Reologia Supozitoarelor

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Supozitoarele - generalitati 3
3. Caracterele reologice ale excipientilor utilizati la prepararea supozitoarelor 4 
3.1. Excipienti lipofili 4
Untul de cacao (butir cacao) 4
Witepsolul (Masa Imhausen) 5
Estarina (Massa estarinum) si adeps solidus 6
Ftalatul de cetil (Lasupolul) 6
3.2. Excipienti hidrofili 7
Polietilenglicolii (PEG) 7
Masa de gelatina glicerinata, sapunurile si masa cu agar 8
4. Controlul parametrilor reologici ai supozitoarelor 8
5. Modele de aparate utilizate in studiul reologic al formelor farmaceutice 10
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Reologia (rheos - curgere, logos - stiinta) se ocupa cu proprietatile mecanice (curgere, deformare, elasticitate, vascozitate) ale sistemelor.
Aprecierea celor trei parametri tensiune (? si ?), deformare (?) si timp (t si ?) in procesul de solicitare - deformare a sistemelor materiale a constituit cauza actului de nastere a notiunii de reologie, conferit de fapt de catre E. C. Bingham, considerat parintele acesteia., dar si de contributiile lui Newton, care a stabilit pentru lichide proportionalitatea rezistentei lor la curgere cu viteza de alunecare a straturilor de lichid, ale lui Hooke, care a contribuit la elucidarea unor aspecte ale elasticitatii corpurilor solide, de ale lui Rebinder care a delimitat caracterele starii coloidale, iar mai tarziu Poiseuille care releva curgerea laminara a lichidelor in tuburi.
Aplicatiile avantajoase ale reologiei in domeniul stiintelor farmaceutice vizeaza urmarirea modificarilor sistemelor lichide (solutii), sistemelor polifazice nestructurate si structurate cu medii poroase consolidate sau neconsolidate (solutii coloidale, macromoleculare, emulsii farmaceutice si cosmetice, suspensii), a sistemelor plastice (geluri, unguente, creme) si a sistemelor solide (pulberi, granule, comprimate), la care caracterele reologice determina:
a. dozare precisa si prelevare uniforma a dozelor unitare
b. mentinerea proprietatilor fizice, pe toata durata conservarii si in timpul administrarii
c. optimizarea calitatii medicamentului, in faza de preformulare
d. evita aparitia interactiunilor fizico-chimice sau terapeutice.
2. Supozitoarele - generalitati
Supozitoarele fac parte din preparatele farmaceutice solide cu forme diferite, in functie de locul de aplicare, continand substante active.
Supozitoarele rectale prezinta o forma cilindro-conica sau de torpila, supozitoarele vaginale au o forma ovoidala sau sferica, iar supozitoarele uretrale se prezinta sub forma de cilindri ascutiti la un capat.
Structura reologica a supozitoarelor este determinata de natura excipientului:
- lipofil (grasimi de origine vegetala sau animala, semisintetice sau sintetice)
- hidrofil (masa gelatinoasa, stearat de sodiu, masa de agar-agar, polietilenglicoli)
Factorii care influenteaza eliberarea substantei active din supozitoare sunt:
- tipul bazei de supozitor si natura substantei active
- marimea particulelor substantei active
- temperatura de topire sau viteza de dizolvare a bazei
- vascozitatea
- duritatea si consistenta bazei
- timpul de deformare
- suprafata activa
- forma supozitorului.
3. Caracterele reologice ale excipientilor utilizati la prepararea supozitoarelor
3.1. Excipienti lipofili
A. Untul de cacao (butir cacao) - excipient de origine vegetala este constituit dintr-un amestec de trigliceride ale acizilor grasi saturati (in proportie de 78%) si trigliceride ale acizilor grasi nesaturati. 
Datorita acestei compozitii, untul de cacao prezinta un polimorfism reprezentat prin existenta a 4 forme izomorfe (3 instabile si una stabila), care se diferentiaza prin puncte de topire diferite. Prezenta acestor forme alotropice confera dezavantajul existentei fenomenului de subdifuziune: prin topire la peste 36oC trece in forme nestabile care se reconstituie foarte greu si limiteaza din punct de vedere tehnologic obtinerea supozitoarelor prin turnare in forme, iar la prelucrare prin topire sa nu depaseasca 30 - 35oC. Aceste modificari structurale se reflecta si in aspectul curbelor de curgere (fig. 134)
1 este forma stabila la 34oC , 
2 este forma alotropa la 40oC 
I este curba ascendenta si 
II este curba descendenta.
Curba de curgere a untului de cacao stabil prezinta 
o curba de histereza care indica proprietatile sale 
tixotropice.
Prin tixotropie se intelege refacerea structurii unui corp in conditii izoterme, sub influenta unor forte de forfecare, dupa care vascozitatea scade, iar in timp revine la valoarea initiala. Transformarea are loc sub influenta unor forte exterioare, ca: amestecarea, scuturarea, frecarea. Substantele cu acest comportament se numesc tixotrope, la aceste materiale curba ascendenta si cea descendenta nu sunt identice, datorita schimbarii fazelor disperse. Vascozitatea cea mai scazuta este situata in varful buclei. O revenire la structura initiala a corpurilor tixotrope poate fi impiedicata prin operatii ca scuturare, amestecare, presare, cand are loc fenomenul de reopexie. Diferenta de suprafata creata de valorile diferite ale celor 2 curbe creeaza bucla de histereza.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reologia Supozitoarelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!