Inhibitori de coroziune naturali pentru oțel

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni generale 2
2. Inhibitori de coroziune 3
1. Aloe vera ca inhibitor natural asupra coroziunii otelului slab 3
2. Complex hibrid organic-anorganic 5
3. Uleiuri naturale 7
3. Concluzii 9
4. Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni generale 
Datorita calitatii excelente si a gamei largi de proprietati mecanice, otelurile sunt utilizate pe scara larga in industria chimica si petroliera, necesitand astfel protectie impotriva coroziunii pentru inginerie, automobile, placi cazane, conducte, vase de reactie, rezervoare, poduri si lucrari de constructie; deoarece otelul sufera un atac grav de coroziune, trebuie protejat. (Stefania Marzorati, 2018)
Coroziunea otelului poate fi definita ca deteriorare datorata reactiilor electrochimice cu metalul si mediul sau. Mai ales pentru otel, ruginirea are loc atunci cand fierul din metal se oxideaza. In majoritatea cazurilor, pentru a se produce coroziunea, trebuie sa existe atat oxigen cat si apa. Coroziunea este cea mai frecventa atunci cand apa este prezenta (medii umede) si procesul este accelerat de apa sarata. Coroziunea otelului poate sa apara si fara prezenta apei in care fierul se oxideaza in atmosfera. Aceasta se numeste coroziune uscata si poate fi accelerata de temperaturi mai ridicate. (What You Need To Know About Steel Corrosion: The Basics, 2012)
Inhibarea coroziunii este cea mai economica, practica si convenabila tehnica pentru a controla coroziunea pe metale in mediI apoase. Inhibitorii de coroziune controleaza dizolvarea metalului, precum si consumul de acid. Inhibitorii sunt adsorbiti pe suprafata metalica, formand o bariera protectoare si interactioneaza cu siturile de reactie anodice si / sau catodice pentru a reduce oxidarea si / sau reducerea reactiilor de coroziune . Majoritatea inhibitorilor bine cunoscuti sunt compusi organici care contin grupari functionale electronegative si electroni ? in legaturi duble sau triple conjugate si prin urmare prezinta proprietati inhibitoare bune prin furnizarea de electroni prin orbitalii p. Exista, de asemenea, o interactiune specifica intre gruparile functionale care contin heteroatomi cum ar fi azotul, sulful, oxigenul avand pereche libera de electroni si suprafata metalica, care joaca un rol important in inhibare. Cand ambele caracteristici se combina, se poate observa o inhibare crescuta . (Marko Chigondo, 2016)
Efectul toxic al majoritatii compusilor organici sintetici ca inhibitori de coroziune a determinat cercetatorii sa se orienteze catre gasirea unor noi alternative naturale, ecologice, usor accesibile si regenerabile Extractele si uleiurile din plante, precum si compusii naturali devin din ce in ce mai acceptabili din punct de vedere ecologic. Utilizarea substantelor naturale va stabili atat obiectivele economice, cat si cele de mediu.
Fig. 1 Ilustrarea unor tuburi de otel (What You Need To Know About Steel Corrosion: The Basics, 2012)
Extractele si uleiurile vegetale constituie o sursa bogata de compusi chimici natural sintetizati care pot fi extrasi si purificati cu costuri reduse. Inhibarea metalelor se poate face prin compusi naturali, cum ar fi un monoacid, amino esteri, peptide si derivatii lor. (Akram A.Al-Asadi, 2015)
2. Inhibitori de coroziune 
1. Aloe vera ca inhibitor natural asupra coroziunii otelului slab
Efectul noului inhibitor de coroziune cunoscut sub numele de aloe vera (manoza-6-fosfat) asupra inhibitorului de coroziune pentru otelul moale a fost urmarit prin masurarea polarizarii potentiodinamice. Rezultatele obtinute au aratat ca acest compus este un inhibitor foarte bun si se comporta mai bine in solutia de NaCI. Studiile de polarizare au aratat ca aloe vera se comporta ca tip mixt de inhibitor pentru otelul subtire din solutia de clorura de sodiu. Eficacitatea de inhibare a atins (81,81%) la concentratia de (75 uml).
Aloe vera este o planta suculenta foarte scurta, care creste pana la 80-100 cm inaltime. Studiile au aratat ca aloe vera contine polizaharide, steroizi, poligol, acizi organici si elemente esentiale, cum ar fi azotul, antibioticele, in afara de componentele sale nutritionale. Compusii extrasi din aloe vera, in special compusul de tanina, pot adsorbi pe suprafata metalica si pot bloca siturile de pe suprafata, reducand astfel viteza de coroziune.
Studiul polarizarii este folosit pentru a urmari formarea filmului de protectie pe suprafata metalica. Curbele de polarizare a otelurilor usoare scufundate in diferite solutii sunt aratate in figura 2. Parametrii de coroziune cum ar fi potentialul de coroziune (Ecorr) si curentul de coroziune (Icorr) au fost determinate din E in raport cu log din I si tabelat in tabelul 1. Cand otelul usor este imersat in NaCI, potentialul de coroziune este (-673,5 mV) . Cand se adauga 75 uml de aloe vera, potentialul de coroziune este deplasat catre partea anodica, (-642,3 mV) indicand faptul ca aloe Vera controleaza reactia anodica predominant prin formarea complexului Fe2+ - manoza-6-fosfat pe locurile anodice ale suprafatei metalice. Mai mult, curentul de coroziune scade de la (50,39 uA / cm2 la 16,39 uA / cm2).


Fisiere in arhiva (1):

  • Inhibitori de coroziune naturali pentru otel.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Tabelul 2 prezinta valorile ratelor de coroziune, eficientei inhibarii si raportului de acoperire obtinute din masuratorile de polarizare potentiodinamica ale diferitelor concentratii


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!