Cuprins
- Prezentarea generală a compusului
- Descoperire și efecte tearpeutice
- Răspândirea substanței în produse
- alimentare
- Metode de analiză instrumentală care poate fi aplicată în analiza substanței
- Principiul și descrierea metodei de analiză aleasă pentru compus
- Avantaje/dezavantaje ale metodei de determinare
- Aparatura utilizată în metoda de analiză
- Concluzii
- Bibliografie
Extras din referat
Prezentarea generală a acidului 10-hidroxi-2-decanoic: formula structurală, brută și moleculară
FORMULA CHIMICĂ: C10H20O3
MASA MOLECULARĂ: 188.267 g/mol
Sinonime sub care este întâlnit: 10-Hydroxydecanoate, 10-hydroxycapric acid.
Acidul 10-hidroxidecanoic este un acid gras saturat cu lanț mediu aflat exclusiv în lăptișorul de matcă. Câteva dintre proprietățile acestuia:
Nu poate fi sintetizat pe cale artificială.
Provine dintr-un acid decanoic.
Acid conjugat al unui 10-hidroxicaprat.
Acid gras omega-hidroxi, cu 10 C, este considerat produsul preferat de hidroxilare, împreună cu izomitorul de 9-OH, al acidului capric din biosisteme.
Are multiple afecte benefice asupra sănătății.
Descoperire și efecte terapeutice
Acidul 10-hidroxi-2-decanoic a fost descoperit de către Adolf Butenandt și Heinz Rembold și descris într-o lucrare științifică publicată în anul 1957.
Efecte terapetice
Este cunoscut ca având proproietăți
antimicrobiene, antifungice, antivirale (inclusiv virusul herpesului și a hepatitei)
Acțiune vasodilatatoare și hipotensiv
Activitate antihipercolesterolemiantă și funcții antiinflamatorii
Îmbunătățește simptomele menopauzei
S-a dovedit a fi eficient împotriva chimioterapiei și a radioterapiei. Ajută la reconstruirea celulelor bune care sunt distruse de chimioterapie
Ajută la întărirea sistemului imunitar, în special în cazuri patologice
Descoperire și efecte terapeutice
Cercetările sugerează că 10-2-HDA găsit în lăptișor de matcă poate inhiba vascularizarea tumorilor. Acidul a îmbunătățit capacitatea celulelor albe din sânge de a distruge celulele tumorale.
Injecțiile intravenoase provoacă o vasodilatație ușoară și au un efect hipotensiv.
- Studii recente au indicat ca acidul 10-hidroxi-2-decenoic (10-2-HDA) deține o capacitate mare de inhibare a creșterii celulare maligne, respectiv leucemie AKR transferabilă, malignitate a sânului TA3. Poate promova creșterea subseturilor de limfocite T, Interleukin-2 și generarea factorului de necroză tumorală
Răspândirea 10-HDA în produsele alimentare
Lăptișorul de matcă este o secretat de glandele hipofaringiene și mandibulare ale albinelor lucrătoare.
Este ușor gălbuie, cremoasă și acidă, cu un miros și gust ușor înțepător, cu o compoziție chimică formată din 60-70% apă, 9-18% proteine, 3-8% lipide, 6-18% hidrocarburi, 0.8-3% minerale, precum și din cantități mici de polifenoli și vitamine.
Lipidele reprezintă cea de-a doua clasă de importanță, după proteine, din compoziția chimică a lăptișorului de matcă și între 3-19% din totalul substanțelor uscate.
Răspândirea 10-HDA în produsele alimentare
Un procent de 80-90% din totalul lipidelor este reprezent de acizi grași liberi, restul fiind lipide neutre, steroli.
Majoritatea acizilor grași organici liberi au în structură un număr de 8-10 atomi de carbon. Cel mai important dintre aceștia este 10-HDA, un acid nesaturat.
Cantitatea de 10-HDA în lăptișorul de matcă determină prețul pe piața internațională, și anume: cu cât este mai bogat în 10-HDA, cu atît prețul de vânzare va fi mai mare.
Bibliografie
Bulai Elena Raluca, Universitatea Stefan cel Mare, Suport de curs - EAI
https://en.wikipedia.org/wiki/10-Hydroxydecanoic_acid
Butenandt, Adolf; Rembold, Heinz (1957). "Über den Weiselzellenfuttersaft der Honigbiene I. Isolierung, Konstitutionsermittlung und Vorkommen der 10-Hydroxy-Δ 2 -decensäure". Hoppe-Seyler's Zeitschrift für Physiologische Chemie. 308 (Jahresband): 284- 289. doi:10.1515/bchm2.1957.308.1.284.
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/10-Hydroxydecanoic-acid
Barker, S. A., Foster, A. B., Lamb, D. C., & Hodgson, N. (1959). Identification of 10-Hydroxy-2-decenoic Acid in Royal Jelly. Nature, 183, 996- 997.
http://www.superfoods-scientific-research.com/
NIR spectroscopy: a rapid-response analytical tooll, M.Blanco, 2002.
Near‐Infrared Spectroscopy in Food AnalysiS
Lu, W. Z. (2007). Modern near-infrared spectroscopy analytical technology[M] (2nd ed, pp. 29- 31). Beijing: China Petrochemical Press.
Soheila Kamyab, Maryam Gharachorloo, Masoud Honarvar & Mehrdad Ghavami, Quantitative analysis of bioactive compounds present in Iranian royal jelly, (2019), Journal of Apicultural Research
- J o o n y e o n g K i m , J o n g s e o k L e e, QUANTITATIVE ANALYSIS OF TRANS-10-HYDROXY-2-DECENOIC ACID
IN ROYAL JELLY PRODUCTS PURCHASED IN USA BY HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY, Department of Chemistry, Buffalo State, State University of New York , Journal of Apicultural Science, 2010, Vol. 54 No. 1 2010
- * Mahmut Genc¸*, Abdurrahman Aslan, Determination of trans-10-hydroxy-2-decenoic acid content in pure royal jelly and royal jelly products by column liquid chromatography, Ege University, Engineering Faculty, Food Engineering Department. 35100 Bornova-I~zmir, Turkey, Journal of Chromatography A, 839 (1999) 265- 268
- ** Liviu Al. MĂRGHITAȘ, Lavinia I. BĂRNUłIU, Daniel S. DEZMIREAN, Otilia BOBIȘ, Victorița BONTA, Rodica MĂRGĂOAN, Bogdan GHERMAN, Bulletin UASVM Animal Science and Biotechnologies 70(1)/2013, 9-14, Print ISSN 1843-5262; Electronic ISSN 1843-536X, University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Faculty of Animal Science and Biotechnologies, 3-5 Mănăștur Street, 400372 Cluj-Napoca, Romania
Conținut arhivă zip
- Determinarea acidului 10-hidroxi-2-decanoic din laptisorul de matca.pptx