In functie de structura loc chimica, de rolul pe care il indeplinesc in organismele vii si de proprietatile lor fizico-chimice, proteinele pot fi clasificate in mai multe moduri.
Delimitarea neta intre proteine si polipeptide este foarte dificila deoarece exista proteine alcatuite numai din catene polipeptidice (asa-numitele proteine simple sau holoproteine). Majoritatea autorilor delimiteaza aceste doua clase de biomolecule dupa masa lor moleculara considerand ca polipeptidele au o masa moleculara de pana la 10.000 Da, iar proteinele au masa moleculara superioara acestei valori.
In functie de forma moleculelor, proteinele sunt de doua tipuri:
- proteine fibrilare care au molecula filiforma si sunt, in general, insolubile in apa. Din aceasta grupa fac parte de exemplu fibroina, keratinele, colagenul etc.
- proteine globulare a caror molecula are forma sferica sau elipsoidala si sunt usor solubile in apa. Din clasa proteinelor globulare fac parte toate enzimele, globulinele serice si alte.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.