Acorduri economice internaționale

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitia, conditiile, rolul si clasificarea acordurilor
In general, tratatul sau acordul international exprima acordul de vointa intre doua sau mai
multe subiecte de drept international, consemnat in scris printr-un instrument unic sau prin doua sau mai multe instrumente conexe, supus normelor dreptului international si destinat sa produca efecte juridice intre parti.
Parti la un acord sau tratat pot fi:
- Statele - in calitatea lor de subiecte primare de drept international sau
- Organizatiile internationale - ca subiecte cu capacitate derivata de drept international
Denumirile sub care pot aparea aceste intelegeri dintre subiectele de drept international (numite generic tratate sau acorduri) sunt diferite si anume:
- Tratatul - care desemneaza intelegerile generale, principiale privind domeniile mari ale relatiilor internationale, cum sunt: domeniul politic (tratatele de pace); domeniul economic (tratatele comerciale, tratatele de cooperare)
- Acordul - este tot un termen general prin care se desemneaza intelegerile privind anumite probleme bine delimitate si mai restranse din domeniile generale ale relatiilor internationale si care trateaza mai concret modul de solutionare a acestora. De exemplu, acordurile comerciale si de cooperare economica si tehnico-stiintifica sunt actele semnate in numele sau din imputernicirea guvernelor, supuse sau nu ratificarii, prin care se reglemeteaza modul de solutionare sau modul in care trebuie sa se procedeze in probleme ca: acordarea CNCF, acordarea licentelor de import si export, reducerile si scutirile de taxe vamale, eliminarea restrictiilor cantitative sau instituirea de contingente, conditiile de efectuare a reexporturilor etc.
- Conventia - este termenul folosit pentru desemnarea intelegerilor intr-un domeniu special. De exemplu: Conventia asupra dreptului marii, Conventia de la Viena privind dreptul tratatelor etc. Un rol important il au si conventiile provizorii care exprima acordul de vointa convenit pentru o perioada scurta, privind reglementarea provizorie a unor probleme urgente a caror rezolvare nu poate fi amanata pana la incheierea unui acord sau conventii definitive.
- Declaratia comuna si comunicatul comun sunt instrumente cu continut politico-juridic, care exprima pozitiile comune la care s-a ajuns in probleme generale, principiale de genul celor reglementate prin tratate. 
- Statutul - este denumirea data actelor constitutive ale organizatiilor internationale exprimand acordul partilor privind constituirea, atributiile si modul de functionare al acestora.
- Protocolul - este actul care consemneaza, de regula, intelegerile prin care se adera la un tratat international, se modifica unele acorduri, se fac rezerve sau se consemneaza stadiul de realizare a prevederilor cuprinse in acordurile economice. 
Alte denumiri folosite pentru a desemna documentele ce consemneaza anumite intelegeri internationale in probleme specifice sunt modus vivendi, gentlemen's agreement, compromisul, pactul etc. 
Expresia ,,Gentlemen's agreement" - s-ar traduce ,,intelegere intre oameni de onoare". La nivel international, prin ,,gentlemen's agreement" este desemnat un acord international simplificat, incheiat in forma verbala, pe baza increderii reciproce. (Fiind vorba de o intelegere verbala, gentlemen's agreement nu genereaza consecinte juridice, ci creeaza numai obligatii morale intre parti).
Modus vivendi - ar insemna mod de coexistenta. Acordul de genul ,,modus vivendi" este o intelegere prin care doua parti in litigiu sau cu interese opuse isi ajusteaza pozitiile pentru a asigura coexistenta pana la solutionarea definitiva.
Compromisul - este o intelegere care se bazeaza pe renuntari si concesii reciproce pentru a se ajunge la o pozitie comuna.
Pactul - este un tratat, acord sau conventie intre mai multe state suverane prin care se stabilesc anumite drepturi si obligatii reciproce.
Indiferent de denumire, tratatele, acordurile si celelate documente care exprima intelegerile internationale trebuie sa indeplineasca anumite conditii minime de existenta si anume:
- Sa exprime vointa libera a partilor contractante
- Sa aiba un obiect posibil de realizat 
- Sa fie licite, adica sa respecte principiile si normele dreptului international.
Nerespectarea uneia din aceste conditii, face ca documentul in cauza sa cada sub sanctiunea nulitatii. De exemplu: Conventia de la Viena, precizeaza ca ,,este nul orice tratat care, in momentul incheierii sale este in conflict norma imperativa a drepturilui international general".
In ce priveste rolul tratatelor internationale, indiferent de forma pe care o imbraca, ele sunt destinate sa asigure cadrul institutional juridico-organizatoric adecvat desfasurarii relatiilor internationale. Tratatele si acordurile economice internationale sunt principalele instrumente prin care se reglementeaza la nivel interguvernamental schimburile si cooperarea economica dintre tari. Ele constituie in acelasi timp principale instrumente de transpunere in fapt a politicii comerciale a statelor. In acest sens ele constituie si principale instrumente de promovare a schimburilor si cooperarii economice dintre state.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acorduri Economice Internationale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!