Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 1402
Mărime: 762.03KB (arhivat)
Publicat de: Safta Tomescu
Puncte necesare: 5

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE
  2. 2. INDICELE GLICEMIC SI INDICELE DE INCARCARE GLICEMICA
  3. 2.1. Indicele glicemic
  4. 2.2. Indicele de incarcare glicemica
  5. 3. INDICELE GLICEMIC SI ALIMENTATIA SANATOASA
  6. 4. CARBOHIDRATII SI INDICELE GLICEMIC IN DIETE SI CURE DE SLABIRE
  7. 5. STIATI CA?
  8. 6. CONCLUZIE
  9. 7. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

Indicele glicemic reprezinta un indicator al puterii de creştere a glicemiei de către alimente si indică impactul unui aliment, în următoarele două ore după ingestie, asupra glicemiei, adică asupra nivelului de glucoza din sânge. [1]

Indicele glicemic ascunde unele surprize pe care nici nutritionisti nu le stiu cu exactitate. Nutritionistii cred ca toate zaharurile simple (cum ar fi: zaharul, mierea, fructele, laptele) se digera rapid si cauzeaza o crestere rapida a zaharului din sange, dar acest lucru nu este in totalitate adevarat. [2]

Este adevarat ca mierea si zaharul au indice glicemic ridicat, dar de cele mai multe ori unele produse ce contin amidon (cum ar fi: painea, cartoful), inregistreaza un nivel mult mai mare decat mierea sau zaharul. [2]

Alimentele cu indice glicemic mic te ajuta:

- sa pierzi in greutate

- sa ai o piele fina si sanatoasa

- sa diminuezi riscul rezistentei la insulina

- sa reduci riscul aparitiei unei boli de inima

- reduce senzatia de foame

- nivelul scazut al trigliceridelor si a tensiunii arteriale

In Fig 1 se pot observa cele 3 categorii de indici calori si cateva exemple la fiecare categorie in parte.

Fig 1.

2.Indicele glicemic și indicele de încarcare glicemică al alimentelor

Dupa cum bine se stie, unele produse care contin carbohidrati se transforma in zahar foarte rapid, in acest fel furnizeaza multe calorii ce nu pot fi arse de catre organism, dar acest lucru poate fi evitat comparand indicele glicemic si indecele de incarcare glicemica, care ne ajuta sa ne dam seama ce alimente sunt sanatoase si ce alimente ar trebui sa evitam. [3]

2.1 Indicele glicemic

Acest indice masoara cat de repede carbohidratii consumati se transforma in zahar, in

organism. [3]

Alimentele care au indice glicemic mare se transforma foarte rapid in zahar, iar acest lucru aduce efecte negative asupra organismului. [3 ]

In figura 2 sunt prezenta cate alimente cu indice caloric ridicat.

Fig 2

Alimentele care au indice glicemic scazut se transforma treptat in zahar, furnizeaza energie treptat, mentinand un echilibru chimic in organism. [43]

In figura 3 sunt prezenta cateva fructe cu indice caloric scazut.

Fig 3

2.2 Indicele de incarcare glicemica

Acest indice masoara ce cantitate de zahar se transforma dintr-un carbohidrat. De regula alimentele care au indice de incarcare glicemica scazut descarca mai putin zahar in organism, iar aceasta descarcare are loc treptat ceea ce este bine. [3 ]

3.Indicele glicemic și alimentația sănătoasă

3.1 Importanţa indicelui glicemic

- Pentru persoanele care sufera de diabet, cunoasterea indicelui glicemic al alimentelor este foarte important, deoarece acest indice trebuie sa inlocuiasca pierderea de insulina, hormini care reglează nivelul glucozei din sânge. [4]

Cu putin timp in urma, medici recomandau persoanelor care sufera de diabet eliminarea totata a zaharului din alimentatia zilnica. [4]

In prezent medicii le recomanda diabeticilor sa aleaga alimente hipoglicemiante, pentru ca mesele lor şi aporturile nutritive să fie variate, insa în cazul hipoglicemiei (scăderea bruscă a nivelului de zahăr din sânge), este necesară consumarea urgentă a alimentelor cu un IG ridicat, cum ar fi un cub de zahăr, pentru ca glicemia să urce la limite normale. [4]

Bibliografie

1.http://www.nutritionistcluj.ro/ii-alimentatie-si-nutritie/glucide-fibre-dulciuri-si-indulcitori/indicele-glicemic/

2.http://www.wikifood.ro/nutritie/paradigma-glicemica/ce-este-indicele-glicemic.html

3.http://www.plantelevietii.ro/indicele_glicemic.htm

4.http://www.corpul-uman.com/2010/12/indicele-glicemic-alimentatia-sanatoasa.html

5.https://lafiga.ro/lifestyle/27-sanatate/2589-alimentele-hipoglicemiante

6.http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/carbohidratii-si-indicele-glicemic-in-diete-si-cure-de-slabire-12847605/

7.http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/indicele-glicemic-al-alimentelor_7619

8.http://www.gandul.info/magazin/lista-alimentelor-cu-un-indice-glicemic-ridicat-ce-boli-pot-provoca-8015736

9.http://www.corpul-uman.com/2010/12/indicele-glicemic-alimentatia-sanatoasa.html

10.http://documents.tips/documents/referat-indice-glicemic.html

Preview document

Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 1
Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 2
Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 3
Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 4
Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 5
Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 6
Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 7
Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 8
Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 9
Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 10
Indicele glicemic și încărcarea glicemică a alimentelor - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Indicele glicemic si incarcarea glicemica a alimentelor.docx

Alții au mai descărcat și

Analize de coloranți organici

Identificarea unui colorant în substanta se poate face pe baza urmatoarelor criterii: a. solubilitate; b. nuanta si proprietati coloristice ale...

Structura benzenului și starea aromatică

IV. REACTII DE ADITIE ALE BENZENULUI. 1) Benzenul aditioneaza sase atomi de hidrogen, în prezenta catalizatorilor de hidrogenare, dând...

Zahărul

Aproape 85 milioane de tone anual de zahãr cristalizat se produc in prezent pe glob . Aceasta cantitate , raportatã la cele peste 4 miliarde de...

Lignină

1. Dezincrustarea prin procedeul sulfit Pentru dezincrustarea lemnului prin procedeul sulfit se utilizeaza solutii apoase de bisulfit de calciu,...

Te-ar putea interesa și

Portofoliu Biochimie

Fisa de documentare In general substantele de analizat nu sunt pure ci reprezinta amestecuri cu grade de complexitate diferite. Aceasta observatie...

Biochimie

Exemple de pH-metre, spectrofotometre, cromatografe, electroforeze utilizate în laboratoare medicale şi de revoluţie. Spectrofotometria Un...

Întocmirea și analiza unui meniu cu încărcare glicemică de maxim 20

- Tema lucrării Să se intocmească o rație alimentară destinată persoanelor supraponderale, cu scopul de a scădea în greutate. Potrivit...

Nutriție comunitară și impactul alimentelor

I .Generalităţi privind alimentaţia Scurt istoric Alimentaţia în antichitate După ce timp de cel puţin o jumatate de milion de ani a trăit din...

Nursing

I. Pregătirea şi schimbarea patului. Schimbări de poziţie în pat. II. Mobilizarea bolnavului. Dezbrăcarea şi îmbrăcarea bolnavului. III....

Ai nevoie de altceva?