Ulei esențial de anason

Cuprins referat Cum descarc?

1.Scurt istoric 2
2.Materia prima 3
2.1.Boli, daunatori si mijloace de combatere 5
3.Compozitia chimica a uleiului 6
4.Metode de obtinere 8
4.1.Antrenarea cu vapori de apa 8
4.2.Extractia cu fluid supercritic 11
5.Anasonul in parfumerie 11
6.Beneficii ale uleiului esential de anason 12
7.Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

1.Scurt istoric
Uleiurile esentiale sunt lichide aromatice si volatile obtinute din material vegetal, inclusiv flori, radacini, coaja, frunze, seminte, fructele, lemnul si plantele intregi. De-a lungul istoriei, aceste uleiuri au fost privite cu mare interes, desi multe dintre utilizarile lor s-au pierdut cu timpul, este in general acceptat faptul ca oamenii au extras uleiurile esentiale din plantele aromatice inca de la inceputul omenirii. 
Aplicatiile uleiurilor esentiale sunt variate si nu includ utilizarea lor numai in gatit pentru a spori beneficiile gustului si sanatatea alimentelor, dar si aplicarea lor in fabricarea de parfumuri si cosmetice. Uleiurile esentiale au aspect lucios, insolubile in apa, solubile in alcool si solventi organici. Au mirosul substantelor volatile pe care le contin, care dau parfumul caracteristic.
Principalele metode de extractie sunt:
- Distilarea, consta in transformarea unei substante lichide in vapori si apoi condensarea acestor vapori cu ajutorul unui dispozitiv de racire potrivit. Separarea si purificarea lichidelor prin distilare se bazeaza pe diferenta de volatilitate a diferitelor lichide din amestec, adica a punctelor de fierbere diferite.
- Presarea, este principala metoda folosita pentru a extrage uleiurile esentiale din coji si fructe (portocale, lamai, etc). Cojile sunt presate la rece sau cald dupa caz pentru a separa materia solida de cea lichida care contine uleiul dorit.
- Extractia cu solventi, se foloseste cand plantele au un continut mic de uleiuri volatile sau cand uleiurile isi schimba compozitia chimica daca sunt incalzite. Cei mai utilizati solventi sunt eterul de petrol (pentru flori), benzina (pentru obtinerea rasinilor), alcoolul etilic si grasimi.
Una dintre cele mai importante specii de plante din care se poate extrage ulei esential de anason este Pimpinella anisum, cunoscut sub numele de anason. Aceasta este una dintre cele mai vechi specii folosite de oameni pentru a obtine uleiul de anason. A fost cultivata din timpuri stravechi, initial in Egipt si mai tarziu in Grecia, Roma si Orientul Mijlociu. Uleiul esential de anason se extrage, de obicei, din fructele coapte uscate prin distilarea apei, dar poate, de asemenea sa fie obtinut prin extractie cu fluid supercritic. Acesta este in principal constituit din anetol, o substanta aromatica care apare ca si compus majoritar al uleiului, 80% din ulei. Alte substante, cum ar fi metil chavicol, himacalen, linalol si ?-terpineol, sunt, de asemenea, gasite ca constituenti importanti ai acestui ulei.
Anasonul si uleiul esential de anason sunt materii brute, importante din industria alimentara care au aplicatii intr-o gama larga de domenii. Anasonul poate fi folosit ca agent de aromatizare, antioxidant si conservant in multe produse, cum ar fi bomboane, dulciuri si bauturi. Mai mult, poate fi utilizat in timpul recoltarii, ambalarii si in practicile agriculturii integrative de combatere a daunatorilor.
Uleiul de anason este utilizat si pentru fabricarea de produse parfumate sau parfumuri, principalele produse comercializate obtinute cu ajutorul uleiul de anason sunt betisoarele parfumate utilizate pentru relaxare, uleiul de anason fiind utilizat inca din timpurile medicinei chineze pentru cure relaxare si eliberare a stresului, si parfumurile cu tenta mediteraneana, acesta fiind folosit impreuna cu coriandru, lavanda, neroli, portocala, petitgrain, mandarina, lemn de cedru si lemn de trandafir in nenumarate produse ale marilor producatori de parfumuri si produse cosmetice


Fisiere in arhiva (1):

  • Ulei esential de anason.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Curs ,,Substante Odorante", Conf. Dr. Ing. Daniela Istrati - Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor,2018;
2. Essential oil composition of Pimpinella anisum L. fruits from various European countries, Raal A., Arak E., 2008;
3. Essential Oils in Food Preservation, Flavor and Safety, Victor R. Preedy, 2013;
4. International Journal of Essential Oil Therapeutics 2, pag. 122-130, 2008;
5. Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum, Asie Shojaii, Mehri Abdollahi Fard, 2012 
6. https://perfumesociety.org/ingredients-post/star-anise ( accesat 28.12.2018 )


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!