Indicatori organoleptici

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Culoarea reala a apelor se datoreaza substantelor dizolvate in apa si se determina in comparatie cu etaloane preparate in laborator. Culoarea apelor naturale si a celor poluate poate fi o culoare aparenta care se datoreaza suspensiilor solide usor de filtrat prin depunere si filtrare

Mirosul apelor este clasificat in sase categorii, dupa intensitate:

-fara miros ;

-cu miros neperceptibil ;

-cu miros perceptibil unui specialist ;

-cu miros perceptibil unui consumator ;

-cu miros puternic

-cu miros foarte puternic

Gustul se clasifica utilizindu-se denumiri conventionale ,cum ar fi : Mb - ape cu gust mineral bicarbonato-sodic ; Mg - ape cu gust mineral magnezic ; Mm - ape cu gust mineral metalic ; Ms - ape cu gust mineral sarat ; Oh - ape cu gust organic hidrocarbonat ; Om - ape cu gust organic medical farmaceutic ; Op - ape cu gust organic pamantos ; Ov - ape cu gust organic vazos.

Indicatori fizici

- Turbiditatea se datoreaza particulelor solide sub forma de suspensii sau in stare coloidala. Intr-o definitie generala se considera ca suspensiile totale reprezinta ansamblul componentelor solide insolubile prezente intr-o cantitate determinata de apa si care se pot separa prin metode de laborator (filtrare,centrifugare,sedimentare).Se exprima gravimetric in mg/l sau volumetric in ml/l. Valoarea suspensiilor totale este deosebit de importanta pentru caracterizarea apelor naturale.In functie de dimensiuni si greutate specifica, particulele se separa sub forma de depuneri(sedimentabile) sau plutesc pe suprafata apei(plutitoare). Suspensiile gravimetrice reprezinta totalitatea materiilor solide insolubile, care pot sedimenta, in mod natural intr-o anumita perioada limitata de timp. Procentul pe care il reprezinta suspensiile gravimetrice din suspensiile totale este un indicator care conduce la dimensionarea si exploatarea desnisipatoarelor sau predecantoarelor, instalatii destinate retinerii acestora. Suspensiile si substantele coloidale din ape reprezinta totalitatea substantelor dispersate in apa, avand diametrul particulelor intre 1 si 10 um. Caracterizate prin proprietati electrice de suprafata, prezinta un grad mare de stabilitate, care le face practic nesedimentabile inmodnatural.

Eliminarea substantelor coloidale din apa a impus tratarea chimica cu reactivi de destabilizare in vederea coagularii si precipitarii acestora.

Relatia dintre substantele in suspensie (proprietate gravimetrica) si turbiditate (proprietate optica) determina asa-numitul "coeficient de finete" al suspensiilor. Pentru aceeasi sursa de apa, coeficientul de finete variaza in limite bine determinate in cadrul unui ciclu hidrologic anual. - Indicele de colmatare reprezinta puterea colmatanta a unei ape si are drept cauza toate elementele din apa a caror dimensiuni permit retinerea lor pe filtre.

- Temperatura apei variaza in functie de provenienta si de anotimp.

- Radioactivitatea este proprietatea apei de a emite radiatii permanente alfa , beta sau gama.

- Conductivitatea

Conductivitatea apelor constituie unul dintre indicatorii cei mai utilizati in aprecierea gradului de mineralizare a apelor cel putin din urmatoarele considerente:

- masuratorile de conductivitate (rezistivitate) a apei permit determinarea continutului total de saruri dizolvate in apa ;

- au avantajul diferentierii dintre saruri anorganice si organice (ponderal) pe baza mobilitatilor ionice specifice;

- elimina erorile datorate transformarii speciilor de carbonati/bicarbonati prin evaporare la 105 0C (conform metodologiei de determinare gravitationala a reziduului fix, in cazul bicarbonatilor pierderile sunt de circa 30%).

- Concentratia ionilor de hidrogen

pH-ul apelor naturale este cuprins intre 6,5 - 8 , abaterea de la aceste valori dand indicatii asupra poluarii cu compusi anorganici

pH-ul si capacitatea de tamponare a acestuia

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Indicatori organoleptici.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
766 cuvinte
Nr caractere:
4 335 caractere
Marime:
8.88KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Chimie Organică
Tag-uri:
substante, indicatori, saruri
Predat:
la facultate
Materie:
Chimie Organică
Sus!