Referate pentru domeniul Chimie Organica

doc

Fisa Tehnica Acid Lactic

1.Identificarea substantei. Denumirea popular este acidul lactic.Este un acid organic slab, care are un rol important in anumite procese biochimice. Denumirea standard acid 2-hidroxi propanoic Formula chimica bruta C H6O3 Formula structural CH3-CH-(OH)-COOH Masa molecular 90,08g/mol 2.Obtinere si utilizari Acidul lactic se gaseste in natura in laptele acru, bere, sucul gastric, tesutul muscular, reprezentand produsul fermentatiei lactice a glucidelor. Se obtine prin fermentatia controlata a plamezilor de cartofi, a melaselor, a taratelor de grau, a siropului de porumb, unde se utiliz... vezi detalii

doc

Cercetarea proprietatilor tinctoriale ale extractelor din maces

Scopul lucrarii: studierea conditiilor de extragere ale colorantilor din diferite parti ale plantei de maces si elaborarea compozitiilor cosmetice pe baza colorantilor naturali din maces. Actualitatea temei: - Nu sunt descrise compozitiile cosmetice ce contin coloranti din fructele si scoarta macesului. - Colorantii din maces sunt naturali si nu dauneaza sanatatii, spre deosebire de colorantii sintetici folositi in alimentatie, produse cosmetice si farmaceutice. Macesul (Rosa canina) numit popular si trandafir salbatic, este un arbust spios cu frunzele imparipenate, compuse, cu 5-6 fo... vezi detalii

docx

Raport de expertizare - Metanol

METANOLUL 1. Prezentarea generala a alcoolilor Alcoolii fac parte din clasa compusilor hidroxilici avand drept grupa functionala gruparea hidroxil, OH. Ei pot fi considerati derivati ai apei in care unul din atomii de hidrogen a fost inlocuit cu un radical organic. In functie de natura radicalului organic de care este legata grupa hidroxil se disting trei categorii de compusi hidroxilici: a. alcooli saturati in care grupa hidroxil este legata direct de un atom de carbon sp3 dintr-un alcan, cicloalcan sau catena saturata a unui arilalcan; b. alcooli nesaturati numiti si enoli in care grupa ... vezi detalii

doc

Formaldehida

Formaldehida Compusul chimic denumit formaldehida (cu denumirea stiintifica corecta metanal sau aldehida metilica,solutia apoasa de formaldehida 37% fiind cunoscuta si sub numele de formol), este un gaz incolor cu miros intepator. Este cea mai simpla aldehida. Formula chimica este H2CO sau CH2O. Formaldehida rezulta din arderea materialelor continatoare de carbon. In Atmosfera terestra, formaldehida este produsa de actiunea luminii solare si a oxigenului asupra metanului si a altor hidrocarburi. Fumul de tigara contine, de asemenea, cantitati mari de formaldehida, poate fi gasita in fo... vezi detalii

doc

Sulfamide

1. INTRODUCERE Antibioticele sunt substante chimice organice produse de microorganisme sau obtinute prin sinteza sau semisinteza care in doze foarte mici, inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene. Clasificare: - familia penicilinelor; - familia oligozaharidelor; - familia macrolidelor; - familia tetraciclinelor; - familia cloramfenicolului; - peptide ciclice; - SULFAMIDELE; - nitrofurani; - tuberculostatice; - antimicotice; - antivirale; - antimalarice; - antiluatice; 2. SULFAMIDELE Sulfamidele sunt chimioterapice cu actiune bacteriostatica, care se manifesta prin inh... vezi detalii

doc

Reglementari Comunitare si Nationale privind Calitatea Solului

Interactiunea dintre om si natura s-a produs din copilaria omenirii, cu mult inainte de infiintarea statelor si de aparitia primelor reglementari care ar fi putut pune sub protectie natura. Evolutia societatii a impus considerarea, in plan legislativ, a unei sume de norme care au avut ca scop protectia florei, faunei si ulterior stoparea crizei ecologice care ameninta planeta. Protectia mediului se realizeaza prin utilizarea rationala a resurselor naturale si prin prevenirea si combaterea poluarii.Conservarea naturii presupune instituirea unor masuri speciale de ocrotire si conservare pent... vezi detalii

pdf

Acizii carboxilici

Acizii carboxilici si derivatii lor functionali Literatura recomandata: 1.Chimie organica, M.M. Ghetiu, pag. 251- 288 2.Chimie organica, N. Barba, G. Dragalina, P. Vlad, pag. 423 - 493. Subiectele propuse - 1. Clasificarea, nomenclatura acizilor carboxilici. - 2. Strucrura grupei carboxil si anionului carboxilat. - 3. Aciditate. Factorii ce influenteaza taria acizilor. - 4. Proprietatile chimice ale acizilor carboxilici. - - formarea sarurilor - - decarboxilarea - - reactii de substitutie nucleofila a grupei hidroxil - 5. Derivatii functionali ai acizilor carboxilici. Acizi carbox... vezi detalii

