Ambalaje Comestibile pe Baza de Polimeri

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Biopolimeri si bioambalaje 5
3. Amestecurile de polimeri sintetici cu polimeri naturali. 6
3.1. Poliesterii si polixizii de origine microbiana 7
3.2. Poliacidul lactic si poliacidul glicolic 8
3.3. Poli-3-hidroxibutirat si poli-3-hidroxibutirat-3-hidroxivalerat. 8
3.4. Policaprolactonele 8
3.5. Polimeri de origine petrochimica 8
4. Filmele si straturile protectoare comestibile 9
5. Filmele si straturile protectoare comestibile antimicrobiene 12
6. Agropolimerii 12
7. Performante 14
8. Proprietati mecanice 14
9. Transferul vaporilor de apa 14
10. Controlul transferului de gaz 15
11. Proteinele ca polimerii agricoli pentru bioambalaje 15
11.1. Proteine din porumb 15
11.2. Proteine din gluten din faina 15
11.3. Proteinele din soia 16
11.4. Proteine din lapte 16
11.5. Colagenul si gelatina 16
11.6. Keratina 17
11.7. Proteinele din oua 17
11.8. Proteinele miofibrilare 17
12. Fabricarea materialelor de ambalare din proteine 18
12.1. Procesul umed 19
12.2. Procesul uscat 19
13. Aditivi 20
14. Proprietatile agro-materialelor pe baza de proteine 21
15. Concluzii: 22
16. Bibliografie: 22


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Dezvoltarea durabila a devenit in prezent un obiectiv la scara mondiala. Productia si consumul mare de materiale plastice de sinteza a adus in atentie impactul acestora asupra mediului inconjurator, in special datorita problemelor pe care le creeaza cantitatile imense de deseuri polimerice care nu sunt biodegradabile. Pe fondul epuizarii rezervelor de petrol ale planetei, cercetarile actuale sunt orientate spre utilizarea materiilor prime regenerabile si producerea de materiale biodegradabile. Din aceasta perspectiva, materiile prime vegetale si in mod special biopolimerii poseda proprietati de mare interes in industria de materiale plastice cum ar fi: biodegradabilitatea, biocompatibilitatea, permeabilitatea selectiva si proprietatile fizico-mecanice modificabile. Aceste proprietati permit aplicarea lor in domenii diferite de interes economic in toate sectoarele industriei moderne. In medicina, datorita proprietatilor fizice, chimice si mecanice pe care le poseda, biomaterialele pot fi folosite pentru tratarea, regenerarea sau inlocuirea oricarui tesut, organ sau functie a organismului.
In industria alimentara, utilizarea biomaterialelor pentru ambalarea produselor alimentare are efect de protectie si cresterea timpului de conservare a acestora si poate fi considerata o solutie pentru protectia mediului deoarece reduce necesitatile de utilizare a ambalajelor de plastic. 
Utilizarea biomaterialelor in industria alimentara pentru ambalarea produselor trebuie sa raspunda trendului din marketing care implica un sistem nou de ambalare cunoscut sub numele de ambalare activa in care produsul alimentar si ambalajul interactioneaza in mod pozitiv in scopul prelungirii stabilitatii la depozitare si a imbunatatirii proprietatilor senzoriale ale alimentelor, cu mentinerea calitatii si sigurantei produsului ambalat. O aplicatie importanta a ambalarii active o constituie ambalarea antimicrobiana, care are rolul de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene care altereaza alimentele. Functia antimicrobiana a ambalajului se realizeaza prin adaugarea unor substante antimicrobiene in matricea polimerica a foliei de ambalat. 
Pe langa materialele prezentate anterior folosite la confectionarea ambalajelor pentru produsele alimentare in ultimul timp exista preocupari de dezvoltare si perfectionare a unor ambalaje ecologice, netoxice si care pot sa asigure toate functiile pe care le presupune un ambalaj si in plus pe aceea de a putea fi consumate impreuna cu produsul. Exista o serie de produse folosite inca din vechime care sunt consumate odata cu ambalajul, acesta fiind realizat
din materiale naturale, cum ar fi:
1. Vafele si blaturile fainoase - in care sunt prezentate produse
alimentare viscoase cum ar fi cremele, gemuri sau inghetata.
2. Membranele naturale - sunt utilizate la ambalarea preparatelor din carne: salamuri, carnati, pateuri, diferite paste de carne etc., si a branzeturilor.
Acestea sunt intestine de bovine, porcine sau ovine curatate pe masini speciale.
3. Ceara si materialele similare - sunt folosite pentru a crea la suprafata branzeturilor un strat protector impotriva umiditatii. Deoarece aceste materiale sunt foarte fragile se pot intari cu o tesatura usoara.
Ambalajele biodegradabile fabricate in intregime din polimeri naturali complet biodegradabili contribuie la rezolvarea problemei poluarii mediului si la crearea de noi piete pentru produsele agricole. 
Filmele comestibile ofera numeroase avantaje fata de materialele sintetice conventionale folosite la ambalari, oferind de multe ori protectie si stabilitate pentru diverse produse alimentare. Filmele polioxidice si proteinice au proprietati mecanice si organoleptice iar cele lipidice au proprietati de bariera pentru vaporii de apa.
Filmele comestibile fabricate din produse din materiale biologice ofera numeroase avantaje fata de ambalajele sintetice conventionale sintetice. Pe o influenta majora pentru stabilitatea multor alimente.
Importanta ambalarii in materiale nepoluante, biodegradabile este in
crestere in directa relatie cu profilul fiecarei companii producatoare de produse alimentare, pentru a oferi consumatorului usurinta pastrarii, manipularii si folosirii produselor in contextul cerintelor legislatiei privind prezervarea ecosistemului natural.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ambalaje Comestibile pe Baza de Polimeri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. M. PAUL, O. CADAR, S. CADAR, M. CHINTOANU, N. CIOICA, M. FENESAN, A. BALEA , V. PASCALAU, Biopolimeri Naturali - Sursa de Materie Prima in Realizarea Ambalajelor Biodegradabile, in Vederea Protejarii Mediului, ProEnvironment 4, 2011, pag. 139-146.
2.http://xa.yimg.com/kq/groups/18915674/274983694/name/AMB8.PD


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!