Modelul Hicks - Analiza fluctuatiilor ciclice cu aplicatii

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere  4
I.Notiune de ciclu economic 5
II. Modelul Hicks al ciclui economic 7
Bibliografie  13


Extras din referat Cum descarc?

Actualitatea si importanta temei de cercetare Teoria economica acorda o importanta deosebita comportamentului agentilor economici, atat a segmentului producator cat si a celui consumator. 
Notiunea are o acceptiune cuprinzatoare si se refera la numeroase aspecte. Ea are in vedere optiunile agentului economic in functie de o serie de restrictii proprii economice de piata, ierarhizarea prioritatilor, determinarea nivelului optim sau de echilibru atat in cazul productiei, cat si in cel al consumului, iar in cazul productiei, preocuparea de a optimiza si profitul. Toate acestea presupun calcul economic, dar comportamentul agentilor economici nu se rezuma la acest aspect, deoarece atitudinea lor in cadrul comportamentului se refera la decizii si actiuni determinate de logica produselor economice. Continuand demersul in aceasta directie, nu este lipsita de importanta efectuarea unei paralele imaginare intre cele doua situatii de concurenta in care se poate situa producatorul: intr-o piata cu concurenta pura si perfecta si in conditiile unei piete cu concurenta imperfecta. 
Este cunoscut faptul ca piata cu concurenta pura si perfecta este o abstractie stiintifica importanta, deoarece ea permite sa se studieze aspectele fundamentale, esentiale ale acestui sistem economic si in cadrul lui, evidentierea variabilelor care determina comportamentul economic. Aceasta latura a problematicii realizate, completata cu situatii reale pe care le impune piata cu concurenta imperfecta, asigura o viziune stiintifica, deci veridica, in ceea ce priveste campul si modalitatile de actiune ale agentului economic producator. 
Referatul a fost elaborat utilizind urmatoarele metode de cercetare stiintifica : metoda observatiei, sinteza, si comparatia. Unele rezultate sunt prezentate sub forma de diagrame si tabele.
Cuvintele cheie: concurenta, concurenta perfecta, echilibru, cerere, oferta, monopol, profit, venit, pret, piata.
I. Notiune de ciclu economic
Dupa cum se stie, dezvoltarea economiei diverselor tari nu are loc in mod uniform. In dezvoltare se intilnesc perioade de crestere brusca si perioade de stagnare, si chiar de regres. In teoria economica acest fenomen se numeste ciclu economic sau de afaceri.
Ciclul economic consta din patru faze principale: 
-inviorarea(cresterea);
-punctul de maxim(prosperitare);
-scaderea si punctul de minim(depresie);
Fig.1.1. Fazele ciclului economic.
In timpul inviorarii venitul national, utilizarea fortelor de munca si un sir de alti indici economici se imbunatatest (cresc) continuu. Dupa o perioada anumita de crestere, sistemul economic se ciocneste de partile slabe (ocuparea completa a fortelor de munca, insuficienta de alte resurse). Acest fapt implica cresterea preturilor si a salariului. Incepe faza nivelului maxim de dezvoltare a economiei(prosperitate economica), cand cresterea se intrerupe si incepe scaderea. In acest timp venitul si investitiile se reduc, creste somajul. Mai devreme sau mai tarziu nivelul venitului si al ocuparii fortelor de munca se stabilizeaza si incepe faza (perioada) nivelului minim de dezvoltare a economiei (depresie economica), care se caracterizeaza printr-un nivel inalt si stabil al somajului si un nivel scazut al nivelului national. Dupa o oarecare perioada de depresi in


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelul Hicks - Analiza fluctuatiilor ciclice cu aplicatii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Moldovanu D., Teorie Economica, Editura ARC, Chisinau, 2006. 428 pag.
2. Ackoff, R.L., Sasieni, M.W., Bazele cercetarii operationale, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1975
3. Gametchi Andrei,Solomn D.,Modelarea matematica a proceselor economice, Editura Evrica, Chisinau, 1998. 639 p.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!