Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza substantele periculoase pentru organism. Majoritatea antioxidantilor sunt solubili in uleiuri si grasimi , sunt localizati in fructe, frumzele verzi ale legumelor, in semintele strugurilor etc. Antioxidantii au un rol important in mentinerea sanatatii, prevenind imbatranirea prematura, bolile de inima si chiar cancerul, elimina radicalii liberi - responsabili deaparitia ridurilor si a unor tulburari de sanatate.Fructele si legumele contin antioxidanti de aceea ne sunt recomandate de specialisti. Cateva exemple de fructe bogate in antioxidanti sunt: fructele de padure(afine, mure, capsuni, zmeura), afinele negre, strugurii rosii, merisorul, broccoli,usturoiul.In corpul uman exista radicali liberi proveniti de la procesele de oxidare din organism - responsabili sunt stresul si starile emotionale negative - dar si de la toxicele din mediul exterior (alcool, tutun, medicamente, droguri, poluare, malnutritie).Radicalii liberi sunt molecule reactive cu un electron liber pe orbitalul extern.Molecula cauta sa-si recapete stabilitatea prin sustragerea violenta (furtul) a unui electronde la alta molecula. Efectele daunatoare provocate de radicalii liberi sunt tinute sub control de anumite enzime, numite enzime de curatare.Radicalii liberi sunt prezenti chiar si in alimente cum sunt: toate uleiurile vegetalehidrogenate, acestea incluzand: margarina, sosurile imbuteliate pentru salate, uleiurile de gatit, cremele fara lapte. Creierul contine cel mai mare procent de grasimi nesaturate, astfel ca celulele acestuia sunt cele mai vulnerabile la atacul radicalilor liberi.Unul dintre antioxidanti este vitamina E sau tocoferolul. Ea este capabila sa anihileze efectul daunator al radicalilor liberi.Vitamina E este raspandita in plantele verzi, frunze, germeni, in microorganisme,in organe si tesuturi.
Antioxidantii sunt compusi chimici care au capacitatea de a inhiba oxidarea altor substante. Procesul de antioxidare este in acest caz determinat prin dozari minore, deci cantitatile de antioxidanti sunt net inferioare, chiar infime fata de cantitatea de substanta supusa oxidarii. Chiar si ionii unor metale de tranzitie pot initia si sustine procese antioxidante.
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.