Variația caracterului metalic în grupă și perioadă

Extras din referat Cum descarc?

oxid de magneziu (MgO) -oxid de culoare alba; hidroxid de sodiu (NaOH) -baza, solutie incolora; amoniac (NH3) -solutie incolora, miros intepator, inecacios; clorura de aluminiu (AlCl3) -solid, pulbere alba, il folosim ca solutie incolora; acid clorhiric (HCl) - -gaz, il folosim sub forma de solutie incolora; hidroxid de aluminiu (Al (OH) 3) -baza, solutie incolora; Ustensile de laborator: Penseta; Hartie de filtru; Cutitas; Carpa de laborator; Cleste de metal pentru ars; Spirtiera; Spatula; Eprubete; Stativ cu eprubete; Bagheta de sticla; 1. Reactia sodiului cu oxigenul: Reactivi utilizati: sodiu (Na) -metal de culoare alb-argintie, solid, foarte reactiv de aceea se pastreaza in petrol, oxidat are o culoare pamantie; Ustensile: Penseta; Hartie de filtru; Cutitas; Carpa de laborator; Mod de lucru: Cu ajutorul unei pensete se scoate o bucata de sodiu, se pune pe o hartie de filtru.
Cu ajutorul unui cutitas se taie o bucatica de sodiu.
Observatii: A avut loc reactia: 2Na + 1/2O2 (Na2O 2Na+ + 1/2O22- (Na2+ O2- Sodiul in taietura proaspata are culoarea alb-argintie, se oxideaza foarte repede, deci este foarte reactiv.
Dupa oxidare luciul a disparut. Desi este pastrat sub petrol este acoperit cu un strat de oxid pamantiu cu aspect buretos.
Concluzie: Reactia sodiului cu oxigenul a fost foarte rapida.
2. Reactia potasiului cu oxigenul: Reactivi utilizati: potasiu (K) -metal de culoare alb-argintie, solid, foarte reactiv de aceea se pastreaza in petrol, oxidat are o culoare cenusie; Ustensile: Penseta; Hartie de filtru; Cutitas; Carpa de laborator; Mod de lucru: Cu ajutorul unei pensete se scoate o bucata de potasiu, se pune pe o hartie de filtru.
Cu ajutorul unui cutitas se taie o bucatica de potasiu.
Observatii: A avut loc reactia: 2K + 1/2O2 (K2O 2K+ + 1/2O22- (K2+ O2- Potasiul in taietura proaspata are culoarea alb-argintie, se oxideaza foarte repede, deci este foarte reactiv.
Dupa oxidare luciul a disparut. Concluzie: Reactia potasiului cu oxigenul a fost rapida; 3. Reactia magneziului cu oxigenul: Reactivi utilizati: magneziu (Mg) -metal de culoare alb-argintie, solid, il folosim dub forma de panglica; Ustensile: Cleste de metal pentru ars; Spirtiera Carpa de laborator; Mod de lucru: Cu ajutorul unui cleste de metal luam o panglica de magneziu si o incalzim in flacara unei spirtiere. Mg + 1/2O2 (MgO Mg2+ + 1/2O22- (Mg2+ O2- Observatii: A avut loc reactia: Mg + 1/2O2 (MgO Mg2+ + 1/2O22- (Mg2+ O2- Panglica de magneziu, inainte sa fie curatata de oxid, are o culoare cenusie, mata din cauza prafului in realitate oxidul are culoare alba.
Curatata de oxid, panglica este de culoare argintie stralucitoare.
Magneziul arde cu flacara puternica, orbitoare.
Oxidul obtinut este de culoare alba.
Concluzie: Reactia magneziului cu oxigenul este o reactie ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Variatia caracterului metalic in gupra si perioada.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!