazul aliajelor care pot fi calite, incandescenta urmata de o racire brusca duce la cresterea rezistentei lor mecanice;
- dupa fiecare ardere a maselor ceramice aliajele se durifica astfel incat dupa ultima ardere se obtine o valoare a duritatii mai mare 220KP/mm.
- Prag ridicat de deformare plastica
- rezistenta la tractiune trebuie sa se situeze dupa calire la valoarea de 620 N/mm2 tractiune. Aceasta valoare trebuie atinsa pentru ca scheletul metalic sa nu sufere deformari plastice in timpul masticatiei ceea ce ar avea drept consecinta fisurarea sau desprinderea masei ceramice.
- Modul de elasticitate crescuta
- modulul de elasticitate al aliajului trebuie sa fie apropiat de cel al maselor ceramice pentru a nu se deforma.
- Rezistenta la coroziune
- aliajele nobile cu continut ridicat de aur-platina sunt cele mai rezistente la factorii agresivi din mediul bucal, dar sunt mai putin dure decat restul aliajelor;
- aliajele nenobile pe baza de Ni-Cr-Co-Mo au o duritate foarte mare, sunt ieftine si rezistente la coroziune;
- aliajele care contin beriliu sunt mai putin indicate din cauza toxictatii ridicate a acestui element.
- Granulatia fina a componentilor aliajelor permite obtinerea unui amestec omogen al acestora, adausurilor si chiar a impuritatilor (Fe, Sn, In, Ni, Ir, etc), precum si o stabilitate si o duritate mare.
- Adeziune optima la masele ceramice
- legatura aliaj - ceramica trebuie sa reziste la forte de forfecare de cel putin 28 N/mm;
- in acest sens se admite actiunea a cel putin trei mecanisme:
a) Microretentii mecanice;
b) Forte Van der Walls;
c) Legaturi ionice intre oxizii de la suprafata aliajului si cei din masa cermaica.
O comparatie generala a proprietatilor aliajelor nobile si nenobile pentru ceramica arata ca aliajele de baza au duritati si module de elasticitate mai mari si densitatii mai mici. Datorita temperaturilor de topire mai mici si duritatilor inferioare, aliajele nobile sunt mai usor de turnat si finisat decat cele din metale de baza. Titanul in special este greu de turnat datorita temperaturilor sale de topire. Adeziunea corespunzatoare a ceramicii la metal se poate raliza in toate cazurile; totusi, legarea cu unele aliaje metalice de baza este mai sensibila la tehnica. Chiar daca exista putine mentiuni in literatura de specialitate despre adeziunea ceramicii la aliajele de titan se pare ca legarea se realizeaza daca sunt utilizate ceramici speciale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Aliaje nobile utlizate pentru realizarea scheletului metalic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. BRATU D., LERETTER MARIUS, MIHAI ROMINU, MEDA NEGRUTIU, MIHAI FRABRIKY: Coroana mixta, Ed. Helicon-Timisoara-1998;
2. BURLUI V.,NORINA FORNA,GABRIELA IFTENI: Clinica si terapia edentatiei partiale intercalate reduse, Ed.Apollonia-Iasi, 2001;
3. BURLUI V.:Protetica dentara,Iasi,1988,
4. GAUCAN CONSTANTIN: Cartea tehnicianului dentar, Ed.Medicala, Bucuresti, 1999;
5. RANDASU I.: Materiale dentare, Ed.Medicala, Bucuresti, 2000;
6. ROBERT CRAIG:Materiale dentare restaurative, Ed. Medicala All, Bucuresti, 2000.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!