Referate pentru domeniul Chimie Organica

doc

Obtinerea Acizilor Organici

Microbiologia reprezinta un compartiment al biotehnologiei care are ca scop obtinerea pe cale industriala a diferitor produse necesare, cu participarea nemijlocita a diferitor microorganisme. Pentru obtinerea microbiologica a produselor utile sunt folosite diferite culturi de microorganisme, diverse substraturi, variate medii nutritive (solide, lichide, semilichide) si metode de cultivare (culturi in suspensie, culturi de protoplasti, culturi in flux continuu etc.). Biotehnologiile traditionale sunt utilizate cu succes in industria alimentara. La baza lor se afla procesele de fermentatie... vezi detalii

doc

Indicatori organoleptici

Culoarea reala a apelor se datoreaza substantelor dizolvate in apa si se determina in comparatie cu etaloane preparate in laborator. Culoarea apelor naturale si a celor poluate poate fi o culoare aparenta care se datoreaza suspensiilor solide usor de filtrat prin depunere si filtrare Mirosul apelor este clasificat in sase categorii, dupa intensitate: -fara miros ; -cu miros neperceptibil ; -cu miros perceptibil unui specialist ; -cu miros perceptibil unui consumator ; -cu miros puternic -cu miros foarte puternic Gustul se clasifica utilizindu-se denumiri conventionale ,cum ar fi... vezi detalii

docx

Structura morfologica a oului si compozitia chimica

Introducere Oul reprezinta un produs indispensabil pentru dieta echilibrata a omului. Continutul ridicat de substante nutritive ii confera valoare biologica ridicata. Valoarea energetica a unui ou cu masa de 50 g este de 90-100 calorii, echivalenta cu cea a 150 g lapte, 40 g carne sau 20 g branza uscata. Uzual denumirea de ou este folosita pentru oul de gaina in cazul altor specii precizandu-se provenienta (ou de gasca, ou de prepelita etc.). Greutatea unui ou depinde de specie. Oul de gaina are greutatea de 36-70 g spre deosebire de cel de prepelita care cantareste doar 8-10 g, ceea ce rep... vezi detalii

pdf

Complexul Vitaminic B

Introducere Vitaminele sunt substante chimice de origine exogena, indispensabile functionarii normale a organismului animal. Alaturi de enzime si hormoni ele se gasesc in organism in cantitate mica, influenteaza cresterea, dezvoltarea si desfasurarea normala a proceselor metabolice; participa la reglarea functiilor celulare, indeplinesc rol de cofactori enzimatici, intervin in procesele de oxido-reducere din organism, etc. Principala sursa de vitamine pentru organism o constituie plantele; ca sursa secundara de vitamine trebuie mentionata flora bacteriana intestinala precum si o serie de o... vezi detalii

doc

Spectometria in Ultraviolet si Vizibil - Spectre Vizibile

Aspecte teoretice Generalitati asupra spectrelor electronice Lungimi de unda , frecvente , energii Spectroscopia in domeniul vizibil si ultra violet face parte dintre cele mai vechi metode fizice de investigatie a substantelor organice. Ambele tipuri de spectre ( intre care nu exista nici o diferenta principal) sunt associate cu tranzitiile electronice care au loc atunci cand o molecula trece din starea fundamental intr-o stare excitata. Ca urmare , spectrele corespunzatoare , numite spectre electoronice , vor da informatii aupra starii electronice a moleculelor. Un spectru electronic r... vezi detalii

docx

Biochimie

Tema Biochimie. Structura cuaternara a proteinelor. Exemplu: hemoglobina; functia biologica a hemoglobinei. 23 Mai 2011 Cuprins Introducere 3 Hemoglobina 3 Rolul hemoglobinei 4 Complexarea liganzilor 5 Modificarea structurala a hemoglobinei in prezenta oxigenului 6 Bibliografie 7 Introducere Aceasta reprezinta nivelul de organizare cel mai inalt al proteinelor si este rezultatul interactiunilor dintre catenele polipeptidice independente, fiecare cu structura sa primara, secundara si tertiara caracteristica. Multe proteine au multiple subunit... vezi detalii

ppt

Fermentatia

Fermentatia alcoolica este un proces biologic care presupune transformarea zaharurilor in alcool etilic si dioxid de carbon. Aceasta transformare are loc datorita unor microorganisme, drojdii din genul Saccharomyces, uneori in colaborare si cu alte bacterii. O serie de reactii au loc, fiind catalizate de enzimele produse de drojdii si influentate de factori precum temperatura, concentratia de zaharuri, aciditatea, cantitatea de oxigen disponibila, concentratia de alcool rezultat, etc. Prezenta drojdiilor este vizibila, acestea depunandu-se pe fundul vasului in care se produce fermentatia, p... vezi detalii

doc

Aminoacizi

AMINOACIZI Aminoacizii sunt unitatile constituente ale proteinelor si cuprind in molecula lor doua grupari functionale: carboxil si amino.Exista 20 de aminoacizi proteinogeni specificati prin codul genetic, prezenti in toate organismele vii. Aminoacizii naturali au formula generala: R-CH-COOH NH2 in care gruparea aminica se afla la carbonul a fata de carboxil.Exceptie face prolina al carui azot,desi tot in pozitia a fata de carboxil, face parte dintr-un inel pirolidinic, fiind o grupa aminica secundara. Diversitatea aminoacizilor naturali este data de natura lui R care poate fi o cate... vezi detalii

