Referate pentru domeniul Chimie Organica

doc, ppt

Imunosorbenti

Introducere Materialele aplicate in metodele de separare si concentrare prin sorbtie, statica sau dinamica, trebuie sa indeplineasca anumite conditii, dintre care cele mai importante sunt corelate cu: o buna capacitate de sorbtie, selectivitate inalta, stabilitatea mecanica si chimica adecvate, posibilitatea de a se regenera usor. Lipsa de selectivitate a schimbatorilor de ioni clasici a impus necesitatea obtinerii unor materiale noi, selective sau chiar specifice. Natura si industria pun la dispozitia cercetatorilor o gama vasta de materiale, in marea lor majoritate cu structura polimeri... vezi detalii

doc

Sapunurile

Sapunul, prin definitie este o substanta tensio-activa. De fapt, el este cea mai veche substanta tensio-activa , si a fost folosita cam de 4500 de ani . Un material care , prin compozitie este foarte asemanator cu sapunul a fost gasit intr-un vas de lut datand din 2800 ien, descoperit in timpul cercetarii facute asupra locului in care se afla Babilonul. Inscriptiile de pe vas spun ca grasimile au fost fierte cu cenusa , care este o metoda de obtinere a sapunului , dar nu precizeaza la ce era folosit aces material. Mai tarziu, s-a descoperit ca asemenea materiale erau folosite ca "... vezi detalii

doc

Separarea si Purificarea Proteinelor

Izolarea unei anumite proteine in stare pura dintr-o celula,tesut sau solutie ,este o problema dificila ,atat datorita labilitatii termice si chimice a acesteia,cat si datorita dilutiei mari si a compozitiei complexe a mediului din care trebuie izolata. . Proteinele pot fi separate si purificate pe baza solubilitatii, incarcaturii electrice, marimii sau capacitatii de legare a altor compusi. De obicei, amestecurile de proteine sunt supuse unor serii de separari, fiecare bazata pe o proprietate diferita. Separarea cromatografica utilizata in mod curent in clinica este electroforeza. In domen... vezi detalii

doc

Aditivi Alimentari

I. INTRODUCERE Aditivii alimentari au fost folositi in prepararea si pastrarea alimentelor inca din cele mai vechi timpuri. Insa, in ultimul secol, odata cu dezvoltarea fara precedent a industriei alimentare, ei au capatat un rol primordial in procesarea alimentelor. Datorita cererii foarte mari de produse alimentare prelucrate, a crescut si cererea de substante care sa faciliteze prelucrarea materiei prime, conservarea pe o perioada mai mare timp a produselor alimentare, etc. Din aceasta cauza substantele naturale, folosite pana atunci, au fost inlocuite cu substante sintetice, mai usor d... vezi detalii

doc

Grasimi Sapunuri Detergenti

Grasimi O clasa de esteri, deosebit de importanti pentru fiziologia animala si vegetala si pentru diferite ramuri ale tehnicii, sunt esterii glicerinei sai grasimile. Alcoolul din grasimile naturale fiind intotdeauna acelasi, glicerina, estee evident ca deosebirile care se observa intre diferitele grasimi se datoreaza numai acizilor. Acizii din grasimi. Acizii care se gasesc in natura, esterificati cu glicerina, sunt acizii monocarboxilixi, cu catena normala si numar par de atomi de carbon. Exceptie fac: acidul izovalerianic si cativa acizi ciclici, care insa nu apar decat unele grasimi r... vezi detalii

doc

Reactii de Substituire a Hidrocarburilor

REACTII DE SUBSTITUTIE LA HIDROCARBURI In chimia organica majoritatea reactiilor chimice se petrec cu scindari si formari de legaturi covalente si putem intalni mai multe tipuri de reactii chimice clasificate astfel : - Din punct de vedere termodinamic reactiile chimice pot fi : Exoterme(H<0)sau Endoterme(H>0) - Dupa natura procesului desfasurat , reactiile compusilor organici pot fi incadrate in : - reactii de substitutie - reactii de aditie - reactii de transpozitie - reactii de eliminare REACTIILE DE SUSTITUTIE sunt procesele chimice prin care un atom sau o grupa functi... vezi detalii

ppt

Reactii de Precipitare - Produs de Solubilitate

Reactiile de precipitare sunt reactiile chimice care au loc cu formarea unei substante greu solubile(practic insolubile) numita precipitat. Un precipitat este un solid foarte putin solubil format in urma reactiei in solutie. Exemplu: Reactia solutiei din iodura de potasiu,KI,cu o solutie de azotat de plumb,Pb(NO3),se formeaza un precipitat galben de iodura de plumb,PbI2. Precipitatul obtinut,iodura de plumb, PbI2 are o solubilitate foarte redusa in apa. Solubilitatea reprezinta cantitatea maxima dintr-o substanta care se dizolva intr-o anumita cantitate de solvent,la o anumita tem... vezi detalii

