Biosurfactanți cu aplicații în cosmetică

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 4
2. Avantajele biosurfactantilor 5
3. Dezavantajele biosurfactantilor 6
4. Structura 6
5. Biosurfactanti produsi de diferite microorganisme: 7
6. Clasificarea biosurfactantilor 8
a) Glicolipide 8
b) Lipopeptide si lipoproteine 9
c) Acizi grasi,fosfolipide si acizi neutrii 9
d) Biosurfactanti polimerici 9
e) Biosurfactanti particule 10
7. Concentratia critica micelara (CMC) 10
8. Utilizarea in cosmetica 11
9. Aplicatii ale biosurfactantilor in cosmetica 11
a) Produse pentru anti-imbatranirea pielii 11
b) Masti pentru conditionarea parului 12
c) Cosmetice pentru hranirea pielii 12
d) Sampon 12
e) Demachiant hidratant 12
f) Pasta de dinti 13
10. Concluzii 13
11. Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Biosurfactantii au devenit recent un produs important al biotehnologiei pentru aplicatii industriale si medicale. Motivul pentru popularitatea lor, ca valoare ridicata a produselor microbiene, este in primul rand in actiunea lor specifica, toxicitate redusa,sunt relativ usor de preparat si aplicabilitate pe scara larga. Ele pot fi utilizate ca emulgatori, agenti de umectare, agenti de imprastiere, agenti de spumare, ingrediente alimentare functionale si detergenti in diverse sectoare industriale, cum ar fi: petrol si produse petrochimice, produse chimice organice, alimente si bauturi, cosmetice si farmaceutice, industria miniera si metalurgica, agrochimicale si fertilizanti etc.
Biosurfactantii sunt o clasa de molecule cu suprafata activa derivate din microorganisme cum ar fi drojdii, fungi si bacterii.Au castigat o atentie considerabila datorita avantajelor fata de surfactantii sintetici in ceea ce priveste derivarea lor din resurse regenerabile,toxicitate redusa sau non-toxicitate, biodegradabilitate, o excelenta activitate de suprafata, specificitate ridicata si eficacitate in conditii de temperatura extreme si conditii de pH. Ei promoveaza solubilizarea, emulsionarea, dispersia, umectarea, spumarea si functiile de detergent. Gama larga de proprietati si functii ale biosurfactantilor justifica posibila aplicare a lor in produse cosmetice, produse farmaceutice, produse alimentare, produse petrochimice, minerit, metalurgie, agrochemicale, ingrasaminte, bauturi si alte industrii. Biosurfactantii sunt molecule amfifile care contin atat resturi hidrofile si lipofile. Ele sunt esteri ai acizilor grasi cu zaharuri si esteri ai acizilor grasi sau amide ale aminoacizilor. Avand in vedere natura polarizanta, moleculele tind sa se imparta intr-o interfata ulei-apa, pentru a reduce tensiunea interfaciala si sa stabilizeze interfetele nou create. Tensiunea interfaciala reduce capacitatea si biodegradabilitatea biosurfactantilor, ceea ce a reprezentat o alternativa atractiva in dezvoltarea produselor cosmetice si farmaceutice.
Produsele cosmetice joaca un rol vital in viata umana. Oamenii folosesc un numar mare de produse, cum ar fi sapun, sampon, pasta de dinti, deodorant, de ingrijire a pielii si produse de make-up.Mai mult decat atat, aceste produse prezinta beneficii egale sau mai bune in comparatie cu produsele chimice de baza care sunt in cerere mai mare.
Proprietatile unice ale biosurfactantilor permit utilizarea lor si posibila inlocuire a surfactantilor sintetizati chimic intr-un numar mare de operatiuni industriale. Surfactantii sunt folositi de multe industrii si s-ar putea spune cu usurinta ca nu exista aproape nici o operatie industriala moderna in cazul in care proprietatile de suprafeta si agentii activi de suprafata nu sunt exploatate. Aplicarea potentiala a biosurfactantilor in industrie este, de asemenea, o realitate.
2. Avantajele biosurfactantilor
Exista cateva avantaje in comparatie cu omologii lor sintetizati chimic. Dintre acestea sunt:
a) Activitatea suprafetei si interfetei: Un surfactant eficient poate micsora tensiunea superficiala a apei de la 75 la 35 dyne/cm si tensiunea superficiala apa/hexadecan de la 40 la 1 dyne/cm.
b) Biodegradabilitate: Biosurfactantii sunt usor de degradat de catre microorganisme in comparatie cu surfactantii sintetici si sunt potriviti pentru aplicatiile de mediu, precum bioremediere/biosorbtie. Surfactantii chimici sintetici impun un pericol pentru mediu, biosurfactantii sunt considerati o alternativa verde.
c) Toxicitate redusa: Au demonstrate toxicitate redusa sau non-toxicitate in comparatie cu surfactantii derivati chimic. Mai mult de atat, ei sunt extrem de eficienti pentru a reduce populatia de testat cu 50% decat omologii sintetici.
d) Biocompatibilitate si digestibilitate: Aceasta proprietate garanteaza utilizarea lor in cosmetica si farmaceutica cat si ca aditivi in mancare.
e) Specificitate: Biosurfactantii sunt biomolecule complexe cu grupe funtionale specifice care sunt responsabile pentru specificitatea lor de reactie. Acesta este un interes particular in detoxifierea unor poluanti speicifici, dezemulsificarea emulsiilor industriale, specific in cosmetice, farmaceutice.
f) Eficienti in diferite conditii de mediu: Multi biosurfactanti pot functiona in diferite conditii de mediu cum ar fi: temperatura inalta, o gama larga de pH si tarie ionica. Lichenysin produsa de Bacillus licheniformis, poate functiona la o temperatura de pana la 50 ? C, un interval de pH de 4.5-9.0 si concentratia NaCl de 50gm/l si concentratia de Ca de 25gl/l.
g) Materii prime ieftine: Pot si produsi din materii primd ieftine si usor de gasit. Substratul bazat pe carbon este un material vital pentru productia de biosurfactanti. Acest substrat poate veni de la carbohidrati, si/sau lipide, care pot fi folositi separat sau in combinatie.
h) Economie de productie acceptabila: Depinde de aplicatie, biosurfactantii pot fi produsi in cantitate mare din deseuri si produse secundare. Acesta este un interes particular cand sunt folositi in tehnologii legate de petrol.
i) Utilizarea in controlul mediului: Pot fi utilizati in mod eficient in tratarea emulsiilor industriale, controlul scurgerilor de petrol, biodegradarea si detoxifierea efluentilor industriali si in bioremedierea solului contaminat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Biosurfactanti cu aplicatii in cosmetica.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Application of Bio-Surfactants in Cosmetics and Pharmaceutical Industry,Bireswar Bhattacharya, Tarun Kanti Ghosh, Nilimanka Das,Regional Institute of Pharmaceutical Science & Technology, Abhoynagar, Agartala- 799 005, Tripura, India.
2. Biosurfactants in industry, N. KOSARIC, Department of Chemical and Biochemical Engineering ,University of Western Ontario, London, Ontario, Canada, N6A 5B9.
3. Biosurfactants-a new frontier for social andenvironmental safety: a mini review, Sweeta Akbari, Nour Hamid Abdurahman*, Rosli Mohd Yunus, Fahim Fayaz,Oluwaseun Ruth Alara Faculty of Chemical & Natural Resources Engineering, Universiti Malaysia Pahang, Lebuhraya Tun Razak, 26300 Gambang, Pahang,Malaysia.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!