pdf

Colorantii

COLORANTI industria farmaceutica industria alimentara industria cosmetica industria textila tipografie pielarie industria celulozei naturali sintetici Colorant = compus intens colorat care intr-o cantitate mica este capabil sa imprime culoarea sa altor compusi (din fibre textile, piele, alimente...) Legatura intre culoare si structura compusului colorat -> prezenta in molecula a unor grupari cromofore si a unor grupari auxocrome Gruparile cromofore = diverse tipuri de legaturi nesaturate, care pot fi izolate sau conjugate, identice sau combinate Grupele cromofore determ... vezi detalii

ppt

Surfactanti, Uleiuri si Grasimi Naturale

Scopuri: Surfactanti -definitie -clasificare -proprietati -prezentarea schematica a celor patru tipuri de surfactanti Grasimile -date generale Prelucrarea materiilor prime naturale -hidroliza grasimilor -hidroliza cerurilor -esterificarea acizilor grasi -transesterificarea grasimilor si uleiurilor Surfactanti Definitie Surfactantii sunt clase de compusi chimici care datorita structurii moleculare specifice, la dizolvarea sau dispersarea intr-un lichid au o comportare complet diferita de a altor specii chimice. Aceasta comportare consta in adsorbtia preferentiala la interfet... vezi detalii

doc

Bacterii

1. INTRODUCERE Capacitatea de a creste in conditii anaerobe este limitata la procariote (bacterii); la eucariote cresterea anaeroba este un proces tranzitoriu. Energia pentru cresterea anaeroba a bacteriilor poate fi obtinuta prin respiratie anaeroba si prin fermentatie. Fermentatia ste un proces de catabolism care are loc in conditii de anaerobioza si in care energia este obtinuta prin utilizarea unor compusi organici, atat ca donori cat si ca acceptori de electroni. Microorganismele care produc fermentatii sunt facultativ sau obligatorii anaerobe. Microorganismele anaerobe mor in conta... vezi detalii

doc

Compusi Organometalici in Mediul Inconjurator

A. Compusi organometalici cu Te Telurul este un element chimic cu simbolul Te si numarul atomic 52, descoperit in Romania in 1782 de catre cercetatorul austriac Franz-Joseph Muller von Reichenstein. Este un semi-metal de culoare argintie cu structura cristalina hexagonala, si de obicei se intalneste in combinatie cu alte metale (de exemplu, aur). Exista putine informatii despre telur datorita faptului ca este mai putin abundent in crusta terestra si nu s-a stabilit a fi un element esential pentru viata. Acest fapt face ca oamenii de stiinta sa nu acorde o prea mare importanta investigarii... vezi detalii

doc

Chitosanul - Utilizarea Lui ca Biomaterial si Implicatii in Medicina

Generalitati Chitosanul - alte nume: Poliglusam; Deacetylchitin; Poly-(D)glucosamine Fig. 1 Chitosan Chitosanul provine dintr-un produs natural, chitina, care se gaseste in exoscheletul (carapacea) crustaceelor marine (crabi rosii, creveti, homari etc) si in structura interna a altor nevertebrate (moluste); chitosanul este o chitina acetilata, adica un produs obtinut printr-un proces de deacetilare a chitinei, adica prin inlaturarea gruparii acetil, deci a compusilor de carbon care ii dau duritate. Chitina, o polizaharida naturala cu structura liniara si masa moleculara mare, este al d... vezi detalii

doc

Proteine

Proteinele sunt substante organice macromoleculare formate din lanturi simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente in celulele tuturor organismelor vii in proportie de peste 50% din greutatea uscata. Toate proteinele sunt polimeri ai aminoacizilor, in care secventa acestora este codificata de catre o gena. Fiecare proteina are secventa ei unica de aminoacizi, determinata de secventa nucleotidica a genei. Etimologie Prima mentionare a cuvantului proteina este facuta de catre descoperitorul acesteia Jons Jakob Berzelius, in scrisoarea sa catre Gerhardus Johannes Mulde... vezi detalii

doc

Acid Citric

INTRODUCERE Acidul citric (acid 2- hidroxi-1,2,3-propan tricarboxilic.acid -hidroxicarbalilic)are formula moleculara C6H8O7, structurala HOOC-CH2-C(OH)(COOH)- CH2-COOH, se gasestesub forma de cristale translucide, inodore ,cu gust placut usor acid,poate cristaliza din solutii apoase la rece ca monohidrat, sub forma de cristala rombice. Acidul citric monohidrat este stabil la aer cu umiditate ,dar pierde usor apa de cristalizare in atmosfera uscata sau in vid. Acidul citric este usor solubil in apa, partial solubil in alcooli alifatici inferiori si greu solubil in eter etilic.Acidul anhid... vezi detalii

docx

Ulei de negrilica

Pentru a supravietui, a se dezvolta si reproduce, organismele vii desfasoara cu mediul inconjurator un permanent schimb de substante nutritive. Procesul de hranire este diferit in cazul organismelor animale comparativ cu cele vegetale. Prin urmare, plantele se hranesc prin fotosinteza, preluand substantele anorganice din sol (apa, substante minerale) si transformandu-le, cu ajutorul dioxidului de carbon (CO2) si a radiatiilor solare, in compusi chimici vitali pentru planta. Aceste biomolecule, reprezentate de glucide (sursa importanta de carbon necesar structurii celorlalte componente), ami... vezi detalii

Hopa sus!