Acizii Nucleici

Cuprins referat Cum descarc?

Acizii Nucleici - 1 -
Structura chimica - 2 -
Proprietati - 4 -
Rolul nucleotidelor - 6 -
DNA. Structura primara - 7 -
Structura secundara - 8 -
Structura tertiara - 11 -
Structura RNA - 14 -
Caracteristici tRNA: - 15 -
Cuprins: - 18 -
Bibliografie: - 19 -


Extras din referat Cum descarc?

Studiile fundamentale (1868) ale lui F. Mischer au pus temelia chimiei nucleului celular. Dinsul a extras nucleele celulelor din puroiul tifoanelor chirurgicale utilizate si a demonstrat ca in aceste nuclee se afla un compus ce contine fosfor, pe care 1-a denumit nucleina. S-a constatat ca aceasta e o nucleoproteida. Drept izvor de nucleoproteide serveste timusul. Aceasta glanda se utilizeaza ca materie experimentala pentru toate investigatiile stiintifice. A fost nevoie de decenii de cercetari, pina cind mai multe generatii de savanti au stabilit compozitia chimica a acizilor nucleici si componentelor lor de baza.
Structura chimica
Acizii nucleici sunt compusi macromoleculari,degradindhidroliticin nuclcotide si nucleozide, dealtfel ei suntpolinucleotide, compusi dintr-un numar foarte mare de mononucleotide. La hidroliza completa degradeaza si mononucleotidele, generind baze azotate (purinice si pirimidinice), pentoze si acid fosforic in cantitati echimolare.
Bazele azotate pirimidinice sunt derivati ai pirimidinei, se intilnesc in acizii nucleici. De notat trei baze majore: uracilul, citozina si timina.
Exista si unele baze minore pirimidinice ca: 5-metil-citozina si 5-hidoximetil-citozina, metiluridina, tiouridina, pseudouridina.
Acizii nucleici contin si bazepurinice--adenina siguanina. Purina este derivatul pirimidinei: molecula contine inele condensate ale pirimidinei si imidazolului.
Se intilnesc in acizii nucleici si baze purinice minore ca: 2-metil-adenina, 6-metil-adenina, 1-metil-guanina, 7-metil-gunina si inozina. Bazele minore se contin in circa 5% si difera mult de la o specie la alta.
Proprietati
Bazele azotate prezintafenomenul de tautomerie (structuri ce difera prin pozitia unui atom de hidrogen si a unei duble legaturi): formele lactim sau lactam, ultimele mai stabile, predomina in structura.
Bazele azotate sunt slab solubile in apa; cele pirimidinice au o structura plana, cele purinice--aproape plana, putin pliata. Bazele pirimidinice sunt mai stabile decit cele purinice. Bazele azotate poseda maxima capacitate de absorbtie de ultraviolet (intre 260-280 nm), ceea cc permite determinarea cantitatii de acizi nucleici (cu atit mai mult ai componentelor- baze, nucleozide). Pentru identificare se utilizeaza si cromatogralia etc.
La o hidroliza menajata nucleotidele degradeaza in nucleozide si acid fosforic.
Nucleozidul constituie N-nucleozide ale bazelor purinice sau pirimidinice, in care glucidul, pentoza (riboza sau dezoxiriboza) cu atomul sau de formeaza legatura glicozidica cu
(pirimidina) sau N9 (purina). Legatura glucozidica in nucleozidele naturale este p\ Pentozele sunt prezente in forma furanozica, formind legatura cu hidroxilul semiacetalic.
Distingem ribonucleozide si dezoxiribonucleozide. Nucleozidele sunt mai solubile in apa decit bazele azotate, mai stabile in solutii alcaline si usor se hidrolizeaza la incalzire in mediul acid, producind baze libere si pentoze. In organism nucleozidele sunt hidrolizate de nucleozidaze specifice. Denumirea nucleozidelor deriva de la bazele azotate prin adaugarea sufixelor: -ozina, pentru derivatii purinici si -idina, pentru cei pirimidinici. Adeninasi riboza rezulta in adenozina, respectiv: guanozina; aceiasi analogi--cu dezoxiriboza; uridina, citidina, timina, cu dezoxiriboza, se numeste timidina, iar compusul timinei din tRNA poarta denumirea de riboziltimina.
Din punct de vedere steric, nucleozidele pot avea doua conformatii: sin si anti. Forma anti este caracteristica compusilor naturali, fiind ceruta de asezarea corecta a bazelor complementare in structura dublu helicoidala a DNA. in forma Z conformatia sin alterneaza cu anti.
Esterii fosforici ai nucleozidelor egaleaza cu nucleotidele la legaturile C5 si C3 ale pentozei. In dezoxiribonucleotide se manifesta numai aceste doua pozitii, iar ribonucleotidele se completeaza si cu pozitia C,. Modificind conditiile de hidroliza, se pot obtine toate tipurile. Celulele in stare libera coopteaza, preponderent in pozitia 5', grupa fosfat. Structural, pentoza sau dezoxipentoza ocupa o pozitie de legatura intre fosfat si baze azotate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acizii Nucleici.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!