Surse de energie neconvenționale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Energia nucleara se mai numeste si energie atomica. Energia fiecarui atom este inchisa in acesta. Atomul este cea mai mica parte a materiei, dar este compusa din particule si mai mici numite: protoni, neutroni si electroni. In jurul centrului atomului se rotesc electroni, prin despartirea carora are loc procesul de fuziune nucleara. Prin fuziune nucleara doua sau mai multe nuclee atomice usoare se contopesc intr-un nucleu mai greu. Aducerea in contact a celor doua nuclee intampina repulsia puternica a fortelor nucleare; de aceea amorsarea unei reactii de fuziune este dificila, putand fiind realizata, de exemplu prin incalzirea unei plasme la o temperatura de zeci de milioane de grade. In anumite cazuri fuziunea este insotita de degajarea unei insemnate cantitati de energie, care va putea fi utilizata prin realizarea reactiei termonucleare dirijate (exemplu, transformand 1 kg de hidrogen in heliu, prin fuziune se obtine o energie egala cu cea produsa prin arderea a 20000 tone de carbune). Energia produsa de fuziunea nucleara face apa sa fiarba, producand aburi care apoi invart turbinele pentru a genera energie.

In 1942 oamenii de stiinta

au eliberat pentru prima oara

o cantitate mare de energie

nucleara, care a condus la realizarea bombei atomice, ce a fost

folosita in Al Doilea Razboi Mondial.

In imagine, explozia nucleara dupa aruncarea bombei asupra orasului japonez Nagasaki.

Exista doua procese din care se poate obtine energie din surse nucleare, fuziune si fisiune.

Fuziunea nucleara se bazeaza pe energia eliberata cand un element mai greu este format din fuziunea elementelor mai usoare, de exemplu energia Soarelui este un proces de fuziune care se petrece prin fuziunea unuia sau mai multor izotopi de hidrogen, creand heliu.

Fisiunea nucleara este un proces de despartire a nucleilor atomici prin bombardament cu neutroni. Acest proces produce o reactie in lant din care neutronii eliberati lovesc alti atomi, eliberand alti neutroni, produsi ai fisiunii si energie. O reactie in lant necontrolata, cum este cea din arme nucleare duc la explozii, in timp ce o reactie controlata sau stabila ca cea din reactoare genereaza electricitate. Prima fisiune nucleara controlata a avut loc in 1942.

Fisiunea Nucleara Folosind Uraniu-235

Formarea Unui Atom De Plutoniu-239

Inainte de oprirea reactorului pentru alimentare aproape 30% din puterea generata de reactor este datorita Plutoniului-239.

Functionarea unui reactor nuclear:

Reactorul este o parte a sistemului de furnizare a aburilor, care produce aburi pentru pornirea turbinei ce produce electricitate. Componentele principale ale unui reactor sunt: miezul, unde are loc reactia in lant; vasul reactorului inclus in structura, unde este continuta reactia; mediul de racire si barele de control care contin materiale ce captureaza neutronii pentru a nu bombarda alti nuclei. Cand barele de control sunt scoase din miez, reactia accelereaza iar cand sunt impinse la loc in miez reactia incetineste. Pompe cu apa sunt folosite in mediul de racire pentru a extrage caldura produsa de fisiune.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Surse de energie neconventionale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
651 cuvinte
Nr caractere:
3 254 caractere
Marime:
25.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Chimie
Tag-uri:
energie, surse de energie
Predat:
la liceu
Sus!