Amine Biogene

Extras din referat

AMINELE BIOGENE
Aminele biogene se formeaza prin decarboxilare enzimatica in timpul proceselor tehnologice, sau a pastrarii materiilor prime si produselor alimentare, in special sub efectul germenilor Costridium.
Aminele biogene sunt definite ca fiind o grupa de substante chimice formata din:
- diferite amine, ca de exemplu: histamina, dopamina, feniletilamina, serotonina, triptamina, tiramina, spermina, spermidina, etc;
- derivati ai aminoacizilorbazici, ca de exemplu: derivati ai argininei, histidinei si lizinei;
- derivati ai aminoacizilor aromatici, ca de exemplu: derivati ai fenilalaninei, triptofanului si ai tirozinei.
Alte amine biogene sunt cadaverina si putresceina rezultate prin degradarea sub influenta microorganisme a lizinei si respectiv ornitinei.
Aminele biogene sunt substante chimice care, in general, in organismul uman pot avea atat efecte pozitive, cat si negative. Totul depinde de originea lor, de tipul si de doza in care se afla. In natura, aminele biogene sunt raspandite, atat in regnul vegetal, cat si in cel animal, precum si in microorganisme. 
Aminele biogene sunt psihoactive si vasocontractoare si, de aceea maresc tensiunea arteriala si sunt la originea alergiilor alimentare.
Rolul fiziologic al acestor amine biogene este in:
- procesele de reglare a functiilor biologice si biochimice ale acizilor nucleici;
- procesele de biosinteza a proteinelor in ribozomi;
- stabilizarea membranelor celulare;
- controlul pH-ului celulelor;
- proliferarea celulara.
Aminele biogene, care se produc ca urmare a unor procese de degradare chimica, biochimica sau microbiana, precum si in catabolismul organismului, au efecte toxice si prezenta lor in alimentatia umana este periculoasa pentru sanatatea umana, putand provoca chiar modificari genetice.
Pentru a diferentia aminele biogene toxice de grupa celor cu efect
fiziologic favorabil, cele dintai sunt denumite amine biogene active.
Aminele biogene active sunt substante toxice pentru organismul uman, unele dintre ele fiind considerate chiar precursoare ale cancerului. Acestea se formeaza in alimente prin procese de degradare biochimica sau microbiana. In organismul uman se formeaza in timpul proceselor metabolice, mai ales la nivelul intestinului subtire si al colonului.
Prezenta aminelor biogene in organismul uman se datoreaza urmatoarelor cauze principale:
- introducerea cu alimentele, ca de exemplu unele sortimente de branza, unele fructe, bere, vin, produse obtinute in general prin procese de fermentatie, etc; 
- formarea prin reactii biochimice in timpul proceselor metabolice
- ca efect al activitatii unor microorganisme existente in flora
digestiva, introduse cu alimentele sau alte surse;
- introduse cu alimente alterate, in special alterate microbiologic.
Exista o stransa interdependenta intre tipul de amine biogene din unele produse alimentare si starea de sanatate a organismului uman, evidentiindu-se efecte negative ale aminelor biogene asupra organismului uman, ca de exemplu:
- provocarea stress-ului, 
- cresterea tensiunilor arteriale, 
- provocarea toxiinfectiilor,
- blocarea unor functii biologice si fiziologice ale organismului,
- perturbarea metabolismului, etc.
Microorganismele sunt principalele implicate in formarea aminelor biogene in produsele alimentare. Prezenta aminelor biogene in alimente
provoaca toxiinfectii alimentare. Intoxicatiile histaminice sunt poate cele mai raspandite intoxicatii cu amine biogene si se datoreaza consumului de peste alterat.
Formarea aminelor biogene active in timpul metabolismului uman sau ca urmare a unor procese microbiene interne, este un proces. Cum alimentele
ingerate zilnic de om trebuie sa contina o anumita doza de proteine, rezulta ca prin metabolizarea acestora se obtin inevitabil si amine biogene.
Interventia omului se poate manifesta in urmatoarele directii:
- evitarea consumului excesiv de alimente cu continut ridicat de proteina din care pot rezulta amine biogene in doza superioara capacitatii organismului;
- corelarea consumului de proteina cu necesarul zilnic in functie de varsta, sex, activitate, stare fiziologica;


Fisiere in arhiva (1):

  • Amine Biogene.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!