Surse de Poluare a Aerului - CO2

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Informatii generale 1
Capitolul 2. Efectul CO2 asupra mediului 
Capitolul 3. Surse de poluare 2
4
Capitolul 4. Reducerea poluarii 6
Concluzii 9
Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Informatii generale
Dioxidul de carbon (CO2) este un compus chimic alcatuit din doi atomi de oxigen legati de un atom de carbon. La presiune si temperatura standard se gaseste sub forma gazoasa. Din octombrie 2010 concentratia CO2 in atmosfera terestra este considerata 338 ppm de volum, reprezentand 0,039% din atmosfera terestra.
Proprietatile chimice si fizice ale dioxidului de carbon sunt prezentate in tabelul 1.1.
Tabelul 1.1 - Proprietatile CO2
Proprietatea Valoarea
Formula moleculara CO2
Masa moleculara 44,01 g/mol
Masa exacta 43,989829244 g/mol
Aspect Gaz incolor
Miros Inodor
Densitatea 1,562 g/mL (solid la 1 atm si -78,5 ?C)
0,770 g/mL (liquid la 56 atm si 20 ?C)
1,977 g/L (gaz la 1 atm si 0 ?C)
Temperatura de topire -78 ?C, 194,7 K, -109 ?F
Temperatura de fierbere -57 ?C, 216,6 K, -70 ?F
Solubilitatea in apa 1,45 g/L la 25 ?C, 100 kPa
Vascozitatea 0.07 cP la -78 ?C
Dioxidul de carbon a fost unul dintre primele gaze descris ca o substanta diferita de aer. Acesta fost descoperita in secolul XVII de catre chimistul flamand Jan Baptist van Helmont care a observat ca atunci cand arde carbune intr-un recipient inchis masa cenusei rezultata este considerabil mai mica decat masa initiala a carbunelui. El a interpretat ca restul carbunelui a fost transformat intr-o substanta invizibila pe care el a denumit!!-o ,,gaz" sau ,,spirit salbatic" (spiritus sylvestre).
Dioxidul de carbon a fost lichefiat (la presiuni mari) pentru prima data in 1823 de catre Humphry Davy si Michael Faraday, iar prima descriere a dioxidului de carbon solid a fost realizata de catre Charles Thilorier in 1834, care a observat atunci cand a deschis un recipient cu dioxid de carbon lichid sub presiune ca racirea produsa prin evaporarea rapida a lichidului a dus la formarea de zapada solida de CO2.
Capitolul 2
Efectul CO2 asupra mediului
De la inceputul industrializarii, echilibrul energetic s-a schimbat pe pamant datorita cresterii emisiilor de gaze antropogene cu efect de sera, in principal a dioxidului de carbon (CO2). Efectul de sera a fost descoperit de Joseph Fourier in 1824, insa primele experimente au fost realizate de John Tyndall in 1858, iar primele determinari cantitative au fost realizate de Svante Arhenius in 1896. Efectul de sera este procesul de incalzire a atmosferei terestre prin care energia termica este absorbita de gazele cu efect de sera si reflectata inapoi spre suprafata terestra. Din cantitatea totala de energie emisa de soare sub forma UV (ultravioleta), vizibila si aproape de domeniul IR (infrarosu) 50% este absorbita direct de suprafata terestra, iar restul este reflectata sub forma radiatie infrarosie. Insa datorita gazelor cu efect de sera (vapori de apa contribuie cu 36-70%, CO2 cu 9-26 %, CH4 cu 4-9 %, ozon 3-7 %) si aceasta radiatie este reflectata in atmosfera si spre suprafata terestra ducand astfel la o crestere a temperaturii fata de cazul in care concentratia acestor gaze ar fi mai mica.
Figura 2.1. - Efectul de sera
Intensitatea acestui fenomen depinde de concentratia CO2 din atmosfera si are implicatii in influentarea conditiilor climaterice globale. Relatia dintre concentratia dioxidului de carbon din atmosfera si cresterea temperaturii a fost evidentiata de Svante Arhenius, care a enuntat legea incalzirii globale:
,, Daca cantitatea de acid carbonic creste in progresie geometrica, atunci temperatura va inregistra o crestere sub forma unei progresii aritmetice."
Expresia matematica a acestei legii este folosita si astazi:
?E=??ln C/C_0 (1.1)
Relatia dintre concentratia dioxidului de carbon din atmosfera si temperatura medie globala poate fi observata si in figura 2.2. in care este prezentata atat variatia concentratiei CO2 cat si a temperaturii. 
Figura 2.2. - Relatia dintre concentratia CO2 si temperatura medie globala
Dioxidul de carbon este mai periculos decat celelalte gaze cu efect de sera deoarece are un efect ireversibil pe termen lung asupra mediului, ceea ce inseamna ca chiar daca in urmatorii 1000 de ani ar fi emisii de CO2 zero, temperatura nu va scadea semnificativ. Aceasta se datoreaza faptului ca, spre deosebire de metan si oxizii de azot, dioxidul de carbon persista mai mult timp in atmosfera terestra.


Fisiere in arhiva (1):

  • Surse de Poluare a Aerului - CO2.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!