Acordul General Privind Comertul cu Servicii

Cuprins referat Cum descarc?

I. Elemente definitorii 1
II. Obiectivele si structura GATS 2
1.Obiectivele GATS 2
2.Structura GATS 2
2.1. Prima parte a GATS 3
2.2. Parte a doua a GATS 4
2.3. Partea a treia a GATS 5
2.4. Partea a patra 6
III.Principalele prevederi ale GATS 7
IV.Angajamentele tarilor referitoare la continuarea deschiderii pietei. 8
V. Invatamantul superior in negocierile GATS 9


Extras din referat Cum descarc?

I. Elemente definitorii
Serviciile ocupa o gama larga de activitati economice, de la servicii bancare, de asigurare si telecomunicatii pina la servicii de recreare, culturale si sportive. OMC a identificat peste 150 de subsectoare de servicii. Comertul cu servicii creste si, in prezent, reprezinta peste 20% din ansamblul comertului international. Acordul General privind Comertul cu Servicii, care a fost negociat la Runda Uruguay, a creat un cadru pentru aducerea acestui comert sub disciplina internationala.
Acordul general privind Comertul cu Servicii este parte integranta a Acordului de la Marrakech privind constituirea Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si cuprinde un ansamblu de principii, reguli si discipline referitoare la reglementarea comertului international cu servicii. 
Prin specificitatea sa si prin modul de structurare, GATS este diferit de GATT 1947, fiind un domeniu nou care este reglementat multilateral pentru prima data. Necesitatea reglementarii acestui sector de activitate a aparut ca urmare a cresterii accelerate a rolului si importantei sectorului serviciilor in economia mondiala.
Menirea lui este de a elimina vidul juridic din domeniul comertului international cu servicii prin instaurarea unui cadru multilateral de principii, reguli si discipline unanim acceptate si respectate.
Acordul este aplicabil serviciilor intenationale din toate sectoarele cu exceptia celor furnizate in exercitarea puterii guvernamentale. Sunt considerate servicii furnizate in exerciatrea puterii guvernamentale, acelea care nu sunt prestate pe o baza comerciala si nici in concurenta cu unul sau mai multi furnizori de servicii. Conditia de internationalitate este satisfacuta daca serviciul este livrat intre doua teritorii nationale, este prestat in teritoriul national pentru un consumator strain, de catre un furnizor strain pe teritoriul national sau intre doi agenti straini pe o piata terta.
In negocierea GATS s-a incercat si in cea mai mare parte s-a reusit, preluarea si adaptarea la sfera serviciilor a principalelor reguli si principii aplicate comertului cu bunuri. Acestora li s-au adaugat datorita specificului domeniului reglementat, o serie de prevederi diferite in continut. Marea diversitate si continua innoire a domeniilor carora trebuie sa le fie aplicat Acordul GATS au generat necesitatea includerii, in anexa din textul de baza, a unui numar de noua instrumente conexe, convenite la nivel ministerial, care permit si asigura o interpretare uniforma si compatibila a prevederilor Acordului.
Totodata, pentru a nu bloca finalizarea negocierilor Rundei Uruguay, la Conferinta Ministeriala de la Marrakech, prin decizii ministeriale s-a hotarat ca in unele domenii (servicii financiare, servicii de transport maritime, servicii de telecomunicatii de baza si miscarea persoanelor fizice prestatoare de servicii) negocierile sa poata fi continuate dupa intrarea in functiune a Organizatiei Mondiale a Comertului pentru a ajunge la angajamente de liberalizare si in aceste sectoare.
In domeniul serviciilor financiare si acela al miscarii persoanelor fizice prestatoare de servicii au fost constituite doua grupuri speciale de negocieri, care si-au desfasurat activitatea in perioada 1 ianuarie  30 iunie 1995. La sfarsitul negocierilor, activitatea acestora a fost finalizata prin semnarea unor Protocoale aditionate la GATS, de catre statele negociatoare. De asemenea, pentru serviciile de telecomunicatii de baza, grupul de negocieri constituit la 1 ianuarie 1995, prin semnarea unui Protocol privind serviciile de telecomunicatii de baza.
II. Obiectivele si structura GATS
1.Obiectivele GATS sunt similare celor ale GATT si anume: acordarea clauzei natiunii celei mai favorizate, aplicarea tratamentului national si asigurarea transparentei legilor si reglementarilor. Aceasta vizeaza promovarea cresterii economice a tuturor partenerilor comerciali si dezvoltarea tarilor in curs de dezvoltare, prin expansiunea comertului cu servicii. Acordul cauta sa atinga acest obiectiv aplicind la comertul cu servicii regulile GATT, cu modificarile necesare pentru a tine seama de trasaturile sale specifice. 
Transparenta este asigurata in primul rand prin ista de angajamente specifice furnizata de fiecare membru si anexata ca parte componenta a GATS. Rubricile listelor indica sectoarele sau subsectoarele de servicii, specificand pentru fiecare limitarile, conditiile si restrictiile referitoare la accesul la piata si la tratamentul national, precum si angajamentele aditionale asumate.
Fiecare parte contractanta va notifica cu promptitudine Consiliului pentru comertul cu servicii adoptarea sau modificarea oricarei legi, reglementari sau dispozitii administrative precum si modificarile la lista.


Fisiere in arhiva (3):

  • bibliografie.doc
  • BUN.doc
  • prima pagina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!