Glucide

Extras din referat Cum descarc?

Glucidele sunt constituenti celulari majori ai tuturor organismelor vegetale si animale, alcatuind o clasa de compusi organici cu o larga distributie in natura. In materia vie glucidele apar ca mono-, oligo- sau poliglucide, libere, sau sub forma de derivati, in citoplasma si diverse structuri subcelulare, in diverse tesuturi si lichide biologice, indeplinind anumite functii. Biogeneza lor are loc, in principal, in plantele vezi prin procesul de fotosinteza, din CO2 si H2O - substante cu potential energetic scazut - sub actiunea energiei radiante solare.
In organismele animale, in afara de glucidele exogene - dobandite din plante prin aport alimentar - glucidele si unii derivati ai lor iau nastere in cadrul inter-relatiilor metabolice ce au loc intre lipide, glucide si proteine. Din punct de vedere al compozitiei elementare, cu exceptia unor derivati ce contin azot, glucidele sunt substante ternare, alcatuite din C, H si O2.
Glucidele sunt substante organice, care in functie de structura si proprietatile lor pot fi caracterizate si dozate prin metode fizice, fizico-chimice sau biologice.
1. METODA DE RECUNOASTERE A GLUCIDELOR
1.1. Teste de solubilitate
Glucidele sunt substante solide, de culoare alba, cristaline sau amorfe.
Din punct de vedere al comportarii fata de diversi solventi, mono- si oligoglucide sunt solubile in apa, insolubile in eter si alti solventi organici. In majoritate poliglucidele sunt insolubIle sau greu solubile in apa rece. Solubilitatea lor in apa rece poate fi utilizata la diferentierea poliglucidelor de monoglucide si oligoglucide.
Modul de lucru
Intr-o eprubeta se introduce cca. 20 mg dintr-o proba necunoscuta, se adauga 2ml apa si se agita. Mono si oligoglucidele se dizolva cu formarea unei solutii clare. Poliglucidele, se dizolva putin sau chiar deloc. Glicogenul se dizolva usor.
1.2. Reactii de recunoastere a glucidelor
Reactiile chimice cele mai caracteristice sunt: reactiile de culoare, reactiile de reducere si reactia cu fenilhidrazina.
1.2.1. Reactii de culoare
Sub actiunea unor acizi minerali, glucidele sufera o reactie de deshidratare si ciclizare, cu formarea furfuralului (pentozele) sau hidroximetil furfuralului (hexozele).
Furfuralul si hidroximetilfurfuralului rezultati dau reactii de condensare cu anumite substante de natura fenolica sau chiar chinonica, rezultand compusi colorati, care servesc la identificarea glucidelor.
Reactia Molisch. Reactia este generala, cu aplicatie la mono-, oligo- si poliglucide libere, sau chiar legate de proteine. Sub actiunea acidului sulfuric concentrat, monoglucidele dau furfural sau hidroximetilfurfurfural. Mai intai oligo- si poliglucidele sufera o reactie de hidroliza pana la monoglucide si ulterior, reactia de deshidratare cu ciclizare.
Furfuralul sau derivatii lui condenseaza cu ?-naftolul in prezenta acidului sulfuric, conducand la compusi colorati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Glucide.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!