Vitamine liposolubile

Extras din referat Cum descarc?

1. Generalitati
Vitaminele sunt substante organice diferite ca structura si proprietati, care au rol functional in doze mici, fiind indispensabile vietii organismelor. Ele nu reprezinta o sursa energetica si nu au rol structural, dar indeplinesc un rol foarte important in organism: asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a organismului, regleaza desfasurarea proceselor metabolice si intervin in utilizarea energiei in organism, sunt biocatalizatori, functioneaza drept coenzime, participa la procesele redox. Exista o mare discrepanta intre efectul biochimic si cantitatile in care se gasesc in organism; lipsa lor genereaza starea de carenta care duce la disfunctii metabolice si chiar imbolnaviri; unele vitamine au efect sinergic dar nu se pot inlocui unele pe altele. 
In plante, vitaminele se gasesc in cantitate mai mare in frunze, fructe, seminte in stare de germinatie, polen.
Din punct de vedere chimic, vitaminele sunt substante eterogene cu diferite grupari functionale.
2. Nomenclatura si clasificare
Clasificarea vitaminelor se realizeaza dupa trei criterii: Dupa rolul fiziologic: - antixeroftalmica (vit. A ); 
- antihemoragica (vit. K ); - antiberiberica (vit B1 ); - antirahitica ( vit. D ); - antisterilitate (vit. E ); - antiscorbutica ( vit. C );
Dupa structura chimica: - tiamina (vit. B1); - riboflavina ( vit. B2); - acid ascorbic (vit. C); etc.
Dupa solubilitate: -liposolubile; - hidrosolubile.
3. Vitaminele liposolubile
Sunt substante solubile in grasimi si solventi organici, insolubile in apa. In clasa vitaminelor liposolubile intra vitaminele A, D, E, F si K. 
Vitamina A
Se mai numeste antixeroftalmica sau vitamin cresterii si are urmatoarea structura:
Vitamina A se prezinta sub forma de cristale galbui ( vitamina A1, sau retinolul) si ca un lichid galbui ( vitamin A2 sau dehidroretinolul), este sensibila la actiunea oxidantilor si a luminii.
Rolul biochimic: influenteaza cresterea organismelor tinere.
Carenta de vitamina A conduce, la om, la scaderea acuitatii vizuale, a adaptarii la intuneric, la uscarea pielii.
Vitamina A a fost izolata din uleiul de ficat de peste. Se mai gaseste in morcov, spanac, lapte, in unt, in galbenusul de ou si in icrele de peste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vitamine liposolubile.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. E. Ionica, "Biochimie generala, vitamine si elemente minerale", vol. III, Editura Universitatea din Bucuresti, 2004;
2. V. Ostafe, "Aplicatii ale Cromatografiei de Lichide de Inala Performanta in Biochimie", Editura Timisoara, 2011.
Structurile chimice au fost realizate cu ajutorul programului " ChemDraw Pro 8.0".


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!