Vitamine

Extras din referat Cum descarc?

GENERALITATI:
Sunt substante chimice de origine exogena, indispensabile functionarii normale a organismului animal, alaturi de enzime si hormoni ele se gasesc in organism in cantitate mica si influenteaza cresterea, dezvoltarea si desfasurarea normala a proceselor metabolice, participa la reglarea functiilor celulare, indeplinesc rol de cofactori enzimatici si intervin in procesele de oxido-reducere din organism.
Principala sursa de vitamine pentru organism o constituie plantele.
Organismul isi procura vitaminele ca atare sau sub forma de provitamine.
Lipsa sau insuficienta vitaminelor din organism determina tulburari metabolice si aparitia unor boli numite avitaminoze sau hipovitaminoze.
O serie de vitamine joaca un rol important in reactiile biochimice catalizate de enzime, functionand in calitate de cofactor (intra in structura enzimelor).
Prima vitamina a fost descoperita de C. Funk in 1911, care a reusit sa izoleze din taratele de orez o substanta ce vindeca boala beri-beri si care a fost numita vitamina, adica amina vitala.
I s-a dat numele de vitamina deorece substanta respectiva (vitamina B1) continea azot aminic si era considerata indispensabila.
CLASIFICARE -  DENUMIRE:
Vitaminele se denumesc cu ajutorul literelor mari din alfabetul latin (A, B, C, D, E, F, etc.).
In cadrul aceleasi clase, vitaminele se denumesc cu ajutorul indicilor: De exemplu, vitamina D se
gaseste sub mai multe forme: D2, D3, complexul de vitamine B cuprinde vitaminele B1, B2, B3, B6, B12
1. Dupa structura chimica se denumesc:
acid ascorbic (vitamina C);
tiamina (vitamina B1);
riboflavina (vitamina B2);
piridoxina (vitamina B6);
2. Dupa rolul fiziologic ce-l indeplinesc in organism, vitaminele se clasifica astfel:
vitamina antihemoragica (vitamina K);
vitamina antiberi-beri (vitamina B1);
vitamina antirahitica (vitamina D);
vitamina antisterilitatii (vitamina E);
vitamina antiscorbutica (vitamina C);
3. Dupa solubilitatea acestora in apa sau in solventi organici, vitaminele se clasifica in:
- vitamine hidrosolubile
-vitamine liposolubile
Vitaminele hidrosolubile sunt substante foarte diferite sub aspect structural. Ele sunt solubile in apa si insolubile in solventi organici.
Din aceasta grupa fac parte:
I. vitamina C
II. vitaminele B
III. biotina, acidul folic, acidul paraaminobenzoic, etc.
PRINCIPALELE VITAMINE SI ROLUL LOR IN ORGANISM:
VITAMINE HIDROSOLUBILE
I. VITAMINA C ( ACIDUL ASCORBIC )
Este cea mai raspandita vitamina din natura. Se gaseste in toate plantele. Sursele principale de
vitamina C, din hrana, sunt legumele, zarzavaturile si unele fructe. O cantitate foarte mare de vitamina C se gaseste in maces (mai ales in fructele de culoare rosu inchis), si in coacazele negre.
Sunt bogate in vitamina C: capsunile, portocalele, lamaile, mandarinele, rosiile, varza (nu numai
proaspata, ci si murata, daca ea se conserva corect), mararul, ceapa verde, verdeata de patrunjel si alte zarzavaturi proaspete, hreanul. In cartofi nu se gaseste prea multa vitamina C, dar cartoful ocupa un loc important in hrana zilnica si de aceea reprezinta una din sursele principale de vitamina C din hrana. In majoritatea produselor care contin vitamina C se gaseste si vitamina P, care intensifica actiunea vitaminei C.
Vitamina C este un compus chimic labil (putin stabil). Ea se distruge extrem de rapid in prezenta
oxigenului din aer, in cazul incalzirii in mediu neutru sau alcalin. De aceea, in urma prelucrarii culinare a alimentelor, o parte din vitamina C deobicei se pierde. Prin fierbere, vitamina C se distruge.
Din punct de vedere chimic, vitamina C este o ?-lactona unui acid hexonic. Desi se numeste acid, nu are grupa carboxilica libera, aceasta fiind blocata de legatura lactonica formata intre C1 si C4. Are o structura furanozica ce ii imprima o mare reactivitate.
Prin oxidare lenta se transforma in acid dehidroascorbic, iar prin oxidare energica se transforma
ireversibil in acid oxalic si acid treonic.
Vitamina C sau acidul ascorbic exercita o influenta pozitiva asupra metabolismului din organism, contribuie la o buna utilizare a proteinelor din hrana; ea este necesara pentru mentinerea integritatilor peretilor capilarelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vitamine.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!