Vitamina D

Cuprins referat Cum descarc?

Istoric
Structura vitaminei D
Generalitati
Surse naturale
Rolul si importanta ei
Carenta in vitamina D


Extras din referat Cum descarc?

Istoria Vitaminei D
Intre 1919 si 1920, medicul britanic Sir Edward Mellanby a efectuat o serie de experimente si a observat ca dieta fara grasimi administrata unor caini care nu au beneficiat de expunere solara determina aparitia rahitismului, concluzionand ca un nutrient alimentar sta la baza acestei boli. Adaosul unei grasimi de tipul ulei din ficat de peste (cod) a determinat vindecarea rahitismului, ceea ce l-a indreptatit pe Sir Mellanby sa numeasca aceasta substanta vitamina antirahitica.Dr. E. V McCallum, continuand cercetarile proprii asupra a ceea ce numim astazi vitamina A , descopera in mod firesc faptul ca uleiul din ficat de peste, tratat prin incalzire si oxigenat nu mai vindeca orbirea de noapte (boala cauzata de carenta de vitamina A), insa isi pastreaza proprietatea de a vindeca rahitismul. In publicatiile sale din 1922, McCallum denumeste acest nutrient considerat miraculos vitamina D, avand in vedere ca, pe langa cercetarile sale privind vitamina A, si vitaminele B si C tocmai fusesera descoperite. 
Structura Vitaminei D
Vitamina D este un termen generic si indica o molecula cu structura generala a unui nucleu prezentat in imagine prin inelele A, B, C si D la care se adauga diferite structuri laterale tip lant.
Structura de inele A, B, C si D este de tip ciclopentanoperhidrofenantrenic, structura specifica steroizilor. Din punct de vedere tehnic, vitamina D este clasificata ca un seco-steroid. Seco-steroizii au unul dintre inele rupt, in cazul vitaminei D, legatura de carbon-carbon din pozitia 9,10  a inelului B este cea afectata.
Generalitati
Se intalneste numai in organismul uman;
Este o vitamina liposolubila( solubila in grasimi);
Se obtine prin actiunea razelor solare si prin alimentatie;
Razele ultraviolete determina producerea vitaminelor in grasimile din epiderma si, acestea sunt apoi absorbite de organism. Dupa ce pielea s- a bronzat, sinteza vitaminei D prin epiderma inceteaza;
Doza zilnica necesara pentru adulti este de 5 la 10 micrograme;
Vitamina D actioneaza cel mai eficient impreuna cu vitaminele A, C si mineralele Ca si P.
Vitamina D nu este o vitamina in adevaratul sens al cuvantului din doua motive. 
Unul: organismul nostru o poate produce in urma expunerii la soare. 
Al doilea: in forma sa activa este considerata un hormon. In mod specific, ea are efecte ca si un hormon in absorbtia mineralelor, in procesul de mineralizare a oaselor si in unele secretii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vitamina D.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!