doc

Lucrare Stiintifica

CAPITOLUL I PROTEINELE STRUCTURA SI PROPRIETATI CHIMICE Proteinele sunt compusi organici naturali cu structura complexa si masa moleculara mare, care, prin hidroliza, se transforma in +--aminoacizi. Acesti compusi organici naturali sunt considerati ca fiind suportul material al tuturor fenomenelor vietii. De fapt, acestia sunt principalii constituienti cu structura macromoleculara ai protoplasmei tuturor celulelor vegetale si animale. Numarul proteinelor existente in natura este extrem de mare. Denumirea mentionata deriva de la cuvantul grecesc proteios = fundamental, care sugereaza imp... vezi detalii

doc

Stereochimia Sintezei Dien

Reactiile de aditie prin formare de cicluri sunt metode de baza pentru sinteza ciclurilor cu carbon si cu heteroatomi. Exista o serie de reactii ale alchenelor si polienelor in care doua molecule reactioneaza pentru a forma un produs ciclic. Cateva exemple de astfel de reactii, numite reactii de cicloaditie sunt prezentate mai jos: Reactiile de cicloaditie se clasifica pe baza numarului de electroni ? implicati in fiecare component in: cicloaditie 1 + 2, cicloaditie 2 + 2, cicloaditie 2 + 4, aditie - 1,3 dipolara, aditie - 1,4. Reactiile de cicloaditie se aseamana cu reactiile electrocic... vezi detalii

ppt

Superoxid Dismutaza

GENERALITATI- ENZIME Enzimele (din limba greaca - zymosis - ferment) sunt proteine sau proteide fara de care celule vii nu pot infaptui reactii complexe intr-un timp scurt, la temperatura mediului inconjurator. Ele sunt substante care catalizeaza reactiile biochimice din organism, avand un rol esential in biosinteza si degradarea substantelor din materia vie, intalnindu-se in toate organismele animale, vegetale si in microorganisme, mai fiind denumite din aceasta cauza biocatalizatori. Fara enzime , procesele biochimice s-ar desfasura cu viteze foarte mici. Rolul in organism: descompunerea... vezi detalii

ppt

Controlul Calitatii Carnii si a Produselor de Carne - Metode de Identificare a Falsificarilor

Controlul calitatii carnii si a produselor de carne. Metode de identificare a falsificarilor Carnea este o sursa pretioasa de proteine, dar ea poate constitui si o potentiala sursa de imbolnavire, daca nu a fost corect prelucrata si respectate normele de igiena. Este necesara examinarea animalelor de catre medicul veterinar atat inainte cat si dupa sacrificare. Aprecierea calitatii se va face in conformitate cu standardele in vigoare. Compozitia medie a carnii brute: 83% tesut muscular, 8,6% oase, 8,4% grasime. Tesutul muscular cuprinde in medie: 76% apa 24% substanta uscat... vezi detalii

doc

Referat Substante Tensio-Active

Istoric In societatea primitiva, chiar si in zilele de azi, hainele erau curatate, cu pietre pe malul unei ape curgatoare. In dictionar, "detergent" este definit ca agent de curatare. In ultimii 20 de ani, insa, cuvantul descrie mai de graba detergent sintetic, decat obisnuitul sapun. Detergentii sintetici contin anumite componente numite substante tensio-activa. Sapunul, prin definitie este o substanta tensio-activa. De fapt, el este cea mai veche substanta tensio-activa, si a fost folosita cam de 4500 de ani . Un material care, prin compozitie este foarte asemanator cu sapunu... vezi detalii

doc

Metal-Porfirine

Cea mai importanta clasa de compusi metalici din sistemele biologice este aceea care cuprinde complecsii ionilor metalelor cu liganzi porfirinici. Porfirinele sunt o clasa de macrocicli cu azot derivati de la porfirina (un tetrapirol nesubstituit). Porfirinele se pot obtine, in afara de caile biosintetice, din formaldehida si amoniac in arc de plasma si in reactoare cu pat fluidizat. Sunt molecule relativ stabile; au fost gasite nu numai in mediile biologice, ci si in meteoriti si solul lunar. Porfirina este un sistem macrociclic tetrapirolic cu duble legaturi conjugate si diferiti substi... vezi detalii

doc

Reciclarea Polimetil Metacrilatului

Secolul XXI se confrunta cu transformari de anvergura atat in stiintele naturii cat si la nivel social, economic, uman. Societatea tinde spre informatizare si globalizare a schimburilor comerciale datorita dezvoltarii si integrarii pe verticala respectiv pe orizontala a proceselor de productie avansate ce inglobeaza ultimele inovatii ale stiintei si tehnologiei. Ca orice transformare impactul asuprea mediului, dezvoltarii sociale, sanatatii, dezvoltarii demografice respective a necesarului de energie, este considerabil. Asistam la transformari si crize de neimaginat altadata: reducerea cons... vezi detalii

Hopa sus!