Uleiul din seminte de zmeura

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Modalitati de obtinere a uleiului din seminte de zmeura 4
2.1. Extractia cu solvent asistata de microunde 4
2.2. Extractia cu dioxid de carbon supercritic 5
3. Utilizarile uleiului din semintele de zmeura 6
4. Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Zmeura face parte din familia Rosaceae si subfamilia Rosoideae. Este un arbust tufos, peren, cu lastari taratori, cu tulpini drepte, arcuite spre varf, cu ghimpi drepti, de forma unor ace, adeseori plasati numai pe partea inferioara.
Frunzele sunt compuse din 3-7 foliole, dintate pe margini, verzi pe fata superioara, albicioase pe cea inferioara. Sunt folosite proaspete sau uscate la preparea de ceaiuri medicinale, care sunt recomandate pentru tratarea durerilor menstruale.
Zmeura se cultiva din doua motive: pentru consumul fructelor in stare proaspata si pentru procesare industriala. Din zmeura se extrage xilitolul, care este un indulcitor artificial folosit mai ales in tratarea si prevenirea cariilor dentare. Zmeura infloreste incepand din luna mai pana in iulie. Creste spontan in locuri stancoase, luminisuri de paduri, regiuni deluroase si muntoase.
Cei mai importanti producatori de zmeura sunt in Rusia, unde se obtine peste o suta de mii de tone anual, apoi in Serbia si Polonia (peste 80 de mii), SUA (50-60 de mii), Germania si Ucraina (peste 20 mii tone anual).
Figura 1. Zmeura
Zmeura contine in compozitia sa:
-  1,2 g proteine;
-  0,65 g lipide;
-  11,9 g carbohidrati;
-  6,5 g fibre;
-  4,42 g zaharuri;
-  85,7 g apa.
Zmeura este foarte apreciata si cautata pentru posibilitatile de transformare si utilizare fie industrial, fie in gospodarie, in numeroase semi-preparate si produse finite ca: gem, marmelada, suc, sirop, lichior, inghetata, crema, spuma.
Consumul ei este indicat in anemii, reumatism, constipatie, colite, ulcer gastrointestinal, hepatita cronica, ciroza, litiaza biliara si hipertensiune arteriala. Zeama obtinuta din fierberea frunzelor de zmeura se foloseste pentru tratarea bolilor de piele.
"Uleiurile vegetale sunt uleiuri extrase din seminte sau, mai rar, din alte parti ale fructelor. Acestea sunt utilizate ca ingrediente in multe produse fabricate. Multe uleiuri vegetale sunt folosite pentru a face sapunuri, produse pentru piele, lumanari, parfumuri si alte produse de ingrijire personala si cosmetice. Unele uleiuri sunt deosebit de potrivite ca uleiuri de uscare si sunt utilizate la fabricarea vopselelor si a altor produse de tratare a lemnului. Uleiurile vegetale sunt utilizate de asemenea la producerea unor alimente pentru animalele de companie."
Uleiul de zmeura este uleiul obtinut din semintele de zmeura prin extractie si are un miros specific.
Figura 2. Uleiul din seminte de zmeura
In prelucrarea sucului de zmeura, semintele devin produse secundare care in prezent sunt utilizate pentru obtinerea uleiului, deoarece au proprietati nutritive foarte bune. Uleiul din seminte de zmeura contine fitosterol (0,73-1,10 %), acid linoleic, acid ?-linoleic, acid oleic si acid palmitic. In plus, s-a descoperit ca uleiul din semintele de zmeura contine niveluri mai mari de tocoferoli si au o activitate antiinflamatoare mai mare decat alte produse cunoscute, cum ar fi uleiul din semintele de struguri sau uleiul de avocado.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uleiul din seminte de zmeura.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Pavlic, B.; P. L. 2020. Supercritical fluid extraction of raspberry seed oil: Experiments and modelling. The Journal of Supercritical Fluids: 104687.
-  Teng, H.; Y. B. 2017. Hepatoprotective effects of raspberry seed oil and its major constituents. Food and Chemical Toxicology: 418-424.
-  Thomas, A. 2000. Fats and Fatty Oils. Ullman's Encyclopedia of Industrial Chemistry.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!