Extract de paprika - E160 C

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 3
2. Metode de obtinere 4
3. Compozitia extractului de paprika 5
4. Metode de analiza in industria alimentara 7
5. Utilizarea in industria alimentara 8
6. Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Extractul de paprika ( E 160c) este un colorant natural ce contine capsantina si capsorubina drept principalii componenti. Acesta este autorizat drept aditiv alimentar in Uniunea Euopeana. Acesta este un lichid vascos rosu inchis, insolubil in apa, dar solubil in acetona si in alti solventi organici.[1]
Capsantina, 3-hidroxi-?, k-caroten-6'-ona, C40H56O3 este principala substanta colorata in paprika, alaturi de capsorubina. Capsorubina are denumirea IUPAC 3,3'-dihidroxi-k,k'-caroten-6,6'-diona si formula moleculara C40H56O4.
Capsantina este usor solubila in acetona, cloroform si de asemenea solubila in ulei, mai putin solubila in metanol, etanol, eter si benzen. Aceasta cristalizeaza din sulfura de carbon, din boabele de rosu carmin. In solutie de etanol, capsantina da o coloratie rosu aprins, iar in petrol conduce la o coloratie galben-portocaliu.[2]
Structura capsantinei este prezentata in figura 1, iar cea a capsorubinei in figura 2.
Figura 1. Structura capsantinei
Figura 2. Structura capsorubinei
Majoritatea substantelor din extractul de paprika fac parte din clasa carotenoidelor. Carotenoidele sunt pigmenti galbeni-rosii ce se gasesc in plante, alge si microorganisme. Animalele nu sunt capabile sa sintetizeze carotenoide, deci prezenta lor in alimente este necesara. Pe langa coloratia evidenta, acesti pigmenti sunt importanti pentru sanatatea plantelor si animalelor deoarece au un rol in protejarea tesuturilor de lumina si oxigen. Schimbarile in structura carotenoidelor din plante sunt un indiciu al unor dereglari de mediu. Carotenoidele sunt o subclasa din clasa izoprenoidelor si contin aproximativ 700 de compusi in prezent.
In ardeiul rosu, apartinand familiei Solanaceae, se gasesc aproximativ 50 de carotenoide, concentratia acestora depinzand de tipul de specie de ardei. Cateva dintre aceste carotenoide sunt : anteraxantina, neoxantina, violaxantina, capsantina, capsorubina, luteina, zeaxantina, criptoxantina, ?-caroten, ?-caroten, criptocapsina, etc. Cele mai abundente sunt capsantina si capsorubina. [3]


Fisiere in arhiva (1):

  • Extract de paprika - E160 C.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Scientific Opinion on the re-evaluation of paprika extract (E 160c) as a food additive. 2015, EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food John Wiley & Sons, Ltd.
2. Har Bhajan Singh , K.A.B., Handbook of natural dyes and pigments. 2014, New Delhi: Woodhead Publishing India PVT LTD.
3. Ranjith Arimboor, R.B.N., K. Ramakrishna Menon, Lekshmi P. Chandrasekhar, Vidya Moorkoth, Red pepper (Capsicum annuum) carotenoids as a source of natural food colors: analysis and stability--a review. J Food Sci Technol, 2014: p. 1258- 1271.
4. Sari Lehto, M.B., Alexandra Klimm, Raphaela Strassburger, Cato Bechtold & Franz Ulberth, Comparison of food colour regulations in the EU and the US: a review of current provisions. Food Additives & Contaminants, 2017.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!