Coloranti utilizati in vopsele de par

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere . 3
Capitolul I. Parul si vopselele de par . 4
I.1. Parul fiecarui dintre noi este diferit . 4
I.2. Tipurile de vopsele de par si compozitia lor . 4
I.3 Stabilitatea vopselelor de par . 5
Capitolul II. Colorantii din compozitia vopselelor de par . 7
II.1. Clasificarea colorantilor pentru vopsirea parului . 7
II.2. Clasificarea colorantilor dupa tipul percursorului . 11
II.3. Cum actioneaza vopseaua de par . 11
Concluzii . 14
Bibliografie . 15


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Parul este alcatuit dintr-o structura solida de proteina, denumita cheratina, cu lipide incorporate, care dau elasticitate firului de par. Cheratina reprezinta acelasi tip de proteina din care sunt compuse si unghiile. Numarul firelor de par variaza intre 85 000 la persoanele cu par rosu pana la 150 000 la cele cu par blond, ceea ce inseamna intre 300 si 900 de fire de par pe centimetru patrat. Firul de par are o grosime de 0.08 mm si creste intre 0.1 mm si 0.2 mm pe zi. Fiecare suvita de par contine trei straturi:
o Stratul interior sau medula, prezent numai in firele groase de par, lipseste la parul subtire.
o Stratul mediu, cunoscut sub numele de cortex. Acest strat asigura simultan fermitatea, culoarea si textura parului.
o Stratul din exterior este cunoscut drept strat cuticular. Stratul cuticular este subtire si incolor si serveste drept invelis protector al cortexului.
Sa iti vopsesti parul asa cum trebuie nu este o stiinta. Este chiar foarte simplu. Legat de culorile complementare cu tonul pielii tale, alege-le pe acelea care te avantajeaza si apoi gindeste-te daca vei plati pe cineva sa iti coloreze parul sau o vei face singura.
Schimbarea culorii parului a fost o preocupare pentru femei inca din antichitate. In ultimii 50 de ani aceasta practica s-a extins foarte mult, astazi nu numai femile isi ascund firele albe de par ci si barbatii. Se estimeaza ca 40 % din femei isi coloreaza parul fie pentru a-si ascunde parul alb, fie pentru a schimba culoarea parului natural sau a-i da reflexe fanteziste.
Fiecare persoana are o culoare naturala a parului. Dar ce determina aceasta culoare si de ce exista atatea nuante naturale diferite? Culoarea naturala a parului depinde de cantitatea de pigmenti aflata in firul de par. Fiecare fir de par contine o combinatie unica din doua tipuri de melanina: pigmenti negri/maronii numiti eumelanina si pigmenti rosii/galbeni, numiti feomelanina. Culoarea parului depinde de combinatia acestor pigmenti - negru inchis, saten deschis sau blond.
Vopsirea permanenta este cea mai buna cale de a oferi parului o culoare de lunga durata si de a acoperi firele albe de par. Vopselele permanente contin ingrediente diferite. In primul rand, un mediu alcalin deschide structura firului de par, pentru ca apoi sa permita accesul pigmentilor de culoare si oxidantilor in interiorul fibrei capilare. In profunzimea fibrei capilare, la acest stadiu, pigmentii inca fara culoare si oxidantul creeaza tonul de culoare rezultanta a parului. Dupa aceasta, suprafata parului este netezita cu balsamul, pentru a sigila culoarea pe firul de par. Vopseaua permanenta se elimina doar prin cresterea parului.
Capitolul I. Parul si vopselele de par
I.1. Parul fiecarui dintre noi este diferit
De la persoana la persoana, cu totii avem parul diferit. Sa ne gandim, de exemplu, la toate nuantele parului, de la blond deschis pana la negru pur si la toate variantele de aspect, de la drept la ondulat, de la subtire la bogat. Exista mii de combinatii posibile. Structura, culoarea parului si numarul de fire de par sunt predeterminate genetic pentru fiecare persoana. O pesoana are de la 85.000 la 140.000 de fire de par pe cap, in functie de structura fibrei capilare si de culoare. In mod normal, in fiecare zi pierdem de la 60 la 100 de fire de par. Persoanele blonde au considerabil mai mult par decat persoanele cu par brunet(in medie, 140.000 de fire de par pentru blonzi si 100.000 pentru bruneti). Cu toate acestea, parul deschis la culoare este in mod normal mai fin si mai delicat.
Parul creste cu aproximativ 1cm pe luna. Dupa o perioada de crestere de 3 pana la 7 ani, papila de crestere a parului moare, iar radacina se micsoreaza si se degradeaza. Apoi firul de par cade, facand loc unui nou fir de par, ce creste dintr-o papila regenerata. Cresterea parului este uniforma, deoarece intregul scalp nu se afla niciodata in aceeasi faza a ciclului de crestere a parului. O rata de pierdere a firelor de par de 60 pana la 100 este perfect normala. Muschiul piloerector este o relicva a trecutului parului uman. Muschiul era folosit pentru a tensiona pielea si a ridica parul, fie pentru a conserva caldura, fie pentru a speria inamicii amenintatori. Glandele sebacee secreta sebum, o substanta uleioasa care creste elasiticitatea pielii si parului.
I.2. Tipurile de vopsele de par si compozitia lor
Acasa sau la salon, colorarea parului este de cele mai multe ori o activitate care iti provoaca imaginatia, iti evidentiaza personalitatea si te face sa te intrebi cum iti va sta cu o nuanta sau alta. Nu stii de la inceput ce nuanta este cea potrivita pentru tine si vrei sa incerci mai multe culori care iti plac si care crezi ca ar vorbi cel mai bine despre personalitatea ta? Cele mai multe intrebari legate de colorarea parului vin atunci cand trebuie sa alegi tipul de vopsea.
Excluzind produsele pentru decolorare, vopselele de par se impart in 3 grupe:
1. Vopsele vegetale sunt mai putin folosite. Un produs cunoscut este Henna care confera parului nunante roscate. Aceasta se obtine din frunzele unor arbusti, care se gasesc in Africa de Nord si de Est: Lawsonia alba, Lawsonia spinoasa si Lawsonia inermis. Principalul activ este reprezentat de un acid haphtoquinonic. Efectul dureaza mai mult de 10 saptamiini, procesul nu este toxic, dar este neplacut de aplicat. Din florile de musetel se poate de obtinut o vopsea galbena care confera parului stralucire.
2. Vopselele metalice sunt mai putin folosite deoarece determina fragilizarea firului de par.
3. Vopselele sintetice organice sunt uz de mai bine de 40 ani si pot realiza o multitudine de nuante. Multe din ele penetreaza cuticula parului avind un efect permanent, dar in ultimul timp s-au sintetizat vopsele cu efect temporar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Coloranti utilizati in vopsele de par.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] ????????? ?.?., ????? ?.?.,. ?????? ???????????? ???????????? // ????????????????? ??????? ????????? ? ?????? : ? 86 ?. (82 ?. ? 4 ???.). -- ???., 1890--1907. (????????? 18 ?????? 2011).
[2] ?????? ?., ??????? ?., ???????????? ????? ??????????, ???. ? ????., ?., 1999.
[3] F. J. Duarte and L. W. Hillman (Eds.), Dye Laser Principles (Academic, New York, 2000).
[4] T?????? ?. ?., ?????? ?. ?. ?????? // ?????????? ?????????. -- ?.1. ?., 2005. -- ?. 420--424.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!