Tehnologia Sticlei

Cuprins referat Cum descarc?

Primele forme de sticla 3
Sticla romana 4
De la lux la practic : sticla englezeasca... si germana 6
Compozitia sticlei 7
Rolul materiilor principale si secundare in formarea proprietatilor sale 8
Principalele operatii de obtinere si rolul lor in asigurarea calitatii produselor din sticla 9
Defectele marfurilor din sticla si cauzele aparitiei lor 12
Sortimentul marfurilor din sticla; clasificare si caracterizare 13
Marcarea, ambalarea si depozitarea marfurilor din sticla 14
Verificarea calitatii marfurilor din sticla pentru menaj 14
Metalizarea superficiala a sticlei 14
Calirea sticlei 16
Sticla plana-cel mai raspandit produs din sticla 16
Geamurile moderne 17
Fibrele de sticla 19
Sticla optica 20
Fibrele optice 21
Aplicatii 22
Bibliografie 23


Extras din referat Cum descarc?

TEHNOLOGIA STICLEI
Primele forme de sticla
Plinius mentioneaza in Istoria nanturala o poveste despre descoperirea sticlei. Pe scurt, un grup de marinari fenicieni de pe un vas ce transporta soda a venit la tarm spre a face focul. Plaja intinsa era plina de nisip, dar nici un bolovan pentru a tine vasul la foc. Marinarilor le-a venit ideea de a folosi cativa bulgari de soda de pe corabie. Si au facut focul, pregatindu-si mancarea si apoi dormind. Dimineata, scormonind din intamplare prin cenusa focului, un marinar a gasit cateva pietricele lucioase, care nu semanau cu nici un material obisnuit. Erau bucatele de sticla.
Intamplarea a fost verificata de oamenii de stiinta, care au dovedit ca focul facut pe plaja, chiar si pe baza de carbune, nu poate duce la temperaturi suficient de mari pentru producerea topirii nisipului (prima conditie pentru aparitia sticlei). Povestea lui Pliniu a fost catalogata ca fiind falsa. Acest lucru este insa gresit. Indiferent daca povestea cu bulgarii de soda este sau nu adevarata, pe plajele si deserturile nisipoase din zonele bantuite de furtuni cu traznete se gasesc destul de frecvent forme de sticla naturala, formata de temperatura ridicata a traznetului. In anumite locuri din SUA (ex. Florida sau California) acestea se comercializeaza, fiind vandute turistilor fie in formele ciudate naturale, fie cu anumite prelucrari.
Sticla naturala, creata de lovitura traznetului, este prima forma de sticla cunoscuta de catre om.
Prima industrie a sticlei s-a dezvoltat insa in Egiptul antic. Aici s-a descoperit faptul ca, acoperind peretii unui vas din lut cu un amestec de nisip umed si soda, la ardere acesta se transforma in smalt, adica intr-o pelicula subtire de sticla. Ulterior amestecul din care se obtinea smaltul a fost imbogatit cu var, acesta devenind un element de prima importanta in producerea sticlei. Prin intermediul altor adaosuri (ca fier, cupru, mangan etc), egiptenii au obtinut smalt de mai multe culori (albastru, galben, violet, prupuriu etc). Ulterior s-au obtinut din amestecul ce producea smaltul, odata ars in cantitati mai mari decat subtirea pojghita de pe un vas, bulgarasi de smalt sau sticla. Astfel au aparut primele obiecte facute din sticla - margelele. Se apreciaza ca cele mai vechi margele din sticla au cca. 5000-6000 ani vechime.
In urma cu cca. 3000 de ani se ajunsese deja, de la margelele de sticla initiale, la felurite obiecte din sticla, de mici dimensiuni in imensa lor majoritate: flacoane pentru parfumuri, cupe pentru baut, vase pentru imbalsamare etc.
Trebuie subliniat ca in toata aceasta epoca sticla produsa de egipteni era opaca! Din amestecul simplu (fara adaosuri) se obtinea o sticla verde-maronie, asemanatoare ca aspect cu zaharul ars din zilele noastre. Pentru obtinerea unei sticle transparente era nevoie de o temperatura de minimum 1500 grade Celsius, ce nu puteau fi obtinute cu tehnologia egipteana.
Realizarea vaselor din sticla se facea cu mare greutate. La capatul unei vergele de fier se fixa un amestec de lut si nisip, de forma dorita. Sticla fierbinte, vascoasa, se turna pe o masa din piatra si se intindea cu alta vergea din fier. Apoi mesterul sticlar rasucea bila, facand sticla vascoasa sa se lipeasca de ea, luand forma dorita. Procesul tehnologic era greu si periculos, iar pretul sticlei era apropiat de cel al pietrelor pretioase.
Sticla romana
Sticla romana din secolul al 4-lea
Romanii au preluat de la egipteni tehnologia producerii sticlei. Dar, ca in multe alte domenii, au perfectionat spectaculos tehnologia initiala. In sec. I d.Hr., un mester roman anonim a inlocuit vergeaua metalica printr-o teava metalica, avand la capatul dinspre mester un mustiuc din lemn, care ferea omul de temperatura inalta a tevii. Adunand la capatul metalic o bila din sticla lichida si sufland, se obtinea o bula din sticla ce putea fi apoi usor modelata.
Aceasta tehnologie noua a fost facuta posibila si de cuptoarele avansate ale romanilor, care permiteau atingerea unor temperaturi mai inalte si obtinerea, in locul sticlei vascoase a egiptenilor - imposibil de prelucrat prin suflare - a unei sticle aproape lichide.
Sticla romana comuna, de culoare verzuie (opaca) a inceput sa fie folosita tot mai mult. Era intrebuintata pentru cupe si pocale, pentru vase de apa, ulei, vin, parfum etc, pentru biberoane si alte obiecte practice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Sticlei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!