Tehnologia producerii sitalelor cu amestec de zgura

Extras din referat Cum descarc?

Prima data in lume sitalele cu adaos de zgura au fost primite in 1959 in fosta Uniune Sovetoca. Pentru primirea sitalelor cu adaos de zgura se foloseste zgura de la metalurgie (50-60%), nisip de cuart (20-40%), argila (0-12%), suflat de natriu (4-6%) si catalizatorii cristalizarii (10-12%). Sitalele cu adaos de zgura contin 60-70% din faza cristalica si 30-40% faza sticloasa. Marimea cristalelor de obicei nu depaseste 0, 5-1 mc, sunt asezate strans unul linga altul. Faza sticloasa impla stoiurile intre cristale si indeplineste functia de alipire a unor cristale, linga dinsele.
Zgura din domeniile metalurgice se formeaza in procesul fabricarii fontei. Marirea acestei materii in orice an se efectuiaza pe baza largirii producerii fontei. La momentul actual in depozite sau adougat 400 milioane m de diferite feluri de zgura si ocupa un spatiu de 400 ha.
Compozitia chimica a zgurei este SiO 33-38%, Al2O3 5-9%, CaO 40-45%, MgO 2-4%, Fe2O3 0, 5-1. 5%, FeO 1-3%, MnO 2-3% si in cantitati Cr2O3, TiO2, care sunt legate de diferite tipuri de minerale, in cea mai mare masura silicatice si alumosilicatele. In compozitia zgurei intra si sera 2% in forma de suflat negru si metal colorat, care in procesul de cristalizatie joaca rolul de cristalizator. Una din caracteristicele de baza este modelul de acomodare: Pentru producerea sitalelor cu adaose de zgura este cel mai convinabil de folosit urmatoarea componenta a zgurii: CaO+ MgO de la 40-45% si SiO2+Al2O3 de la 45-50%. prelucrarea termica a fabricatelor de sticla in cuptoare-cristalizatoare, pentru a da forma cristalica materialelor.
Pentru proiectarea compozitiilor sitalelor cu adaose de zgura trebuie sa ducem cont de posbilitatea sticlei de ferbere, o mica posibilitate de a se cristaliza in regiuni de temperatura mari, viscozitatea la temperatura.
E cunoscut ca zgura primita la arderea carbunelui e supusa distrugerii rapide. In cazuri foarte rare la racirea rapida se poate primi o masa stecloasa. In scopul darii zgurii forma sticloasa dupa tehnologie se adaoga adausuri de corectie. Una din principalele adaose de corectie este nisipul de coart. La introducerea nisipului de coart se introduce ca adaos si sulfat de natriu pentru modificarea masei sticloase.
In calitate de catalizator la cristalizatie se foloseste sulfitul de metale, floruri si fosfate, ocsive de crom. Pentru indestularea conditiilor initiale a turnarii in sarja se adaoga carbune.
Sahtul de primire a sitalelor cu adaose de zgura poate sa aiba urmatoare componenta: zgura 50-60%, nisip de cuart 20-40%, argila 11, 5%, suflat de natriu 4-6%, carbon 1-3%, catalizatori cristalizatori 0, 5-10%. Componenta oxizelor sunt intre urmatoarele procente: SiO2 49-63, 5%, Al2O3 5, 4-10, 7%, CaO 22, 9-29, 6%, MgO 1, 3-12%, Fe2O3 0, 1-10%, MnO 1-3, 5%, Na2O 2, 6-5%, Cr2O3 0, 1-2%. Sitalele cu adaose de zgura se primesc albe si negre. Daca in calitate de catalizator se foloseste sulfitele metalelor grele, atunci la termoprelucrare la prima ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia producerii sitalelor cu amestec de zgura.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!