Vitamine Liposolubile

Cuprins referat Cum descarc?

CAP.I. SCURT ISTORIC. GENERALITATI 3
CAP. II. CLASIFICAREA VITAMINELOR 6
II.1. VITAMINE LIPOSOLUBILE 6
II.2. VITAMINE HIDROSOLUBILE 6
CAP. III. CLASE DE VITAMINE LIPOSOLUBILE 8
I. VITAMINELE A 8
II. VITAMINELE D 15
III. VITAMINELE K 21
IV. VITAMINA E 26
CONCLUZII 31
BIBLIOGRAFIE 32


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL I
SCURT ISTORIC. GENERALITATI
Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice extreme de heterogena, din punct de vedere structural, cu rol de biocatalizatori, care sunt necesare organismelor vii in cantitati foarte mici, dar care sunt indispensabile functiilor vitale.
Denumirea de "vitamina" a fost utilizata pentru prima data in 1912 de catre K. Funk care denumeste asfel extractul obtinut din taratele de orez folosit la tratarea pasarilor bolnave de polinevrita.
In 1914, Collum si Davis izoleaza din unele extracte lipidice asa-numitul "factor de crestere liposolubil" care in 1916 este numit vitamina A de catre Durmond. Pana in 1955 au fost descoperite majoritatea vitaminelor cunoscute astazi: F(1929-1930); D2(1927-1932); K(1929-1934); acidul folic(1931); B2 si biotina (1936); nicotinamida si acidul nicotinic (1937); B6 (1938); B12 ( 1948) etc.
Vitaminele fac parte din grupa catalizatorilor biologici. In cantitati extreme de mici intervin tn reglarea si stimularea proceselor metabolice normale. Nu sunt componente structurale ale tesuturilor. Lipsa lor din alimentatie produce boli prin carenta.
Datorita faptului ca vitaminele alcatuiesc o clasa de compusi biologic active extrem de heterogena din punct de vedere structural si functional, clasificarea lor este dificila. Singurul criteriu de clasificare unanim acceptat astazi il constituie solubilitatea vitaminelor, in functie de aceasta proprietate distingandu-se doua clase:
a) vitamine liposolubile (A, D, E, F, K);
b) vitamine hidrosolubiloe (vitaminele complexului B, vitaminele C, P, PP etc).
Principalele vitamine sunt prezentate in tabelul urmator:
VITAMINA DENUMIREA CANT. NECESARA
A Vit. antixeroftalmica 1-2
D Vit. antirahitica 0,01
E Vit. antisterilitatii 1
K Vit. antihemoragica 1
B1 Vit. antineuritica 1-3
B2 Vit. cresterii 1
- Vit. antipelagroasa 15
B6 Vit. antipelagroasa 2
- Acidul pantotenic -
B12 Vit. antianemica 0,001
-
H Acidul folic
Biotina 1-2
-
- Bioa I -
H' Acid p-aminobenzoic -
- Colina -
C Vitamina antiscorbutica 50-100
P Vit. permeabilitatii -
Dupa determinarea structurilor chimice si a functiilor lor fiziologice si biochimice, precum si dupa clarificarea cailor de degradare si biosinteza a vitaminelor, au fost introduce in terminologia biochimica si medicala si alte notiuni. Astfel precursorii vitaminelor, care sunt sintetizati in metabolismul intermediar si care prin transformari ulterioare dau nastere vitaminelor se numesc provitamine.
Substantele cu o structura apropiata de cea a vitaminelor, dar care manifesta activitati bilologice total opuse se denumesc antivitamine.
Pentru vitaminele cunoscute pana in present se folosec mai multe denumiri:
1. denumirea alfabetica ce utilizeaza majuscule ale alfabetului latin (A, B, C, D, E, F etc). Odata cu cresterea numarului de vitamine cunoscute a inceput utilizarera unor indici (A1,A2, D2-D7, B1-B15, B12)
2. denumirea chimica se bazeaza pe structura chimica a fiecarei vitamine (retinol, tocoferol, piridixina)
3. denumirea terapeutica se bazeaza pe efectul farmacodinamic principal ( vitamina antiscobutirica, vitamina antirahitica, vitamina antipelagroasa etc.)
CAPITOLUL II
CLASIFICAREA VITAMINELOR
Vitaminele se clasifica in doua grupe mari si anume in:
II.1. Vitamine liposolubile;
II.2. Vitamine hidrosolubile, dupa criteriul solubilitatii lor in solventii organici sau in apa.
II.1. VITAMINELE LIPOSOLUBILE
Grupa vitaminelor liposolubile cuprinde vitaminele caracterizate prin solubilitatea lor in grasimi si solventi ai grasimilor si prin insolubilitatea lor in apa. Din aceasta grupa fac parte: vitaminele A, vitaminele D, vitaminele K si vitaminele E.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vitamine Liposolubile.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!