Referate pentru domeniul Chimie Organica

doc

Hormoni

Hormonii se pot defini ca substante organice de natura endogena, secretate in cantitati extrem de mici de glande endocrine sau de alte tesuturi specializate, care patrund prin circuitul sanguin in tot organismul si au proprietatea de a stimula si coordona functionarea unor organe sau tesuturi-tinta, procese metabolice sau activitatea intregului organism. Deci hormonii isi manifesta actiunea asupra unor organe si tesuturi mai indepartate de locul secretiei, fara a exclude posibilitatea lor de a actiona si asupra unor celule si tesuturi foarte apropiate de locul de secretie(cazul testosteronu... vezi detalii

doc

Glucide

Glucidele sunt constituenti celulari majori ai tuturor organismelor vegetale si animale, alcatuind o clasa de compusi organici cu o larga distributie in natura. In materia vie glucidele apar ca mono-, oligo- sau poliglucide, libere, sau sub forma de derivati, in citoplasma si diverse structuri subcelulare, in diverse tesuturi si lichide biologice, indeplinind anumite functii. Biogeneza lor are loc, in principal, in plantele vezi prin procesul de fotosinteza, din CO2 si H2O - substante cu potential energetic scazut - sub actiunea energiei radiante solare. In organismele animale, in afara de... vezi detalii

doc

Investigatii Termoanalitice pentru Reciclarea PVC-ului

Investigatii termoanalitice pentru reciclarea PVC-ului Abstract In cadrul unui proiect de cercetare pentru reciclarea policlorurii de vinil (PVC), au fost efectuate lucrari de analiza. Pe de o parte, materiile prime pentru proces trebuie sa fie verificate in privinta continutului de PVC si de polimerii suplimentari si pe de alta parte, PVC-ul reciclat trebuie sa fie caracterizat. In ambele cazuri, metodele termoanalitice cuplate in special cu metodele de analiza a sistemelor cu gaze, pot furniza informatii importante pentru aceasta caracterizare. Sunt prezentate diferite investigatii, si ... vezi detalii

doc

Metode de Terminare a Mtbe din Apa Destinata Consumului

Metiltertbutil eterul este un aditivi oxigenat care se aduga in benzine pentru a reduce poluarea atmosferica si pentru cresterea cifrei octanice. Raspandirea MTBE-ului s-a observat in probele de apa de suprafata din zone urbane. MTBE ajunge in mediul ambiant datorita scurgerilor din tancurile de combustibil subterane(notate LUFT in literatura americana). In anii 1995-1996, apa din 1828 de fantani din apropierea a 236 de tancuri cu combustibil din 24 de state ale Californiei a fost analizata; MTBE a fost detectat in 78% din locatii. Concentratiile de MTBE gasite in aceste locatii variau de... vezi detalii

doc

Obtinerea beta-naftolului din Naftalina

1. Referat de literatura 1.1 Importanta produsului ?-naftolul este cel mai important produs intermediar din seria naftalinei. El se utilizeaza nu numai pentru coloranti ci, pe scara larga si pentru tananti. Cele mai mari cantitati merg la prepararea fenil- ?-naftil-aminei, utilizata ca antioxidant in industria cauciucului. ?-naftolul este de asemenea materia de baza pentru prepararea unor importanti acizi hidroxi-amino- si amino-naftoli-sulfonici, precum si a acidului 2,3-hidroxi-naftoic. Prepararea ?-naftolului se face prin topirea alcalina, fara presiune, a sarii de sodiu a acidului 2-n... vezi detalii

ppt

Controlul Ierarhic al Dioxidului de Siliciu Poros prin Ajustarea PH-ului

Solizii mezostructurati au o gama larga de aplicatii in cataliza, livrarea controlata a medicamentelor, tehnici de separare, dispozitive optice sau senzori. Materialele multimodale combina beneficiile unei suprafete mari datorita micro- sau mezoporozitatii lor cu accesibilitatea datorata structurii deschise, care s-a dovedit ca imbunatateste remarcabil activitatea lor catalitica pentru moleculele mari. S-a folosit ca surfactant o poliamina care favorizeaza formarea de mici particule de SiO2 si crearea unei porozitati mari intre particule prin controlul judicios al pH-ului pentru favoriza... vezi detalii

docx

Coloranti Naturali de Uz Alimentar

INTRODUCERE Colorantul este o substanta naturala sau obtinuta prin sinteza chimica, care intr-o cantitate foarte mica este capabila sa imprime culoarea sa altor compusi cu care intra in contact:piele, materiale textile. Daca foarte multi coloranti naturali erau cunoscuti inca din antichitate: indigoul, sofranul, purpura, primul colorant chimic a fost negrul de anilina, obtinut de William Henry Perkin in 1856, prin oxidarea anilinei cu bicromat de potasiu. Colorantii sunt substante organice naturale sau sintetice colorate, care absorb lumina in domeniul vizibil al spectrului si au propri... vezi detalii