doc

Reologia Supozitoarelor

1. Introducere Reologia (rheos - curgere, logos - stiinta) se ocupa cu proprietatile mecanice (curgere, deformare, elasticitate, vascozitate) ale sistemelor. Aprecierea celor trei parametri tensiune (? si ?), deformare (?) si timp (t si ?) in procesul de solicitare - deformare a sistemelor materiale a constituit cauza actului de nastere a notiunii de reologie, conferit de fapt de catre E. C. Bingham, considerat parintele acesteia., dar si de contributiile lui Newton, care a stabilit pentru lichide proportionalitatea rezistentei lor la curgere cu viteza de alunecare a straturilor de lichid... vezi detalii

doc

Catepsina

I Introducere Enzimologia este o stiinta care s-a dezvoltat foarte mult de abia in ultimii 100 de ani, desi fundamentele acesteia despre enzime si structura lor aparuse din sec al XIX-lea.Astfel prin anii 1920-1930 se cunosteau bine doar cateva enzime,pentru ca nu erau izolate in starea lor pura,in ziua de astazi sunt clasificate peste 1000 de enzime. Enzimele sunt proteine dotate cu functii catalitice specifice.Ele catalizeaza reactii chimice in sisteme biologice care in lipsa lor,reactiile chimice ar avea loc foarte lent. O caracteristica foarte importanta a enzimelor este specificita... vezi detalii

doc

Legume si Produse din Legume

1. GENERALITATI Legumele sunt alimente de origine vegetala cu rol important in alimentatie datorita insusirilor de gust si aroma deosebita, oferind organismului elemente nutritive pretioase. O caracteristica a grupei consta in faptul ca majoritatea pot fi folosite in alimentatie in stare proaspata. Inconvenientul grupei consta in faptul ca sunt produse sarace in proteine si au valoare energetica scazuta. In alimentatia zilnica, un adult trebuie sa consume 450g legume. In afara de alimentatie mai sunt folosite in terapeutica, medicina preventiva si cosmetica. Sunt produse vii, cu un continu... vezi detalii

doc

Clorura de vinil

Clorura de vinil-(CH2=CHCl,masa moleculara 62,51) este o substanta gazoasa la temperatura camerei,cu miros eterat,inflamabil. Are temperatura de fierbere egala cu -13,9 grade C,iar cea de topire -153,8 grade C. Densitatea in stare gazoasa la 0 grade C este 2,86g/l,iar in stare lichida la 0 grade C 912g;/l. Clorura de vinil este foarte putin solubila in apa,dar se dizolva in compusi clorurati,alcool si alti solventi. Produsul poate fi transportat si depozitat in containere de otel. In caz de depozitare indelungata pe timp calduros,clorura de vinil se inhibaimpotriva autopolimerizarii. E... vezi detalii

doc

Vitaminele din Fainurile de Grau

GENERALITATI Vitaminele sunt compusi organici cu structura chimica variata, necesare organismului in cantitati foarte mici, avand rol de catalizator in diferite procese metabolice. Organismul are absoluta nevoie de aceste vitamine. Lipsa vitaminelor din alimentatie sau insuficienta lor duce la boli grave numite avitaminoze, ca : rahitismul, scorbutul, pellagra etc. Vitaminele au fost descoperite de savantul rus N.I. Lunin (1880) in cursul unor experiente facute pentru stabilirea necesarului de hrana in diferite substante. El a observat ca animalele hranite cu lapte se dezvoltau bine, pe c... vezi detalii

doc

Sinteza in Faza Solida a Compusilor Naturali

Introducere: Metodele de sinteza in faza solida caracterizeaza procedurile convenabile de purificare cuplate cu oportunitatile de automatizare. Aceste atribute au fost exploatate pentru a pregati biblioteci de molecule mici, prin abordari in paralel si combinatoriale. O extrapolare logica a acestor eforturi este sprijinita de sinteze mai mari, mai complexe de produsi naturali si analogi ai produsilor naturali. Astfel de eforturi sunt in concordanta cu obiectivele industriei farmaceutice din spatele celor mai mari sinteze, deoarece, istoric, proprietatilele unice ale produsilor naturali au ... vezi detalii

doc

Regenerarea Uleiurilor Minerale Uzate

Generalitati Regenerarea uleiurilor uzate a luat o amploare deosebita in ultimii ani, datorata necesitatii de conservare a resurselor de hidrocarburi cat si pentru evitarea poluarii mediului ambiant, In numeroase tari se pune accentul pe colectarea masiva si sistematica a uleiurilor uzate, in vederea prelucrarii adecvate a acestora pentru obtinerea unor produse comerciabile, in conditii cat mai economice. Incepand cu anul 1974 s-au tinut in Europa si S.U.A. congrese speciale pentru regenerarea uleiurilor uzate. Evaluari prudente au estimat ca anual ar exista in Europa Occidentala 3,0 - 3,5... vezi detalii

Hopa sus!