Acidul Ascorbic

Extras din referat

Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Denumirea ei provine de la proprietatea de a vindeca scorbutul. Este hidrosolubila (solubila in apa), oxidabila, nu este rezistenta la caldura si la razele ultraviolete. 
Organismul nu poate pastra vitamina, de aceea trebuie sa o administrati suplimentar. Intrucat vitamina este hidrosolubila si nu rezista la temperaturi inalte, se va distruge in timpul prepararii alimentelor.
Doza zilnica recomandata: 60-100 mg.
Surse alimentare
Vitamina C este continuta in cantitati importante in ardeii grasi, broccoli, citricecoacaze negre, pepene galben, rosii, varza cruda si zarzavaturi (spanacul, unele soiuri de ridiche), mustar. In produsele de provenienta animala vitamina C se gaseste doar in ficat.
Functiile in organis
- Este implicat in producerea colagenului (principala proteina din structura organismului - tesutul conjunctiv) care, datorita acidului ascorbic are mare importanta in cicatrizarea tesuturilor distruse, prevenind aparitia ridurilor;
- Vitamina C participa de asemenea la activarea sau producerea substantelor chimice vitale, de exemplu adrenalina, necesara pentru solutionarea


Fisiere in arhiva (1):

  • Acidul Ascorbic.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!