Uscarea prin Atomizare

Referat
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1843
Mărime: 2.30MB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Universitatea “Politehnica” Bucuresti Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor

Cuprins

  1. I Introducere - 3 -
  2. II Uscarea prin atomizare (pulverizare) - 3 -
  3. II 1. Avantajele uscarii prin pulverizare - 5 -
  4. III Variante ale uscarii prin pulverizare - 6 -
  5. IV Produse ce se pot usca prin atomizare - 6 -
  6. IV 1. Uscarea laptelui - 6 -
  7. IV 2. Uscarea extractului de cafea - 7 -
  8. IV 3. Alte produse - 7 -
  9. V Concluzie - 8 -

Extras din referat

I Introducere

Uscarea este o operatie care consta in eliminarea apei sau a altui lichid dintr-un produs. Produsul final obtinut in urma uscarii este o substanta solida.

Uscarea se deosebeşte de deshidratare prin lipsa de reglare a temperaturii, umiditatii relative si miscarii aerului, scop in care se foloseste si expresia de uscare naturala, spre deosebire de deshidratare, care este o uscare artificiala.

Diferenta dintre uscarea naturala si cea artificiala consta in natura energiei termice folosite si anume energie solara (uscare naturala) şi energia rezultata din arderea unui combustibil oarecare (uscare artificiala sau deshidratare) şi viteza cu care se indepartează excesul de apa din materia prima respectiva. 1

II Uscarea prin atomizare (pulverizare)

Este unul din procedeele preferate pentru uscarea produselor usor alterabile , cum sunt unele solutii extractive care nu pot fi uscate cu sisteme comune fara a suferi modificari mai mult sau mai putin profunde.

Acest sistem este bazat pe dispersia lichidului sub forma de mici picaturi si o uscare rapida a acestora cu ajutorul unui curent de aer cald. Pulverizarea fina a lichidului are drept scop marirea suprafetei de contact cu aerul cald care constitue agentul de uscare.

Fig. 1. Componentele unui uscător prin pulverizare cu reciclare pulbere fină:

A-ventilator; B-filtru de aer; C-încălzitor de aer; D-camera (turn) de uscare;E-pompă de alimentare; F-tanc de alimentare; G-atomizor; H-valvă rotativă; I-transportor pentru produsul pulbere; J-conductă pentru evacuare aer din camera de uscare; K-separator aer/pulbere (ciclon); L-ventilator eliminare aer; M-valvă rotativă; N-linie pentru reciclare pulbere fină

Componentele principale ale unei instalatii de uscare prin pulverizare (fig. 1) la temperatura ridicata sunt urmatoarele:

Componenta de incalzire a aerului necesar uscarii – baterii de incalzire – unde aerul este incalzit cu abur sau gaze de aerare. Pentru uscare pot fi folosite si direct gazele de ardere, ceea ce imbunatateste eficienta termica a uscatorului, dar exista pericolul contaminarii produsului cu compusii nitraţi/nitriţi precum si cu N-nitrozodimetilamină.

Preview document

Uscarea prin Atomizare - Pagina 1
Uscarea prin Atomizare - Pagina 2
Uscarea prin Atomizare - Pagina 3
Uscarea prin Atomizare - Pagina 4
Uscarea prin Atomizare - Pagina 5
Uscarea prin Atomizare - Pagina 6
Uscarea prin Atomizare - Pagina 7
Uscarea prin Atomizare - Pagina 8
Uscarea prin Atomizare - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Uscarea prin Atomizare.doc

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Uscarea în Strat Fluidizat

1. Introducere Uscarea este una dintre cele mai vechi operatii unitare, este operatia prin care are loc reducerea continutului de apa. Uscarea se...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Sublimarea și Recristalizarea

Recristalizarea Este operatia de laborator cu ajutorul căreia se poate rualiza purificarea substantelor chimice solide, obtimite prin sinteza sau...

Lucrări laborator chimie

Lucrare nr 1 Studiul cinetic al reactiei dintre acidul sulfuric si tiosulfatul de sodiu. Determinarea ordinului partial de reactie si a constantei...

Distilarea

Distilarea reprezintã cel mai important ºi utilizat proces de separare ºi purificare pentru substanþele lichide, atât în practica de laborator cât...

Te-ar putea interesa și

Laptele de Consum

CAPITOLUL I. LAPTELE DE CONSUM 1.1. PREZENTARE GENERALĂ Laptele este unul din cele mai vechi alimente, fiind unul din principalele alimente...

Proiectarea și analiza procesului de valorificare a subproduselor din industria brânzeturilor

Capitolul 1. VALORIFICAREA ZERULUI 1.1 Prezentarea zerului Zerul este subprodusul care rezultă în cantităţi mari la fabricarea brânzeturilor prin...

Zerul urdă și lactoza din zer

CAPITOLUL 1. VALORIFICAREA ZERULUI 1.1 Prezentarea zerului Zerul este subprodusul care rezultă în cantităţi mari la fabricarea brânzeturilor...

Tehnologia de obținere a laptelui praf - formulă pentru sugari

MEMORIU TEHNIC Proiectul prezintă tehnologia de obținere a laptelui praf, în care materia primă o constituie laptele. Cele mai cunoscute și mai...

Calitatea senzorială a brânzei Fetta

1. SCURT ISTORIC Denumirea „FETTA”, respectiv „FETA” este numele unui sortiment grecesc, foarte cunoscut, din grupa brânzeturilor maturate şi...

Aspecte metodologice și practice ale evaluării impactului antropic a SC Antibiotice SA - Iași asupra mediului

INTRODUCERE Această lucrare se doreşte a fi o afirmare a motivaţiilor ce au stat la baza alegerii acestei teme, cât şi o transpunere a...

Valorificarea Complexă a Uleiurilor Vegetale

1. Scurt istoric despre valorificarea sub-produsului prezentat Inițial, noțiunea de “shortening” a fost atribuită unturii de porc folosite pentru...

Tehnologia de fabricare a drojdiei furajere din leșii bisulfitice

1.1. PROCEDEE DE FABRICARE A CELULOZELOR Celuloza reprezintă componentul chimic principal al plantelor superioare şi se poate obţine prin...

Ai nevoie de altceva?