Esente Naturale

Extras din referat Cum descarc?

Inca din secolul al XVII-lea s-a observat deosebirea dintre uleiurile grase nevolatile, din plante, si unele uleiuri distilabile cu vapori de apa, numite uleiuri eterice sau uleiuri esentiale. Acestea se gasesc mai ales in flori, fructe si frunze si mai rar in lemne (de ex. lemnele de camfor si de santal). Din cauza mirosului lor placut, uleiurile eterice sint utilizate pe scara larga in industria parfumurilor.
Metoda obisnuita pentru izolarea uleiurilor eterice consta in distilarea plantelor sau partilor de planta, cu vapori de apa. Unele uleiuri eterice nu suporta acest tratament si de aceea se extrag cu dizolvanti, ca eterul de petrol, benzenul, tetraclorura de carbon etc.
Un procedeu dand bune rezultate (pentru flori de iasomie si de tuberoza) este extragerea cu grasimi (enfleurage, practicat la Grasse, in Franta de Sud). Florile se aseaza pe suprafete netede, unse cu o grasime animala solida, si se innoiesc de atiteaori pina ce grasimea se satureaza cu uleiul eteric. Uleiul eteric se extrage apoi din grasime cu alcool.
Numarul uleiurilor eterice fabricate in scopuri practice trece de o mie. In tabel este redata compozitia catorva dintre ele. Dupa cum se vede, uleiurile eterice sint amestecuri complicate de numeroase substante. Compozitia uleiurilor eterice variaza mult, nu numai cu specia botanica, dar si cu regiunea si clima in care creste planta.
Uleiurile eterice se utilizeaza fie ca atare, fie se separa in componente, care apoi se amesteca cu alte substante pentru obtinerea parfumurilor. Izolarea diverselor componente se face prin distliare, mai ales atunci cand este vorba de terpeni, sau prin cristalizare, in cazul derivatilor oxigenati solizi. Uneori se aplica metode chimice. Astfel, alcoolii primari se izoleaza cu ajutorul combinatlei pe care o formeaza cu clorura de calciu (asa se obtine geraniolul, din uleiurile de iarba de lemon si de citronela; citronelolul nu formeaza o asemenea combinatie). Aldehidele se izoleaza cu ajutorul combinatiei bisulfitice (de ex. citralul din uleiul de lamaie sau din uleiul de iarba de lemon) etc.
In afara de terpeni si camfori, unele uleiuri eterice contin si combinatii aromatice, cum sunt eugenolul si alti eteri fenolici inruditi cu el, apoi aldehida cinamica. Aceste combinatii azotate influenteaza in mod favorabil aroma uleiurilor eterice si se adauga uneori si in parfumurile artificiale sau sintetice.
Ulei de: Izolat din:
Anason Fructe de anason (Pimpinella anisum)
Bergamot Cojile fructelor de portocal Citrus aurantium subspecia Bergamia (Sicilia)
Cananga sau ylang-ylang Flori de Cananga odorata (Filipine, Java, Madagascar)
Chimen Fructe de Carum carvi
Citronela Iarba de Cymbopogon nardus (Ceylon si Java)
Iarma de lemon Cymbopogon flexuosus (India)
Levantica Flori de Lavendula officinalis
Molura (Fenchel) Samanta de molura (Foeniculum vulgare)
Neroli sau flori de portocal amar Citrus bigaradia risso (Franta sudica, Spania)
Trandafir Flori de Rosa damascena (Bulgaria) si Rosa centifolia (Franta de Sud)
Valeriana Odolean (Valeriana officinalis)
Produsele de parfumerie, alaturi de solventi, au diferite substante odorante care dau o individualitate produsului, le diferentiaza si creeaza posibilitati de selectie dupa preferinte si gust. Astfel, materiile odorante sau mirositoare pot fi: de origine vegetala, de origine animala si odorante artificiale sau sintetice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Esente Naturale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!