doc

Masurarea pH-ului

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE Semnificatia si masurarea pH-ului ocupa un loc important in numeroase domenii practice si stiintifice: in analiza chimica, in controlul si reglarea proceselor tehnologice, in studierea echilibrelor chimice, etc. Fiecare este familiarizat cu termenul de valoare a pH-ului de la ploile acide sau de la balanta pH-ului din cosmetice. Pentru experti, valoarea pH-ului reprezinta una dintre cele mai importante valori ce caracterizeaza calitatea unui fluid. De ce? Deoarece comportarea chimica a fluidului este determinata de natura sa acida neutra sau alcalina. Cateva ex... vezi detalii

doc

Antioxidanti

Antioxidantii sunt substante chimice care neutralizeaza substantele periculoase pentru organism. Majoritatea antioxidantilor sunt solubili in uleiuri si grasimi , sunt localizati in fructe, frumzele verzi ale legumelor, in semintele strugurilor etc. Antioxidantii au un rol important in mentinerea sanatatii, prevenind imbatranirea prematura, bolile de inima si chiar cancerul, elimina radicalii liberi - responsabili deaparitia ridurilor si a unor tulburari de sanatate.Fructele si legumele contin antioxidanti de aceea ne sunt recomandate de specialisti. Cateva exemple de fructe bogate in antio... vezi detalii

doc

Derivatii Hidrocarburilor

Derivatii hidrocarburilor sunt substante organice care pe langa atomi de carbon si hidrogen au in compozitia lor si atomi ai altor elemente organogene (X, O, N, S etc). Clasificarea derivatilor hidrocarburilor : A.Compusi cu functiuni simple B.Compusi cu functiuni mixte A1. Compusi halogenati Halogenii sunt elemente cu caracter puternic electronegativ. Acesta scade de la fluor la iod: F > Cl > Br > I Compusii halogenati (sau combinatiile halogenate organice) deriva formal de la hidrocarburi prin inlocuirea atomilor de hidrogen cu atomi de fluor, clor, brom sau iod. Numarul c... vezi detalii

doc

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei (C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si 2500-3000. Impreuna cu lignina si alte substante necelulozice , ea formeaza peretii celulelor vegetale. Formarea celulozei in plante este rezultatul unui proces de biosinteza fotochimica. Procentual celuloza din plante variaza in limite foarte largi: 7-10% pentru unele plante leguminoase, 40-50% in paiele de cereale sau stuf, 40-60% in masa lemnoasa a diferitelor specii de arbori, pina la 85-99% in plante textile. Celuloza se obtine in general din bu... vezi detalii

doc

Reciclare polistiren

I. INTRODUCERE POLIMERI DEFINITIE: Compusi macromoleculari in care o anumita secventa de atomi (unitate structurala sau monomer/mer) se repeta de un numar mare de ori (pana la sute de mii) CLASIFICARE POLIMERI Exista mai multe clasificari ale polimerilor. Mai jos vom precauta unele din cele mai importante clasificari. 1) Din punct de vedere a compozitiei polimerului se cunosc: - homopolimeri (alcatuiti din aceleasi tipuri de unitati structurale). Ex: polioximetilena, cauciucul natural, polietilena, polistirenul, etc. - copolimeri (alcatuiti din diferiti monomeri) Ex. proteinele, acizii nu... vezi detalii

doc

Alchine

Def: Se numesc alchine hidrocarburi aciclice nesaturate care contin in molecula lor o tripla leg. Intre 2 at. de C si in care raportul si in care raportul intre nr. de at. de C si H este dat de formula CnH2n-2 in care n=nr. de at. de C din molecula. Caracteristici: Alchinele sunt : -hidrocarburi -aciclice -nesaturate (datorita prez. a 2 leg.A in componenta leg. triple) vezi detalii

doc

Compusi Macromoleculari

Omul a cunoscut si a folosit, din primele perioade ale evolutiei sale, compusi macromoleculari naturali sub forma de lemn, fibre vegetale sau animale, piele. In Egipt se folosea pentru scris papirusul. In Evul Mediu s-a trecut la folosirea hirtiei ce contine un compus macromolecular, celuloza. Obtinerea hirtiei din lemn este primul proces de prelucrare a unui produs macromolecular natural, fiind efectuat prin mijloace mecanice. Berzelius este primul care foloseste notiunea de polimer la 1833, data in jurul careia se pot considera inceputurile chimiei compusilor macromoleculari. Sinteza ... vezi detalii

doc

Acid Citric

In industria alimentara, frecvent, se utilizeaza, in ordinea descresterii importantei lor, urmatorii acizii organici: citric, acetic, lactic, tartric, ascorbic, malic, gluconic, propionic, fumaric, adipic, sorbic, etc. Ei se folosesc, in principal, ca acidulanti si corectori de aciditate. In calitate de agenti de aromatizare, acidulantii imbunatatesc profilul de aroma al alimentelor si armonizeaza anumite nuante de gust. La unele categorii de produse alimentare pot masca senzatia de dulce, raportul dintre zahar si aciditate, fiind un indicator gustativ important. Suplimentar, acidulantii... vezi detalii

Hopa sus!