Cremele de protecție solară - tehnologia produselor cosmetice

Extras din referat Cum descarc?

Soarele emite radiatii care patrund in piele, provocand reactii biologice care pot fi benefice, dar si daunatoare pentru organism, daca expunerea la soare nu se face cu moderatie.
In prezent este tot mai discutata problema aparitiei cancerului de piele datorita radiatiilor solare.Cancerul de piele se afla in stransa legatura cu expunerea excesiva la soare, in special in copilarie.
Printre radiatiile solare care ating Pamantul se pot distinge 3 tipuri de raze care au effect asupra organismului : 
o Razele vizibile (sesizabile cu ochiul uman)
o Infrarosii(IR)
o Ultraviolete (UV) : A(UVA) si B (UVB) 
Efectele razelor, benefice sau daunatoare, depend de lungimea de unda , de energia lor si de cat de adanc patrund in piele.Cu cat lungimea de unda este mai mare, cu atat penetrarea lor in piele se realizeaza mai adanc.Astfel razele UVA penetreaza mai profnd decat razele UVB.
Studiile efectuate in intreaga lume au aratat ca:
o In decursul unei zile, pielea primeste de 1000 ori mai multe raze UVA decat UVB
o Razele UVA reprezinta 98% din razele ultraviolet, iar cele UVB doar 2%
o Razele UVA sunt constant intreaga zi, in timp ce razele UVB au o putere maxima in jurul pranzului si sunt foarte slabe dimineata si seara
o Proportia de raze UVA este in general constant ape parcursul unui an, spre deosebire de razele UVB care sunt mai puternice vara
Astfel specialistii recomanda folosirea unor creme cu factor de protectie impotriva razelor UVA,UVBA si infrarosii.
Razele soarelui dau nastere unor reactii biologice favorabile , cea mai importanta fiind sinteza vitaminei D.Aceasta stimuleaza metabolizarea calciuliu si ajuta la cresterea oaselor.Insa acestea pot avea si efecte biologice negative, precum diminuarea stratului cornos si melanogeneza.
Melanogeneza consta in sintetizarea unui pigment (melanina) sub efectul razelor solare.Pigmentul se clasifica in 2 categorii :
o Eumelanina - pigmentul negru/maro
o Feomelanina - pigmentul rosu
Razele ultraviolet daunatoare provoaca leziuni ale ADNului care activeaza sistemul cellular de aparare si mecanismele de refacere prin interventia proteinei P53.
Proteina P53 permite refacerea ADNului daca leziunea nu este foarte grava, in caz contrar ea determina moartea celulelor si formarea arsurilor.Proteina poate suferi cu timpul o serie de mutatii, devenind ineficienta si provocand proliferarea de cellule anormale care duc la aparitia cancerului.
Celulele Langerhans sunt celulele epidermice care actioneaza ca niste santinele ale pielii, reperand celulele canceroase si declansand eliminarea lor prin sistemul imunitar.Radiatiile solare actioneaza asupra lor reducandu-le numarul si afectandu-le functionarea.Totodata pielea nu mai este capabila sa produca colagen nou si isi pierde puterea de vindecare.
Cremele de protectie solara sunt emulsii de tip ulei in apa cu un continut mare de substante fotoprotectoare.
Emulsiile sunt emestecuri stabile formate din apa,ulei, emulsifiant si conservant.Deoarece apa si uleiurile nu sunt miscibile, este nevoie de un agent care sa asigure legatura meleculelor de apa cu cele de ulei.Totodata este necesara folosirea unui conservant, intrucat preparatele ce contin apa sunt sensibile la contaminarea microbiana.
Se pot prepara anumite compozitii care nu au nevoie de emulsifiant,unde partea uleioasa inglobeaza apa, dar chimic nu se leaga de ea.De asemeneaza exista si geluri unde structura de gel inglobeaza uleiurile (le disperseaza uniform) ne mai avand nevoie de emulsifiant.
Cremele se obtin printr-un procedeu de emulsifiere la cald , care este un procedeu chimic, mechanic si termic in acelasi timp.
Pe langa cremele de protectie solara, prin emulsifiere se mai obtin:
Componentele principale ale unei emulsii :
Procedura standard pentru realizarea emulsiilor la cald.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cremele de Protectie Solara - Tehnologia Produselor Cosmetice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!