Prezentarea generala a compusului Descoperire si efecte tearpeutice Raspandirea substantei in produse alimentare Metode de analiza instrumentala care poate fi aplicata in analiza substantei Principiul si descrierea metodei de analiza aleasa pentru compus Avantaje/dezavantaje ale metodei de determinare Aparatura utilizata in metoda de analiza Concluzii Bibliografie
Prezentarea generala a acidului 10-hidroxi-2-decanoic: formula structurala, bruta si moleculara FORMULA CHIMICA: C10H20O3 MASA MOLECULARA: 188.267 g/mol Sinonime sub care este intalnit: 10-Hydroxydecanoate, 10-hydroxycapric acid. Acidul 10-hidroxidecanoic este un acid gras saturat cu lant mediu aflat exclusiv in laptisorul de matca. Cateva dintre proprietatile acestuia: Nu poate fi sintetizat pe cale artificiala. Provine dintr-un acid decanoic. Acid conjugat al unui 10-hidroxicaprat. Acid gras omega-hidroxi, cu 10 C, este considerat produsul preferat de hidroxilare, impreuna cu izomitorul de 9-OH, al acidului capric din biosisteme. Are multiple afecte benefice asupra sanatatii. Descoperire si efecte terapeutice Acidul 10-hidroxi-2-decanoic a fost descoperit de catre Adolf Butenandt si Heinz Rembold si descris intr-o lucrare stiintifica publicata in anul 1957. Efecte terapetice Este cunoscut ca avand proproietati antimicrobiene, antifungice, antivirale (inclusiv virusul herpesului si a hepatitei) Actiune vasodilatatoare si hipotensiv Activitate antihipercolesterolemianta si functii antiinflamatorii Imbunatateste simptomele menopauzei S-a dovedit a fi eficient impotriva chimioterapiei si a radioterapiei. Ajuta la reconstruirea celulelor bune care sunt distruse de chimioterapie Ajuta la intarirea sistemului imunitar, in special in cazuri patologice Descoperire si efecte terapeutice Cercetarile sugereaza ca 10-2-HDA gasit in laptisor de matca poate inhiba vascularizarea tumorilor. Acidul a imbunatatit capacitatea celulelor albe din sange de a distruge celulele tumorale. Injectiile intravenoase provoaca o vasodilatatie usoara si au un efect hipotensiv. - Studii recente au indicat ca acidul 10-hidroxi-2-decenoic (10-2-HDA) detine o capacitate mare de inhibare a cresterii celulare maligne, respectiv leucemie AKR transferabila, malignitate a sanului TA3. Poate promova cresterea subseturilor de limfocite T, Interleukin-2 si generarea factorului de necroza tumorala Raspandirea 10-HDA in produsele alimentare Laptisorul de matca este o secretat de glandele hipofaringiene si mandibulare ale albinelor lucratoare. Este usor galbuie, cremoasa si acida, cu un miros si gust usor intepator, cu o compozitie chimica formata din 60-70% apa, 9-18% proteine, 3-8% lipide, 6-18% hidrocarburi, 0.8-3% minerale, precum si din cantitati mici de polifenoli si vitamine. Lipidele reprezinta cea de-a doua clasa de importanta, dupa proteine, din compozitia chimica a laptisorului de matca si intre 3-19% din totalul substantelor uscate. Raspandirea 10-HDA in produsele alimentare Un procent de 80-90% din totalul lipidelor este reprezent de acizi grasi liberi, restul fiind lipide neutre, steroli. Majoritatea acizilor grasi organici liberi au in structura un numar de 8-10 atomi de carbon. Cel mai important dintre acestia este 10-HDA, un acid nesaturat. Cantitatea de 10-HDA in laptisorul de matca determina pretul pe piata internationala, si anume: cu cat este mai bogat in 10-HDA, cu atit pretul de vanzare va fi mai mare.
Bulai Elena Raluca, Universitatea Stefan cel Mare, Suport de curs - EAI https://en.wikipedia.org/wiki/10-Hydroxydecanoic_acid Butenandt, Adolf; Rembold, Heinz (1957). "Uber den Weiselzellenfuttersaft der Honigbiene I. Isolierung, Konstitutionsermittlung und Vorkommen der 10-Hydroxy-? 2 -decensaure". Hoppe-Seyler's Zeitschrift fur Physiologische Chemie. 308 (Jahresband): 284- 289. doi:10.1515/bchm2.1957.308.1.284. https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/10-Hydroxydecanoic-acid Barker, S. A., Foster, A. B., Lamb, D. C., & Hodgson, N. (1959). Identification of 10-Hydroxy-2-decenoic Acid in Royal Jelly. Nature, 183, 996- 997. http://www.superfoods-scientific-research.com/ NIR spectroscopy: a rapid-response analytical tooll, M.Blanco, 2002. Near-Infrared Spectroscopy in Food AnalysiS Lu, W. Z. (2007). Modern near-infrared spectroscopy analytical technology[M] (2nd ed, pp. 29- 31). Beijing: China Petrochemical Press. Soheila Kamyab, Maryam Gharachorloo, Masoud Honarvar & Mehrdad Ghavami, Quantitative analysis of bioactive compounds present in Iranian royal jelly, (2019), Journal of Apicultural Research - J o o n y e o n g K i m , J o n g s e o k L e e, QUANTITATIVE ANALYSIS OF TRANS-10-HYDROXY-2-DECENOIC ACID IN ROYAL JELLY PRODUCTS PURCHASED IN USA BY HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY, Department of Chemistry, Buffalo State, State University of New York , Journal of Apicultural Science, 2010, Vol. 54 No. 1 2010 - * Mahmut Genc,*, Abdurrahman Aslan, Determination of trans-10-hydroxy-2-decenoic acid content in pure royal jelly and royal jelly products by column liquid chromatography, Ege University, Engineering Faculty, Food Engineering Department. 35100 Bornova-I~zmir, Turkey, Journal of Chromatography A, 839 (1999) 265- 268 - ** Liviu Al. MARGHITAS, Lavinia I. BARNUlIU, Daniel S. DEZMIREAN, Otilia BOBIS, Victorita BONTA, Rodica MARGAOAN, Bogdan GHERMAN, Bulletin UASVM Animal Science and Biotechnologies 70(1)/2013, 9-14, Print ISSN 1843-5262; Electronic ISSN 1843-536X, University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Faculty of Animal Science and Biotechnologies, 3-5 Manastur Street, 400372 Cluj-Napoca, Romania
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).