Lipidele

Cuprins referat Cum descarc?

I.Introducere .
II.Acizii grasi 
III.Metabolismul lipidelor 
IV.Concluzii ..
V.Bibliografie .


Extras din referat Cum descarc?

I.Introducere
Lipidele sunt biomolecule caracterizate prin solubilitate mica in sistemele apoase dar cu solubilitate mare in sisteme de solventi nepolari. Continand carbon in formele cele mai reduse. Prin oxidare in organism vor elibera o mare cantitate de energie. Datorita acestei caracteristici, lipidele constituie principala forma de conservare de energie a organismului, pentru utilizarea acesteia in situatii de urgenta.Sistemele biologice contin lipide fie hidrofobice, care au doar grupari nepolare, fie anfipatice, adica poseda atat grupari nepolare cat si grupari polare. Natura hidrofoba a lipidelor permite membranelor celulare sa actioneze drept bariere efective fata de molecule mai polare.
Lipidele ca importanta fiziologica pentru organismul uman indeplinesc patru roluri importante:
1. servesc drept componente structurale ale membranelor;
2. constituie rezerva de energie, predominant sub forma triacilgliceridelor;
3. atat lipidele cat si derivatii lor servesc in organism ca vitamine sau hormoni;
4. acizi lipofilici ai bilei ajuta la solubilizarea lipidelor.
5. formeaza emulsii cu lichidele, favorizand digestia si absortia lor.
6. in combinatie cu cationii, in mediul alcalin din intestin, acizii grasi formeaza sapunuri, execretate cu fecale.
7. in prezenta unor catasizatori, cu ar fi nichelul, grasimile lichide pot fi solidificate.
8. expuse la aer, grasimile se pot oxida provocand modificari organoleptice
9. incalzirea excesiva a grasimilor duce la descompunerea glicerolului si la formarea unui compus cu miros patrunzator.
Tesutul adipos este constituit preponderent din lipide.La nivelul sau, grasimea este depozitata,ca substanta de rezerva,fie sub piele, fie in jurul diferitelor organe, pentru a fi oxizadata atunci cand nevoile energetice ale organismului cresc sau cand el nu primeste suficente calorii prin alimentatie.Rezervele adipoase pot creste prin consumul exagerat de grasimi alimentare, ceea ce duce la aparitia unei boli metabolice -  obezitate.
Lipidele au functii de rezerva, de accelerarea metabolismului, imunoprotectoare, de pigmenti, regulatorie, structurala, energetica, ele intervin in procese fundamentale cum ar fi transmitere impulsului nervos, recunoasterea celulara dar sunt precursori si ai altor compusi biologici activi, cum ar fi vitamina D si acizii biliari. Lipidele se impart in :
- lipide simple
- lipide complexe
Lipidele simple dupa natura alcoolului se impart in : gliceride, steride si ceride.Gliceridele sunt cele mai raspandite lipide.
II. Acizii grasi
Definirea acizilor grasi este probabil derivata din descompunerea hidrolitica a grasimilor naturale, cand se formeaza amestecuri de acizi carboxilici, cu catena relativ mare de atomi de carbon legata de gruparea carboxilica, si glicerina, un trialcool saturat.
Structural, acizilor grasi sunt constituiti din doua parti importante: o parte hidrocarbonata mare (denumita generic drept coada) si o grupare carboxilica (denumita generic drept cap). In conditiile pH-ului fiziologic, gruparea carboxil este ionizata. Acesti acizi apar in sistemele biologice in cantitati mari, dar foarte rar sub forma de acizi liberi ca atare, gasindu-se mai ales sub forma esterificata. Esterificarea este de obicei regasita cu un triol, glicerina, dar exista si alte structuri ce accepta legarea lor sub forma esterica.
Rolul acizilor grasi este o parte integranta a rolului lipidelor in organism, si anume:
1. drept componenta principala a membranelor
2. componente majore ale depozitelor de grasime, sub forma esterilor cu glicerina.
Numarul atomilor de carbon care se regasesc in molecula unui acid gras natural este de obicei un numar par, intre 14 si 2 Exista insa si organisme, mai ales unele marine, care au in constitutie acizi grasi cu numar impar de atomi de carbon.
Catena hidrocarbonata a acizilor grasi poate fie saturata fie nesaturata. Din acest motiv acizii grasi au fost clasificati drept acizi grasi saturati , respectiv acizi grasi nesaturati. Acizii grasi nesaturati pot fi fie mononesaturati, atunci cand in partea hidrocarbonatata contin o singura dubla legatura, sau polinesaturati, cand exista mai multe duble legaturi in molecula. Denumirea lor se face in functie de numarul de atomi de carbon din molecula, fie sub denumirea comuna acordata la descoperirea lor, fie sub asa numita forma scurtata, adica a numarului de atomi de carbon continuti in molecula urmat de o coloana in care se noteaza pozitia si numarul de duble legaturi. Exemplificam prin acidul stearic, denumirea sa comuna acidul octadecanoic, deoarece contine 18 atomi de carbon, dar care mai este simbolizat ca si acid gras 18:0, deoarece nu contine nici o dubla legatura, deci este un acid saturat. In schimb, gradul nesaturarii unui acid gras este reprezentat printr-o cifra indicand numarul dublelor legaturi si simbolul D urmat de numarul atomului de carbon la care se gaseste prima legatura nesaturata. Astfel, acidul palmitic, un acid gras nesaturat care contine 16 atomi de carbon, cu o singura dubla legatura intre atomii de carbon 9 si 10, va fi simbolizat ca 16: 1D9.
Numarul de duble legaturi dintr-un acid gras poate varia, de la una la patru, dar cel mai adesea, in cazul acizilor grasi care se gasesc in majoritatea bacteriilor, acest numar este unu. Din punct de vedere al strereochimiei, legaturile duble din acizii grasi sunt aproape in toate cazurile in configuratie cis. Daca exista mai multe legaturi duble, de cele mai multe ori acestea sunt izolate, adica intre ele exista cel putin o grupare metilen (CH2). Legaturi duble conjugate se gasesc foarte rar in anumiti acizi grasi izolati din vegetatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Lipidele.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.Biologie,- Manual pentru clasa a-XI-a,- D. Cristescu, C. Salavastru, B. Voiculescu, C. Th. Niculescu, R. Carmaciu.
2.Elemente de biochimie alimentara,- C.Diaconescu.
3.www. creeaza.com/referate biologie.
4.www. pro-sanatate.com/lipidele.
5.www.scribd.com proiect lipide.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!