Investigații Termoanalitice pentru Reciclarea PVC-ului

Extras din referat

Investigatii termoanalitice pentru reciclarea PVC-ului
Abstract
In cadrul unui proiect de cercetare pentru reciclarea policlorurii de vinil (PVC), au fost efectuate lucrari de analiza. Pe de o parte, materiile prime pentru proces trebuie sa fie verificate in privinta continutului de PVC si de polimerii suplimentari si pe de alta parte, PVC-ul reciclat trebuie sa fie caracterizat. In ambele cazuri, metodele termoanalitice cuplate in special cu metodele de analiza a sistemelor cu gaze, pot furniza informatii importante pentru aceasta caracterizare. Sunt prezentate diferite investigatii, si in acelasi timp evaluate in ceea ce priveste capacitatea lor de informare. 
Cuvinte cheie: analiza termica, spectrometrie de masa, reciclare; PVC
1. introducere
In ceea ce priveste capacitatea de productie (de aproximativ 1,4 Mt in 1995 in Germania), policlorura de vinil (PVC) este al doilea material plastic ca importanta din Europa de Vest. Domeniul principal de aplicare este in zona materialelor de constructii, cum ar fi pentru conducte, ferestre si acoperitoare de podea [1]. Comisia Enquete a generat discutii ecologice si politic in Germania, in ceea ce priveste continutul de clor din PVC. Ca urmare, nu s-au ridicat indoieli cu destinatia si a fost recomandata dezvoltarea activitatilor de reciclare.
Datorita dehidroclorurarii PVC-ului in timpul tratamentului termic, multe dintre procedurile de reciclare comune (de exemplu, regranularea materialului [2]) se sfarsesc in final cu ciclul de jos al materialului. O noua dezvoltare in acest domeniu, pentru a evita dezavantajul mentionat, este reciclarea prin dizolvarea selectiva a componentei dorite. Sustinand dezvoltarea procesului tehnic, tehnicile analitice pentru controlul materiilor prime, trebuie dezvoltata si evaluarea reciclarii produsilor.
Aici investigatiile termoanalitice pot furniza rezultate foarte valoroase precum investigatiile preliminare care au fost aratate [3].
2. experimental
Investigatiile au fost efectuate folosind un analizor de Netzsch Thermal Analyzer STA 429 cuplat cu un spectrometru de masa cu cuadrupolar Balzers, QMG 420 folosind un sistem cu doua etape la interfata. Pentru calibrarea sistemului si studiilor de degradare privind PVC am folosit un standard de PVC de la firma BASF. Materia prima pentru procesul de reciclare a fost livrata de la Fraunhofer Institut fuEr Verfahrenstechnik und Verpackung, care este partenerul nostru in proiectul de cercetare si responsabil pentru procesul de reciclare. Investigatiile au fost efectuate in conformitate cu atmosfera dinamica (de azot sau aer sintetic), folosind un debit de 120 ml / min. Rata de incalzire aplicata a fost de 10 K / min, la temperatura ambianta la 800 o C. Presiunea in spectrometru de masa a fost ajustata la 6x10-3 Pa si mentinuta constanta in timpul masurarii. Investigatiile spectrometrului de masa au fost efectuate fie in modul de scanare (gama de masa 10-150 amu) sau modul MID cu masa preselectata pentru valorile de incarcare.
3. Rezultate si discutii
Pentru caracterizarea materiei prime si determinarea continutului de PVC, este necesar sa se cunoasca comportamentul termic a PVC-ului in sine. Din acest motiv, PVC standard a fost investigat in aer sintetic, precum si in atmosfera de azot. O proba de aproximativ 25 mg a fost trecuta de la temperatura ambianta pana la 800 0 C cu o rata a incalzirii de 10 K / min. Degradarea termica apare descrisa anterior [4]. In aer sintetic, degradarea dureaza in trei etape cu un randament de aproape 100% pierdere in greutate (vezi figura 1.).
Prima etapa de degradare pierderile in greutate sunt de 64%. Deoarece PVC are un continut teoretic de HCl de 58,3%, acest pas nu poate fi DATORAT dehidroclorurarii PVC-ului. Spectrul de masa al acestei etape de degradare este prezentata in Fig. 2 care descrie apropierea minima a curbei DTG la 260 0 C cunoscand aceasta ideea In afara de apa de HCl, benzen (m/e 78) si naftalina (m/e 128), au fost detectate toluen si alte hidrocarburi benzenice alchilate (m/e 91). Oxidarea probei indicate de eliberarea de C02 nu are loc in aceasta etapa de degradare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Investigatii Termoanalitice pentru Reciclarea PVC-ului.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!