Indicele glicemic si incarcarea glicemica a alimentelor

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
2. INDICELE GLICEMIC SI INDICELE DE INCARCARE GLICEMICA
2.1. Indicele glicemic
2.2. Indicele de incarcare glicemica
3. INDICELE GLICEMIC SI ALIMENTATIA SANATOASA
4. CARBOHIDRATII SI INDICELE GLICEMIC IN DIETE SI CURE DE SLABIRE
5. STIATI CA?
6. CONCLUZIE
7. BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

Indicele glicemic reprezinta un indicator al puterii de crestere a glicemiei de catre alimente si indica impactul unui aliment, in urmatoarele doua ore dupa ingestie, asupra glicemiei, adica asupra nivelului de glucoza din sange. [1]
Indicele glicemic ascunde unele surprize pe care nici nutritionisti nu le stiu cu exactitate. Nutritionistii cred ca toate zaharurile simple (cum ar fi: zaharul, mierea, fructele, laptele) se digera rapid si cauzeaza o crestere rapida a zaharului din sange, dar acest lucru nu este in totalitate adevarat. [2]
Este adevarat ca mierea si zaharul au indice glicemic ridicat, dar de cele mai multe ori unele produse ce contin amidon (cum ar fi: painea, cartoful), inregistreaza un nivel mult mai mare decat mierea sau zaharul. [2]
Alimentele cu indice glicemic mic te ajuta:
- sa pierzi in greutate
- sa ai o piele fina si sanatoasa
- sa diminuezi riscul rezistentei la insulina
- sa reduci riscul aparitiei unei boli de inima
- reduce senzatia de foame
- nivelul scazut al trigliceridelor si a tensiunii arteriale
In Fig 1 se pot observa cele 3 categorii de indici calori si cateva exemple la fiecare categorie in parte.
Fig 1.
2.Indicele glicemic si indicele de incarcare glicemica al alimentelor
Dupa cum bine se stie, unele produse care contin carbohidrati se transforma in zahar foarte rapid, in acest fel furnizeaza multe calorii ce nu pot fi arse de catre organism, dar acest lucru poate fi evitat comparand indicele glicemic si indecele de incarcare glicemica, care ne ajuta sa ne dam seama ce alimente sunt sanatoase si ce alimente ar trebui sa evitam. [3]
2.1 Indicele glicemic
Acest indice masoara cat de repede carbohidratii consumati se transforma in zahar, in
organism. [3]
Alimentele care au indice glicemic mare se transforma foarte rapid in zahar, iar acest lucru aduce efecte negative asupra organismului. [3 ]
In figura 2 sunt prezenta cate alimente cu indice caloric ridicat.
Fig 2
Alimentele care au indice glicemic scazut se transforma treptat in zahar, furnizeaza energie treptat, mentinand un echilibru chimic in organism. [43]
In figura 3 sunt prezenta cateva fructe cu indice caloric scazut.
Fig 3
2.2 Indicele de incarcare glicemica
Acest indice masoara ce cantitate de zahar se transforma dintr-un carbohidrat. De regula alimentele care au indice de incarcare glicemica scazut descarca mai putin zahar in organism, iar aceasta descarcare are loc treptat ceea ce este bine. [3 ]
3.Indicele glicemic si alimentatia sanatoasa
3.1 Importanta indicelui glicemic
- Pentru persoanele care sufera de diabet, cunoasterea indicelui glicemic al alimentelor este foarte important, deoarece acest indice trebuie sa inlocuiasca pierderea de insulina, hormini care regleaza nivelul glucozei din sange. [4]
Cu putin timp in urma, medici recomandau persoanelor care sufera de diabet eliminarea totata a zaharului din alimentatia zilnica. [4]
In prezent medicii le recomanda diabeticilor sa aleaga alimente hipoglicemiante, pentru ca mesele lor si aporturile nutritive sa fie variate, insa in cazul hipoglicemiei (scaderea brusca a nivelului de zahar din sange), este necesara consumarea urgenta a alimentelor cu un IG ridicat, cum ar fi un cub de zahar, pentru ca glicemia sa urce la limite normale. [4]


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicele glicemic si incarcarea glicemica a alimentelor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1.http://www.nutritionistcluj.ro/ii-alimentatie-si-nutritie/glucide-fibre-dulciuri-si-indulcitori/indicele-glicemic/
2.http://www.wikifood.ro/nutritie/paradigma-glicemica/ce-este-indicele-glicemic.html
3.http://www.plantelevietii.ro/indicele_glicemic.htm
4.http://www.corpul-uman.com/2010/12/indicele-glicemic-alimentatia-sanatoasa.html
5.https://lafiga.ro/lifestyle/27-sanatate/2589-alimentele-hipoglicemiante
6.http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/carbohidratii-si-indicele-glicemic-in-diete-si-cure-de-slabire-12847605/
7.http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/indicele-glicemic-al-alimentelor_7619
8.http://www.gandul.info/magazin/lista-alimentelor-cu-un-indice-glicemic-ridicat-ce-boli-pot-provoca-8015736
9.http://www.corpul-uman.com/2010/12/indicele-glicemic-alimentatia-sanatoasa.html
10.http://documents.tips/documents/referat-indice-glicemic.html


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!