Derivatii Hidrocarburilor

Extras din referat Cum descarc?

Derivatii hidrocarburilor sunt substante organice care pe langa atomi de carbon si hidrogen au in compozitia lor si atomi ai altor elemente organogene (X, O, N, S etc).
Clasificarea derivatilor hidrocarburilor :
A.Compusi cu functiuni simple
B.Compusi cu functiuni mixte
A1. Compusi halogenati
Halogenii sunt elemente cu caracter puternic electronegativ. Acesta scade de la fluor la iod:
F > Cl > Br > I
Compusii halogenati (sau combinatiile halogenate organice) deriva formal de la hidrocarburi prin inlocuirea atomilor de hidrogen cu atomi de fluor, clor, brom sau iod. Numarul combinatiilor care pot lua nastere astfel este foarte mare.
Teoria prevede existenta a 29 derivati clorurati ai propanului ,666 ai n-hexanului, 1998 ai n-heptanului, si tot atitia derivati cu fiecare din ceilalti halogeni. Numai un mic numar dintre acestia au fost preparati si au importanta practica.
Proprietati fizice
Compusii halogenati sunt substante incolore (cu exceptia celor poliiodurati). Primii termeni din seria omoloaga a halogeno-alcanilor sunt gazosi la temperatura obisnuita, ceilalti sunt lichizi. Termenii inferiori ai seriei au puncte de topire scazute, cei superiori si derivatii aromatici disubstituiti (in pozitie para), la fel si cei polisubstituiti, sunt solizi.
Densitatea compusilor bromurati si iodurati este, in general, mai mare decat a apei, a celor monoclorurati ceva mai mica. Densitatea compusilor iodurati este mai mare decat cea a compusilor bromurati corespunzatori, iar densitatea compusilor bromurati mai mare decat a compusilor clorurati (?(CH3I)=2,29; ?(CH3Br)=1,73; ?(CH3Cl)=0,953).
Compusi halogenati sunt practic insolubili in apa; in dizolvantii organici, cum sunt hidrocarburile, alcoolii, eterul, se dizolva usor. Compusii halogenati alifatici au miros dulceag si proprietati narcotice. In concentratie mare sunt toxici. Clorura, dar mai ales bromura si iodura, de benzil sunt puternic lacrimogene.
Proprietatile chimice
Reactii generale
1. Reactia de reducere
[H]
R-X ? R-H + HX
X= Cl, Br, I; R= alchil, cicloalchil, aril
2. Reactia cu magneziu si litiu
R-X + Mg ? R-MgX
R-X + 2Li ?R-Li + LiX
X = Cl, Br, I; R = alchil, cicloalchil, aril, alil, benzil
Reactii de substitutie nucleofila
a) sinteza alcoolilor:
H2O
CH3-CH2Br + NaOH ? CH3-CH2OH + NaBr
etanol
b) sinteza eterilor:
CH3-CH2Br + CH3-ONa ? CH3-CH2-O-CH3 + NaBr
etil-metil-eter
c) sinteza tioalcoolilor
CH3-CH2Br + NaSH ? CH3-CH2-SH + NaBr
etantiol
d) sinteza tioeterilor
CH3-CH2Br + NaNO2 ? CH3-CH2-NO2 + NaBr
etil-metil-sulfura
e) sinteza nitroderivatilor
CH3-CH2Br + NaNO2 ? CH3-CH2-NO2 + NaBr
nitroetan
f) sinteza nitrililor
CH3-CH2Br + KCN a CH3-CH2-C?N + KBr
propionitril
g) sinteza aminelor
CH3-CH2Br + 2NH3 ? CH3-CH2-NH2 + NH4Br
etilamina
h) sinteza achinelor
CH3-CH2Br + CH?CNa ? CH3-CH2-C?CH + NaBr
1-butina
i) schimb de halogen
CH3-CH2Br + KI ? CH3-CH2-I + KBr
Utilizari
Derivatii halogenati alcatuiesc una dintre cele mai importante clase de compusi organici, datorita multitudinii de utilizari pe care le au :
- solventi
- agenti frigorifici
- anestezici
- intermediari in sintezele colorantilor si medicamentelor
- insecticide
- monomeri pentru policlorura de vinil si teflon
A2. Compusi hidroxilici
Alcooli
In chimie, alcool este orice compus organic in care o grupa functionala hidroxil (-OH) este legata de un atom de carbon, care, la randul lui, este legat de alti atomi de hidrogen si/sau carbon. Formula generala pentru un alcool simplu, aciclic, este CnH2n+1OH.
Structura 
Grupa functionala a unui alcool este grupa hidroxil legata de un atom de carbon hibridizat sp3. Astfel se poate spune ca alcooli sunt derivati ai apei, cu o grupare alchil inlocuind un hidrogen. Daca o grupare aril este prezenta in locul uneia alchil, compusul se numeste fenol. De asemenea, daca grupa hidroxil este legata de un carbon hibridizat sp2 dintr-o grupa alchenil, compusul de numeste enol. Oxigenul dintr-un alcool face un unghi de aproximativ 109? (c.f. 104,5? in apa)
Alcooli primari, secundari si tertiari
Exista trei mari categorii de alcooli- 'primari' (1?), 'secundari' (2?) si 'tertiari' (3?), bazate pe numarul de carboni de care este legat carbonul C-OH (evidentiat cu rosu). Metanolul este cel mai simplu alcool primar. Cel mai simplu alcool secundar este izopropanol (propan-2-ol) si cel mai simplu alcool tertiar este tert-butanol (2-metilpropan-2-ol).


Fisiere in arhiva (1):

  • Derivatii Hidrocarburilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!