Extract de acacia catechu

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2851
Mărime: 70.13KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor
Universitatea Politehnica Bucuresti, Bucuresti

Cuprins

  1. 1. Introducere 3
  2. 2. Metode de obținere 4
  3. 3. Compoziție chimică 6
  4. 4. Utilizari 7
  5. 4.1. Utilizarea drept colorant 7
  6. 4.2. Alte utilizări medicinale 10
  7. 5. Concluzii 13
  8. 6.Bibliografie 14

Extras din referat

1. Introducere

Extractul de acacia, denumit și catechu sau cutch este obținut din arborele Acacia catechu și este un material de culoare brună, cu gust amar. Acesta este produs pe scară largă în industriile artizanale, mai ales în partea de nord a Bangladesh, unde Acacia crește în abundență.

Principalii constituenți ai extractului sunt catechina și acidul tanic catechu, împreună cu câteva substanțe de culoare maro. În plus, acesta conține taninuri, flavotaninuri, galotaninuri, flortaninuri, etc. (+) Catechina are proprietatea de a diminua sau elimina acțiunea unor hormoni, de obicei corelată cu acțiunea vitaminei P. Proprietatea de bronz în pielea umană a catechinei este presupusă a fi elementul cheie în tratamentul leucodermei.

Extractul de acacia este important din punct de vedere biologic, de aceea este cercetată continuu o metodă eficientă pentru izolarea acesteia, cea convențională fiind destul de laborioasă, costisitoare și cu randament mic. [1]

Acacia Catechu aparține familiei Febaceae, speciile din această familie având roadele de tip păstăi. Acacia catechu se găsește în cantitate mare în Asia, fiind o plantă de mărime medie. Catechina prezentă în aceasta joacă rolul esențial de anti-oxidant. Numele speciei provine chiar de la numele extractului, “cutch”, obținut din tulpina arborelui. Arborele are o înălțime de aproximativ 15 metri, iar culoarea scoarței este gri închis sau gri-maroniu.[2]

Extractul de Acacia catechu a fost utilizat în medicina tradițională chineză drept antipiretic, digestiv și agent antivenin. Studiile farmacologice ulterioare au demonstrat că acesta are și proprietăți antianemice, antiinflamatoare, antimicrobiene, anticancerigene, antioxidante și antidiabetice.[3]

Lemnul de Acacia Catechu este foarte tare și greu. Greutatea medie la un procent de umiditate de 12% este aproximativ 1010 kg/m3, iar densitatea relativă este de 0.875 kg/m3. Lemnul este grosier, cu textură uniformă, iar inima lemnului are o culoare roșu închis spre maro, care se închide în prezența luminii sau căldurii. Lemnul nu are un miros caracteristic.

Cutch poate fi folosit pentru vopsirea și protejarea plasei de pescuit, a frânghiilor sau a cazanelor. Deși a fost folosit în industria de vopsire a pielii, din cauza timpului mare de vopsire și imperfecțiunilor, a fost înlocuită de alte taninuri.[4]

Principali constituenți ai extractului sunt prezentați în figurile 1 și 2:

Figura 1. (+) Catechina[5]

Figura 2. (-) Epicatechina[5]

2. Metode de obținere

În urma prelucrării lemnului de Acacia, se pot obține două extracte: Katha și Cutch. Acestea sunt obținute prin extracția în apă fierbinte a lemnului. Perioada optimă pentru această extracție este între lunile noiembrie și februarie. Arborii sunt tăiați în bucăți mici, scoarța și alburnul sunt eliminate, iar inima lemnului este tăiată în bucăți mici de aproximativ 2.5-4 cm lungime și 1.5 cm lățime. Randamentul în katha și cutch depinde de vârsta copacilor dar și de sezonul în care sunt prelucrați.

Misra și colaboratorii (1964) au propus ca extractul de katha să fie definit drept un extract apos de Acacia catechu care conține nu mai puțin de 18% catechină. În plus, procentul de cenușă nu trebuie să depășească 6%, iar componentele solubile în apă 70%.

În o metodă descrisă de Singh(1908) și Sad Gopal(1956), extracția de katha și cutch din așchiile de acacia s-a realizat într-un vas din sârmă de cupru, în apă, pentru aproximativ 2 ore. Apoi, extractul a fost concentrat și lăsat să se perfecteze pentru 2-3 zile. Prin adăugarea câtorva cristale de katha se poate grăbi procesul de cristalizare din soluție. După filtrare, tabletele de katha sunt lăsate să se usuce la întuneric, deoarece în prezența luminii soloare s-ar închide culoarea extractului. În ceea privește cutch. acesta are nevoie de un timp mai îndelungat de uscare. Vasul în care se realizează extracția este de preferat să fie din cupru, un vas din fier având dezavantajul că se poate forma o sare de fier cu catechu, de culoare verde-maro.

Bibliografie

1. Hye, M.A., et al., Isolation of (+)Catechin from Acacia Catechu (Cutch Tree) by a Convenient Method. Vol. 1. 2009.

2. Muhammad Anis Hashmat, R.H., A review on Acacia Catechu Wild. Interdisciplinary journal of contemporary research in business, 2013.

3. Li, X.C., et al., Phenolic compounds from the aqueous extract of Acacia catechu. J Asian Nat Prod Res, 2011. p. 826-30.

4. Rampal, M., Studies on improvement of extraction of katha and cutch from Acacia catechu Willd. 1999, University of Horticulture and Forestry: India.

5. Thidarat Duangyod, C.P., Nijsiri Ruangrungsi, (+)-Catechin and (-)-Epicatechin contents and antioxidant activity of commercial black catechu and pale catechu. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, 2014.

6. Yadav, M., et al., Phytopharmacology of acacia catechu willd: a review. 2014.

7. Diandian Shen, Q.W., Mingfu Wang, Yongshong Yang, Edmond J. Lavoie, James E. Simon, Determination of the Predominant Catechins in Acacia catechu by Liquid Chromatography/Electrospray Ionization−Mass Spectrometry. J. Agric. Food Chem, 2006.

8. S D Bhattacharya, A.K.S., Metal ion effect on dyeing of wool fabric with catechu, in Dept of Textile Chemistry. University of Baroda.

Preview document

Extract de acacia catechu - Pagina 1
Extract de acacia catechu - Pagina 2
Extract de acacia catechu - Pagina 3
Extract de acacia catechu - Pagina 4
Extract de acacia catechu - Pagina 5
Extract de acacia catechu - Pagina 6
Extract de acacia catechu - Pagina 7
Extract de acacia catechu - Pagina 8
Extract de acacia catechu - Pagina 9
Extract de acacia catechu - Pagina 10
Extract de acacia catechu - Pagina 11
Extract de acacia catechu - Pagina 12
Extract de acacia catechu - Pagina 13
Extract de acacia catechu - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Extract de acacia catechu.docx

Ai nevoie de altceva?