Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte

Extras din referat Cum descarc?

Cauciucul natural - tipuri, structura si proprietati
Peste 500 specii de plante care traiesc si sunt cultivate in regiunile tropicale si ecuadoriale din Asia, America de Sud, Africa contin latex de cauciuc natural.
Dezvoltarea puternica a productiei de cauciuc natural a revenit insa plantatiilor de arbori de cauciuc indeosebi a Hevea brasiliensis.
Productia anuala de cauciuc natural obtinuta din latexul arborilor de plantatie a crescut de la circa 200 kg -  ha -1 la 600 kg -  ha -1 iar in prezent prin masuri deosebite s-au atins productii de peste 1 200 kg -  ha -1.
Tipuri de cauciuc natural
Cauciucul natural se obtine prin coagularea sau precipitarea latexului. Coagularea se realizeaza in prezenta unor enzime sau bacterii, prin agitare mecanica sau prin racire la temperaturi sub -150C, cu ajutorul alcoolilor, acizilor sau bazelor, precum si pe cale electrolitica (prin electrofreza).
Industrial, coagularea se efectueza cu acid acetic 1%, sau dupa procedee mai noi, cu acid formic 0,5% care se introduc in latexul cu o concentratie de cauciuc de 15-20%. Tot ca agenti de coagulare se mai pot utiliza acizii glicolic, lactic, oxalic, sulfuric, silicofluorura de sodiu.
Coagulatul poate fi prelucrat pentru producerea celor doua produse, crepul si foile afumate, ce se obtin din cauciucul coagulat care dupa ce este trecut prin valturi rapide striate se trage in foi subtiri ce sunt spalate cu apa. Mai multe foi subtiri se suprapun, tot prin valtuire, pentru a se obtine asociati de foi de grosime mai mare, care avand un continut ridicat in apa, 10-20%, se usuca intr-un mediu de aer cald de 500C, in incaperi ferite de lumina solara sau in camere cu vid.
Un adaos de 0,5 -  1,0 g bisulfit de sodiu la litrul de latex de 15% concentratie, evita mucegairea crepului, creand totodata posibilitatea renuntarii la uscare rapida in camerele cu vid care este mai costisitoare. 
Foile afumate (Ribbed Smoked Sheets -  RSS) se obtin prin precipitarea din latex, coagulatul fiind trecut prin valturi cu role de viteze egale unde se stoarce si se spala in acelasi timp cu apa si li se imprima un profil format dintr-o retea de striatii cu ajutorul valturilor riflate. Ultimile resturi de ser ale foilor striate sunt indepartate prin spalare cu apa in curent continuu dupa care foile se suspenda pe suporturi cu rame mobile cu etaje, care sunt mentinute la inceput intr-un curent de aer pentru scurgerea oricaror urme de lichid, si apoi suporturile sunt intoduse si tinute 2-4 zile in camere de afumare la temperatura de 40-500C.
Foile afumate (RSS) se livreaza sub forma de baloturi, care se realizeaza prin presarea placilor obtinute din taierea la anumite dimensiuni a foilor afumate.
Cele mai bune plantatii pot furniza 80-90% cauciuc sub forma de crep si foi afumate, obtinandu-se o cantitate de deseuri la diferitele operatii de lucru si de transport.
Aceste resturi se expun la aer pentru a inlatura bacteriile, se supun unei spalari intensive si apoi se pot prepara sub forma de crep de culoare mai inchisa, cu proprietati inferioare crepului normal, de unde si un pret mai scazut al lor.
Sorturile superioare de cauciuc natural. Pentru a se realiza un amestec de cauciuc usor prelucrabil in operatiile de malaxare si valtuire, se introduc inca din faza de latex peptizanti; in felul acesta se reduce substantial durata de plastifiere si creste implicit productivitatea utilajelor mai sus numite.
Astfel, prin introducerea negrului de fum sau a ligninei, precum si a peptizantilor, se obtin cauciucuri sarjate, care de asemenea usureaza mult efectuarea operatiilor de fabricare a amestecurilor de cauciuc.
Prin amestecarea cauciucului natural reticulat si a celui nereticulat, obtinut din latex vulcanizat, si latex normal, se obtine sortul de cauciuc natural SP (Superior processing) cu proprietati tehnologice imbunatatite. Acesta se poate obtine sub forma de crep si foi de amestec primar PA (Processing Aid) care de asemenea poseda caracteristici superioare la prelucrare pe diferite utilaje.
SP crep si SP foi se obtin prin coagularea si prelucrarea obisnuita a unui amestec compus din patru parti latex de cauciuc natural si o parte latex vulcanizat in prealabil.
PA 80 este un amestec primar obtinut din patru parti latex natural vulcanizat si o parte latex nevulcanizat. 
Se comercializeaza sorturile urmatoare: SP foi afumate, SP crep, SP foi uscate la aer, SP crep brun, PA 80 amestec primar, PA 57 amestec primar de PA 80 cu ulei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de incaltaminte.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!