Aplicatii ale RMN-ului cu Proton 1H in Determinarea Compusilor Organici

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Spectroscopia de rezonanta magnetica nuclear - Generlitati 3
1.1. Aparatura utilizata 3
1.2. Aplicatii RMN 4
Capitolul 2. Utilizarea spectrelor RMN 1H in analiza compusilor organic 6
Capitolul 3. Identificarea structurii compusilor organici 6
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

Spectroscopia de rezonanta magnetica nucleara (RMN)
Capitolul 1. Generalitati
Rezonanta magnetica nucleara (RMN) are la baza proprietatile magnetice ale nucleelor atomice cu numar impar de protoni (1H, 13C, 31P) de a efectua o miscare de rotatie in jurul axei proprii (spin) care genereaza un camp magnetic de-a lungul axei. Daca aceste nuclee sunt plasate intr-un camp magnetic exterior (H0), se vor orienta fie paralel, fie antiparalel cu directia campului exterior, in primul caz stabilitatea fiind superioara. Diferenta de energie intre cele doua stari va fi absorbita sau emisa pe masura ce nucleele vor trece de la o orientare la alta. Aceasta diferenta de energie depinde de intensitatea campului aplicat H0 si de frecventa radiatiei. 
Actiunea campului magnetic exterior aplicat este modificata, in realitate, de catre vecinatatile locale ale nucleului, atat electrice cat si magnetice. Prin urmare, valoarea intensitatii campului magnetic, H, la care nucleul intra in rezonanta, depinde de vecinatatile moleculare ale nucleului studiat. Deoarece campul H este proportional cu frecventa ?, proba poate fi baleiata fie variind campul exterior H0, fie variind frecventa. in functie de vecinatatea fiecarui proton, acestia vor intra pe rand in rezonanta, emitand un semnal de frecventa care este transmis si prelucrat sub forma unui spectru. 
In chimia organica se utilizeaza frecvent rezonanta magnetica nucleara de proton (RMN 1H), care confera informatii desspre numarul si felul atomilor de hidrogen din molecula, si implicit, despre structura catenei la care acestia sunt atasati, precum si despre vecinatatile protonilor. Rezonanta magnetica nucleara de carbon (RMN 13C) are la baza proprietatile magnetice ale izotopului 13C al carbonului. 
1.1. Aparatura utilizata
Un spectrometru RMN (figura 1.) consta dintr-un magnet care poate produce un camp intens si uniform si surse de radiatie electromagnetica de radiofrecventa. 
Figura 1. Schema unui spetrometru RMN 
A - tubul esantion;
B - bobina de emisie;
C - bobine de baleiaj;
D - bobina receptoare;
E - magnet.
Campul magnetic este produs de un electromagnet sau de un magnet permanent. Proba este introdusa intr-un tub de sticla cu diametrul de 5 mm care este plasat in interiorul unui magnet. Tubul cu proba se roteste cu o frecventa de cca. 15 Hz, rotirea efectuandu-se in scopul indepartarii neomogenitatilor magnetice si ca urmare, toate nucleele magnetice sunt supuse aceluiasi camp mediu. Totusi, viteza de rotire nu trebuie sa fie foarte mare, deoarece se pot forma vartejuri in proba, iar rezolutia scade. Folosirea campurilor magnetice mari are avantajul ca spectrele obtinute au o rezolutie inalta si permit interpretarea mai usoara. De asemenea, viteza de preluare a energiei de catre proba este mai mare intr-un camp de intensitate mare.
Pentru obtinerea unor sensibilitati ridicate este necesar ca raportul semnal/zgomot de fond sa fie mare, din acest motiv impunandu-se folosirea unor probe concentrate (intre 5 si 20 mg compus in cca. 0,4 mL solvent). Compusii analizati trebuie sa se gaseasca in stare pura, de aceea se impune purificarea prealabila a compusilor analizati prin metodele cele mai eficiente, de la caz la caz.
Alegerea solventilor deuterati utilizati este foarte important in tehnicile RMN. Astfel acestia trebuie sa fie inerti din punct de vedere chimic si electric, pentru a evita influenta parametrilor spectrali ? si J. Solventii cel mai des utilizati in acest scop sunt urmatorii solventi deuterati: chloroform - d3, acetona - d6, dimetilsulfoxid - d6, dimetilformamida - d7, apa - d2, benzen - d6, toluen - d8, methanol - d4, acetonitril - d3. [1]


Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicatii ale RMN-ului cu Proton 1H in Determinarea Compusilor Organici.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!