Introducere Capitolul I Coloranti 1.1 Clasificarea colorantilor 1.2 Coloranti Alimentari 1.3 Coloranti Organici Naturali 1.4 Arome colorate din plante CAPITOLUL II COLORANTI NATURALI ALIMENTARI 2.1 Antocianii 2.2. Betacianele 2.3 Carotenoidele 2.4 Colorantii porfirinici 2.5 Colorantii chalconici 2.6 Coloranti antrachinonici 2.7 Coloranti flavinici 2.8 Alti coloranti CAPITOLUL III Metode de identificare, izolarea si extractie 3.1 Extragerea carotenoidelor din produsi naturali 3.2 Extractia cu fluide supercritice a beta Carotenului din uleiul de palmier 3.3 Izolarea antocianidinelor din struguri 3.4 Compozitia antocianinelor in conopida si varza rosie 3.5 Extractia si identificarea antocianinelor in fructele de padure Smilax aspera 3.6 Identificarea si cuantificarea antocianinelor din Pistacia lentiscus L., Phillyrea latifolia L. si Rubia peregrina L. 3.7 Modalitati de obtinere a preparatelor betaninice 3.8 Eliminarea clorofilelor din frunze 3.9 Extractia curcuminei cu ajutorul microundelor(MAE) CONCLUZII BIBLIOGRAFIE
INTRODUCERE Colorantul este o substanta naturala sau obtinuta prin sinteza chimica, care intr-o cantitate foarte mica este capabila sa imprime culoarea sa altor compusi cu care intra in contact:piele, materiale textile. Daca foarte multi coloranti naturali erau cunoscuti inca din antichitate: indigoul, sofranul, purpura, primul colorant chimic a fost negrul de anilina, obtinut de William Henry Perkin in 1856, prin oxidarea anilinei cu bicromat de potasiu. Colorantii sunt substante organice naturale sau sintetice colorate, care absorb lumina in domeniul vizibil al spectrului si au proprietatea de a colora corpurile pe care sunt aplicate(fibre textile, piele, hartie, etc.), rezista in timp la lumina, spalare, frecare. Culoarea substantelor se datoreaza prezentei in molecula a unor grupe de atomi, numite grupe cromofore sau cromofori, care absorb selective diferite radiatii ale luminii, fiecarui cromofor corespunzandu-i una sau mai multe benzi de absorbtie in spectrul vizibil. Pozitia benzilor de absorbtie ale fiecarui cromofor este influentata de existenta in molecula a altor cromofori, nuanta culorii unei substante colorate depinzand de intreaga structura chimica a substantei.! Cele mai importante grupe cromofore sunt: a) grupa nitrozo -N=O b)grupa nitro -NO2 c)grupa azo -N=N- d)grupa cetonica -C=O e)dubla legatura >C=C< Substantele care contin in molecula lor unul sau mai multi cromofori si se numesc cromogene si sunt colorate. Pentru ca o substanta sa devina si mai colorata, trebuie sa contina in molecula, pe langa cromofori, si alte grupe, numite auxocrome. Principalele grupe auxocrome sunt: a)grupa amino -NH2 b)grupa hidroxil fenolica ( si derivatii ei alchilati) Grupele auxocrome, pe langa faptul ca imprima substantei proprietatea de a colora, produc o inchidere si o intensificare a culorii. CAPITOLUL I COLORANTI 1.1 Clasificarea colorantilor Colorantii se clasifica tinand cont de doua criterii de clasificare: structura lor chimica si dupa proprietatile lor tinctoriale( comportarea lor fata de fibre). Dupa structura lor chimica se deosebesc urmatoarele clase de coloranti: a)coloranti azoici---contin in molecula lor drept grupe cromofore una sau mai multe grupe azo, -N=N- si sunt colorantii cei mai raspanditi si cei mai usor de preparat b)coloranti antrachinonici---care deriva de la antrachinona c)coloranti trifenilmetanici---din clasa trifenil-metanului d)coloranti indantrenici e)coloranti de indigo f)coloranti de sulf.
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.