Vitamina D

Referat
8.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 18 în total
Mărime: 564.27KB (arhivat)
Publicat de: Aneta Crăciun
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Istoric
  2. Structura vitaminei D
  3. Generalitati
  4. Surse naturale
  5. Rolul si importanta ei
  6. Carenta in vitamina D

Extras din referat

Istoria Vitaminei D

Intre 1919 si 1920, medicul britanic Sir Edward Mellanby a efectuat o serie de experimente si a observat ca dieta fara grasimi administrata unor caini care nu au beneficiat de expunere solara determina aparitia rahitismului, concluzionand ca un nutrient alimentar sta la baza acestei boli. Adaosul unei grasimi de tipul ulei din ficat de peste (cod) a determinat vindecarea rahitismului, ceea ce l-a indreptatit pe Sir Mellanby sa numeasca aceasta substanta vitamina antirahitica.Dr. E. V McCallum, continuand cercetarile proprii asupra a ceea ce numim astazi vitamina A , descopera in mod firesc faptul ca uleiul din ficat de peste, tratat prin incalzire si oxigenat nu mai vindeca orbirea de noapte (boala cauzata de carenta de vitamina A), insa isi pastreaza proprietatea de a vindeca rahitismul. In publicatiile sale din 1922, McCallum denumeste acest nutrient considerat miraculos vitamina D, avand in vedere ca, pe langa cercetarile sale privind vitamina A, si vitaminele B si C tocmai fusesera descoperite.

Structura Vitaminei D

Vitamina D este un termen generic şi indică o moleculă cu structura generală a unui nucleu prezentat în imagine prin inelele A, B, C şi D la care se adaugă diferite structuri laterale tip lanţ.

Structura de inele A, B, C şi D este de tip ciclopentanoperhidrofenantrenic, structură specifică steroizilor. Din punct de vedere tehnic, vitamina D este clasificată ca un seco-steroid. Seco-steroizii au unul dintre inele rupt, în cazul vitaminei D, legătura de carbon-carbon din poziţia 9,10  a inelului B este cea afectată.

Generalitati

Se întâlneşte numai în organismul uman;

Este o vitamină liposolubilă( solubilă în grăsimi);

Se obţine prin acţiunea razelor solare şi prin alimentaţie;

Razele ultraviolete determină producerea vitaminelor în grăsimile din epidermă şi, acestea sunt apoi absorbite de organism. După ce pielea s- a bronzat, sinteza vitaminei D prin epidermă încetează;

Doza zilnică necesară pentru adulţi este de 5 la 10 micrograme;

Vitamina D acţioneaza cel mai eficient împreună cu vitaminele A, C şi mineralele Ca şi P.

Vitamina D nu este o vitamina in adevaratul sens al cuvantului din doua motive.

Unul: organismul nostru o poate produce in urma expunerii la soare.

Al doilea: in forma sa activa este considerata un hormon. In mod specific, ea are efecte ca si un hormon in absorbtia mineralelor, in procesul de mineralizare a oaselor si in unele secretii.

Conținut arhivă zip

  • Vitamina D.ppt

Alții au mai descărcat și

Vitamina D

Vitamina D este un hormon important pentru sănătate și prevenirea bolilor. Acțiunile vitaminei D sunt mediate de receptorul acesteia care se leagă...

Vitamine liposolubile

Capitolul I -GENERALITĂȚI- Vitaminele sunt substanțe organice diferite ca structură și proprietăți care au un deosebit rol funcțional în doze...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Biochimie

Aminoacizi – unităţi chimice de bază, care intră în componenţa structurii proteinelor. Din cei peste 400 Aa existenţi în stare liberă, doar 20...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Biochimie

BIOCHIMIA = ştiinţa care studiază compoziţia şi procesele chimice ale materiei vii (bio în greacă = viaţă) BIOCHIMIA descrie: structura şi...

Te-ar putea interesa și

Vitamine Hidrosolubile

MOTIVATIE In aceasta lucrarea de diploma mi-am propus sa sistematizez cele mai recente date din literatura de specialitate referitoare la rolul...

Vitaminele Hidrosolubile

Memoriu justificativ Alegerea subiectului “ Vitamine hidrosolubile” pentru proiectul de diploma prezentat este argumentat prin larga popularitate...

Vitamina B13

INTRODUCERE O alimentaţie echilibrată, ce asigură o viaţă sănatoasă trebuie să includă toate substanţele necesare unei bune funcţionări a...

Vitamine

ARGUMENT „Medicus curat, natura sanat” Hipocrat Alegerea subiectului “ Vitamine” pentru proiectul de diplomă prezentat este argumentat prin...

Vitamine liposolubile în produse alimentare de origine vegetală

1. INTRODUCERE Vitaminele sunt substanţe organice cu rol funcţional însemnat, care se găsesc în cantitate mică în alimente şi sunt indispensabile...

Rolul Vitaminei A în Organism și Influența Procesării asupra Conținutului de Caroten și Vitamina A din Alimente

Introducere Generalitaţi despre vitamine şi clasificarea lor Vitaminele sunt un grup de compuşi organici esenţiali pentru funcţionarea normala a...

Vitaminele

INTRODUCERE Farmacologia este stiinta care se ocupa cu studiul medicamentelor sub diferite aspecte . Ca orice ramura a stiintei moderne ,...

Vitamina E

1.CONSIDERAŢII GENERALE ISTORIC Istoria vitaminelor, unul dintre cele mai importante episoade din istoria biochimiei, a avut un impact profund...

Ai nevoie de altceva?