Aminoacizii

Extras din referat Cum descarc?

Amino-acizii sunt combinatii organice care contin in molecula una sau mai multe grupe amino si una sau mai multe grupe carboxil. Aminoacizii sunt unitatile constituente ale proteinelor si cuprind in molecula lor doua grupari functionale. Aminoacizii au formula generala:
R-CH-COOH
NH2
Dupa structura, amino-acizii se impart in doua mari categorii: 
1. Alifatici: unde grupele functionale sunt legate de o catena alifatica, chiar daca in molecula exista un nucleu aromatic.
2. Aromatici: unde grupele functionale sunt legate de un ciclu aromatic.
Dupa asezarea relativa a grupelor functionale se deosebesc ?-amino-acizi, ?-amino-acizi, ?-amino-acizi, etc. Dintre amino-acizii alifatici, cei mai importanti sunt ?-amino-acizi, adica acei amino-acizi care contin grupele functionale legate de acelasi atom de carbon. Se deosebesc mai multe categorii mari de ?-amino-acizi alifatici:
1. monocarboxilici
2. dicarboxilici 
3. hidroxi-amino-acizi
4. tioamino-acizi
5. diamino-acizi
6. amino-acizi heterociclici
In afara celor 20 de aminoacizi uzuali s-au izolat un numar de aminoacizi noi din hidrolizatul unor proteine foarte specializate, toti derivand din aminoacizii uzuali. Astfel, 4-hidroxiprolina a fost gasita intr-o proteina fibroasa,colagen si unele proteine vegetale; 5-hidroxilisina in colagen; desmosina si izodesmosina in elastina.(Stucturile acestor ultimi doi aminoacizi pot fi considerate ca fiind formate din 4 molecule de lisina,cu catenele laterale unite intr-un nucleu de piridiniu substituit.Aceasta structura permite desmosinei si izodesmosinei sa lege patru lanturi peptidice in structuri radiare. Elastina difera de alte proteine fibroase prin capacitatea sa de a suporta tensiuni in doua directii).In anumite proteine musculare s-au gasit unii derivati metilati ai aminoacizii uzuali cum sunt : ?-N-metillisina,?-N-trimetillisina si metilhistidina.Recent s-a descoperit prezenta in protrombina a acidului ?-carboxiglutamic, cu importanta biologica considerabila.Se mai pot gasi si alti aminoacizi in hidrolizatele proteice, dar numarul lor trebuie sa fie mic, tinand seama de cunostintele genetice actuale, iar distributia lor se va limita la o proteina data.Aminoacizii rari din proteine se disting de cei uzuali prin faptul ca nu au o codificare prin triplet de baze (codon).In toate cazurile cunoscute ei sunt derivati ai celor uzuali si se formeaza dupa ce acestia au fost deja inserati in lantul polipeptidic,in procesul de biosinteza a proteinelor.
In diferite celule si tesuturi s-au pus in evidenta inca circa150 de aminoacizi in forma libera sau combinatii,care nu se gasesc in proteine.Majoritatea dintre ei sunt derivati ai ?-aminoacizilor din proteine; unii au insa gruparea amino la carbonul ?,? sau ? fata de carboxil. Importanta biochimica ca intermediari metabolici sau precursori au urmatorii: sarcozina si betaina, proveniti prin N-metilarea (mono si respectiv trimetilarea) glicinei;?-alanina care intra in constitutia unor dipeptide (carnozina si anserina),a acidului pantotenic si a coenzimei A; acidul ?-aminobutiric cu rol de transmisie a influxului nervos; ornitina si citrulina care se gasesc in special in ficat si iau parte la circuitul urogenetic, fiind intermediari in sinteza argininei; homoserina si homocisteina,intermediari in metabolismul unor aminoacizi; acidul D-glutamic izolat din peretele celular al bacteriilor; 
Denumirea Prescurtarea Formula
Leucina
(acidul ?-aminoizocapronic) Leu 
Izoleucina
(acidul ?-amino-?-metilvalerianic Ileu 
fenilalanina
(acidul ?-amino-?-fenil-propionic Phe 
Glicocolul(glicina)
(acidul aminoacetic)
Gli 
Alanina
(acidul ?-aminopropionic) Ala 
Valina
(acidul ?-aminoizovalerianic) Val 
Acizi monocarboxilici
Amino-acizi dicarboxilici
Acidul asparagic
(acidul aminosuccinic) Asp 
Acidul glutamic
(acidul ?-aminoglutaric) Glu


Fisiere in arhiva (1):

  • Aminoacizii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!