Proteinele Fibrilare

Extras din referat Cum descarc?

1.Caracterizare generala
Proteinele sunt polipeptide cu un numar mai mare de 50 si pana peste 10000 de ?-amoniacizi(cu configuratia L), uniti prin legaturi peptidice -CO-NH-. Denumirea lor deriva de la cuvantul grecesc "proteios", in romana "de prim rang, cel dintai".
In compozitia chimica a proteinelor intra : C=50-55%. H=6.5-7.5%, O=20-25%, N=15-18%, S=0.3-2.5%, P=0-1%, uneori si alte elemente.
Proteinele sunt substante macromoleculare de mare importanta biologica la constructia carora participa 20 de aminoacizi fundamentali, aceiasi la toate vietuitoarele, de la cea mai simpla bacterie pana la om.
Proteinele proprii sunt sintetizate in organism din aminoacizii rezultati din hidroliza enzimatica a proteinelor alimentare.
Proteinele sunt cosntituenti chimici ai organismelor vii, caracterizate prin;
- cel mai inalt grad de complexitate
- cel mai inalt grad de varietate moloculara
- specificitate de specie, de organ.
Proteinele indeplinesc functii fundamentale, specifice organismelor vii:
- au rol structural major, constituind substantele de baza din care sunt construite toate structurile celulare: membrane, organite celulare precum si materalul intercellular al tesuturilor si organelor:
- exista o mare varietate moleculara, asigurand diversitatea si specificitatea de forma a tuturor fiintelor vii
- proteinele contractile sunt instrumente cu ajutorul carora organismele vii indeplinesc activitatea contractila si locomotoare 
- indeplinesc functii reglatoare, pot stoca si transmite mesaje chimice
- indeplinesc functii de transport si de depozitare a unor compusi chimici ca: ioni metalici, viatmine, oxigen, dioxid de carbom
- au actiune catalitica care se exercita in varietatea reactiilor biochimice specifice transformarilor chimice din organismele vi
- au sarcina de a apara organismul impotriva unor corpi straini(macromolecule, virusuri, bacterii,etc.). Reactiile imunologice sunt mediate de o clasa de proteine specializate-imunoglobinele
- proteinele in calitatea lor de componente ale enzimelor, participa la totalitatea reactiilor metabolice din organism, unele indeplinind rolul de hormone. In afara de rolul furnizor energetic, proteinele indeplinesc si un rol plastic, facandu-si indispensabila prezenta de-a lungul vietii
Proteinele identificate in organismele animale si vegetale sunt in numar foarte mare.Ele pot fi clasificate in trei clase principale:
-globulare
-fibroase sau scleroproteine
-proteide sau heteroproteine
Proteinele globulare sunt solubile in apa si in solutii diluate de saruri iar macromoleculele au forma ovala sau cilindrica (ex: hemoglobina (sange); anticorpi; gluten (grau); hormoni; enzime).
Proteinele fibroase au forma alungita si sunt insolubile in apa si in solutii de electroliti (ex: cheratina (par, pene, lana); colagen (piele, oase); fibroina si sericina).
Heteroproteinele contin o componenta proteica si o componenta neproteica numita grupa prostetica (rest de acid fosforic, glucida, colorant etc.).
2. Colagenul
Colagenul face parte din cadrul proteinelor fibroase, fiind cea mai abundenta proteina din organismul uman(aproximativ 25%din totalitatea proteinelor corpului).
Organ Colagen Elastina Proteoglicani anionici
Oase(demineralizate) 88 - 0.8
Oase(in totalitate) 22.8 - 0.2
Tendonul lui Achile 86 4.4 0.5
Piele 71.9 0.6 -
Cornee 68.1 - 4.5
Cartilaj 46-64 - 20.4-37.1
Ligament 17 74 -
Aorta 12.24 30-57 5.9
Plaman 10 3-7 -
Ficat 3.9 0.16-0.30 -
Principala functie a colagenului in organism este de a conferi rezistenta si de a pastra integritatea structurala a tesuturilor in constitutia carora intra. Totodata colagenul este unicul constituent al organismelor superioare care prezinta rezistenta la tractiune.
In organismele superioare s-au evidentiat pana in present 11 tipuri de collagen ale caror caracteristici structurale si principale surse de excitatie sunt prezentate in urmatorul tabel:


Fisiere in arhiva (1):

  • Proteinele Fibrilare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!