Sulfonare

Extras din referat Cum descarc?

Procesul fundamental de sulfnare cuprinde reactiile in urma carora grupa sulfonica (-SO3H) este introdusa in molecula unui compus organic. Considerand derivatii sulfoclorurati ca fiind clorurile acizilor sulfonici, vom introduce sulfoclorurarea tot in cadrul acestui capitol; acelasi lucru este valabil si pentru sulfonarile speciale.
Sulfonarea are aplicatii largi, fiind folosita atat pentru obtinerea unor intermediari cat si pentru obtinerea de produse finite. Astfel, o aplicatie interesanta este legata de incorporarea grupelor sulfonice in colorantii organici pentru a le conferi acestora solubilitate in apa. In unele cazuri, grupa sulfonica joaca partial un rol de fixare a colorantilor pe fibre. De asemenea, sulfonarea se aplica in sinteza unor intermediari pentru coloranti. Prin inlocuirea grupei sulfonice din compusii aromatici este posibila prepararea unor hidroxi - , amino -, halo - si nitroderivti aromatici. 
O grupa mare de produse sulfonice, deosebit de importanta ca tonaj si utilitate, este alcatuita de detergenti, emulsificatori, desemulsificatori, agenti de penetrare, solubilizare si umectare, aditivi pentru lubrefianti si inhibitori de coroziune. 
De asemenea, amintim aplicatii importante din domeniul tanantilor sintetici, insecticidelor, medicamentelor (sulfamide, zaharina, etc. ), polimeri sulfonici, etc.
Tipuri de reactii 
Pastrand principiul aplicat anterior (v.nitrarea), putem grupa reactiile de sulfonare in urmatoarele categorii: sulfonare directa, sulfonare indirecta si sulfonari speciale. 
a) Sulfonarea directa - in cadrul acestei categorii se disting urmatoarele tipuri de reactii:
- sulfonarea cu acid sulfuric si oleum:
- sulfonarea cu trioxid de sulf: 
- sulfonarea cu sulfati acizi 
b) Sulfonarea indirecta - implica inlocuirea sau transformarea unor
grupe functionale (halogeni, nitro, disulfura, etc ) cu aparitia grupei sulfonice :
c) Sulfonarea de tip special, din care fac parte:
- sulfoxidarea
- sulfoclorurarea 
- sulfoalchidarea
Agenti de sulfonare. Succinta enumerare a tipurilor de reactii evidentiaza posibilitaea utilizarii unei game variate de agenti de sulfonare. 
Acidul sulfuric si oleumul sunt principalii agenti de sulfonare. In practica industriala se utilizeaza acid sulfuric de concentratiile 92 - 93 % sau de 98 - 100 %. Acidul sulfuric 100% (monohidrat) se obtine prin amestecarea unui acid mai diluat cu oleum. Oleomul este o solutie de SO3 in acid sulfuric. Amestecurile cu un continut in trioxid de sulf liber pana la 25% si intre 60 - 63 % au puncte de topire scazute, cuprinse aproximativ intre - 11 si + 3?C, si de aceea aceste concentratii sunt frecvent utilizate in practica. Celelalte concentratii au puncte de topire mai ridicate ( pana la + 35?C), fapt care ridica anumite dificultati in manipulare. De astfel, acesti agenti de sulfonare prezinta o serie de inconveniente: viteza mica de reactie, cantitati mari de acid epuizat, capacitate mica de reducere a proportiei izomerilr nedoriti sau de produse cu grad de sulfonare mai avansat, ceea ce a determinat o tendinta de inlocuire a lor cu trioxidul de sulf. 
Acidul sulfuric si oleumul se folosesc pentru sulfonarea hidrocarburilor aromatice (mononucleare, polinucleare condensate) si a derivati lor functionali ai acestora.
Trioxidul de sulf se foloseste in practica solfonarii sub forma libera, dizolvat in solventi adecvati sub forma de compusi de aditie.
Forma comerciala a trioxidului de sulf este forma ?, care se caracterizeaza prin punctul de solidificare 16,8? C, in timp ce formele ? si ? sunt forme polimere cu punct de topire mai ridicat (32?C, respectiv 62?C). Pentru a pastra forma


Fisiere in arhiva (1):

 • Sulfonare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!