Cauciucul Butadienic

Extras din referat Cum descarc?

Din istoria polimerilor
Existenta polimerilor se confunda cu existenta vietii, avand in vedere ca acestia reprezinta o componenta importanta a tesuturilor vii (proteine, polizaharide,colagen etc). Utilizarile polimerilor in forma lor naturala (lemn, lana, matase,bumbac, blanuri, rasini) sunt la fel de vechi ca si istoria umana. Paradoxal insa,recunoasterea acestora ca o clasa distincta de compusi, precum si studiul structurii, proprietatilor, modului de sinteza si de prelucrare a polimerilor nu s-au produs decat foarte tarziu, in special datorita complexitatii metodelor de investigare necesare pentru analiza unor astfel de substante.
Ca si in alte domenii ale stiintei, si in ceea ce priveste polimerii, debutul a fost realizat prin utilizarea unor produsi naturali, urmata de obtinerea la scaraindustriala, pe baze empirice, a unor compusi macromoleculari sintetici. Aspectele teoretice legate de sinteza si proprietatile polimerilor au fost clarificate cu o oarecare intarziere dar - odata puse in evidenta - acestea au aratat ca produsii macromoleculari formeaza o clasa de compusi cu proprietati diferite de cele ale compusilor organici "clasici", ceea ce a determinat desprinderea stiintei polimerilor de chimia organica, aparand astfel o stiinta de sine statatoare.
Unele momente semnificative in evolutia stiintei si tehnologiei polimerilor. 
1. Perioada clasica - semiempirica
Mai jos sunt mentionate unele din descoperirile intamplatoare, dezvoltarile tehnologice semiempirice legate atat de polimeri naturali, polimeri sintetici,transformari polimer-analoage, sau amestecuri ce contin polimeri.
1735 Charles Marie de la Condamine.Prima comunicare stiintifica referitoare la arborele de cauciuc (Hevea Brasiliensis)
1770 Priestley Utilizarea latexului pentru gume - rubber
1823 MacIntosh Impermeabilizarea tesaturilor prin acoperire cu cauciuc natural
1826 M.Faraday Primele incercari de stabilire a structurii cauciucului natural
1839 Charles Goodyear Vulcanizarea cu sulf (2-3%)
1904 Mote Ranforsarea cauciucului natural prin adaugare de negru de fum
2. Perioada stiintifica  moderna
Se poate afirma ca Herman Staudinger este parintele Stiintei Polimerilor,fiind cel care a definit compusii macromoleculari prin unele din caracteristicile lor structurale si anume existenta catenei, de-a lungul careia se insira unitati structurale, legate intre ele prin legaturi chimice.
Dupa cum se va arata ulterior, polimerii lineari formeaza solutii adevarate, stabile din punct de vedere termodinamic si complet deosebite de solutiile coloidale, ce contin micelii (care implica legaturi fizice) si sunt instabile din punct de vedere termodinamic. Printr-o intamplare nefericita, s-a descoperit ca solutiile polimere si cele coloidale au totusi o singura proprietate comuna: ambele tipuri separa in camp ultracentrifugal (peste 10000 rotatii/minut). De aici confuzia creata intre polimeri si coloizi, confuzie ce ar fi persistat in lipsa clarificarilor aduse de Staudinger.
1917 H.Staudinger Intr-o conferinta la Societatea Elvetiana de Chimie, Herman Staudinger utilizeaza termenul de Compus Macromolecular
1920 Duclaux &Wollman Prima fractionare (prin precipitare) a unui compus macromolecular polidispers
1930 I.G.Farben Polimerizarea industriala a dienelor BUNA-S
1950 Ziegler-Natta Polimerizarea stereospecifica
1953 Paul Flory " Principles of Polymer Chemistry"  Prima monografie asupra polimerilor - Cornell University
1963 Karl Ziegler & Giulio Natta. Premiul Nobel pentru dezvoltarea polimerizarii stereospecifice
La modul general, se poate aprecia ca dupa 1960 s-au conturat trei tendinte stiintifico-tehnologice.Prima consta in a produce polimeri de uz general (polietena si alte poliolefine, polistiren, policlorura de vinil), la capacitati de productie foarte mari si pret redus; diversificarea aplicatiilor comerciale se realizeaza prin modificarea retetelor (recepturilor) folosite in etapa de prelucrare.O a doua consta in productia cat mai economicoasa de "tehnopolimeri"(ABS, policarbonati, polietilentereftalat, rasini epoxidice, polioximetilena etc).
Aceasta clasa de polimeri, produsa la tonaje medii este destinata aplicatiilor mai pretentioase, in special in constructia de masini si a bunurilor de consum.A treia tendinta este cea care se concentreaza pe sinteza de produsi de mic tonaj, dar cu proprietati deosebite (poliimide, aramide, polimeri semiconductori,polimeri cu structura de cristale lichide etc). Fireste, pretul de cost mai ridicat este compensat de performantele cerute de aplicatiile speciale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Cauciucul Butadienic.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!