Surse de energie neconventionale

Extras din referat Cum descarc?

Energia nucleara se mai numeste si energie atomica. Energia fiecarui atom este inchisa in acesta. Atomul este cea mai mica parte a materiei, dar este compusa din particule si mai mici numite: protoni, neutroni si electroni. In jurul centrului atomului se rotesc electroni, prin despartirea carora are loc procesul de fuziune nucleara. Prin fuziune nucleara doua sau mai multe nuclee atomice usoare se contopesc intr-un nucleu mai greu. Aducerea in contact a celor doua nuclee intampina repulsia puternica a fortelor nucleare; de aceea amorsarea unei reactii de fuziune este dificila, putand fiind realizata, de exemplu prin incalzirea unei plasme la o temperatura de zeci de milioane de grade. In anumite cazuri fuziunea este insotita de degajarea unei insemnate cantitati de energie, care va putea fi utilizata prin realizarea reactiei termonucleare dirijate (exemplu, transformand 1 kg de hidrogen in heliu, prin fuziune se obtine o energie egala cu cea produsa prin arderea a 20000 tone de carbune). Energia produsa de fuziunea nucleara face apa sa fiarba, producand aburi care apoi invart turbinele pentru a genera energie.
In  1942 oamenii de stiinta
au eliberat pentru prima oara
o cantitate mare de energie
nucleara, care a condus la realizarea bombei atomice, ce a fost
folosita in Al Doilea Razboi Mondial.
In imagine, explozia nucleara dupa aruncarea bombei asupra orasului japonez Nagasaki.
Exista doua procese din care se poate obtine energie din surse nucleare, fuziune si fisiune.
Fuziunea nucleara se bazeaza pe energia eliberata cand un element mai greu este format din fuziunea elementelor mai usoare, de exemplu energia Soarelui este un proces de fuziune care se petrece prin fuziunea unuia sau mai multor izotopi de hidrogen, creand heliu.
Fisiunea nucleara este un proces de despartire a nucleilor atomici prin bombardament cu neutroni. Acest proces produce o reactie in lant din care neutronii eliberati lovesc alti atomi, eliberand alti neutroni, produsi ai fisiunii si energie. O reactie in lant necontrolata, cum este cea din arme nucleare duc la explozii, in timp ce o reactie controlata sau stabila ca cea din reactoare genereaza electricitate. Prima fisiune nucleara controlata a avut loc in 1942.
Fisiunea Nucleara Folosind Uraniu-235
Formarea Unui Atom De Plutoniu-239
Inainte de oprirea reactorului pentru alimentare aproape 30% din puterea generata de reactor este datorita Plutoniului-239.
Functionarea unui reactor nuclear:
Reactorul este o parte a sistemului de furnizare a aburilor, care produce aburi pentru pornirea turbinei ce produce electricitate. Componentele principale ale unui reactor sunt: miezul, unde are loc reactia in lant; vasul reactorului inclus in structura, unde este continuta reactia; mediul de racire si barele de control care contin materiale ce captureaza neutronii pentru a nu bombarda alti nuclei. Cand barele de control sunt scoase din miez, reactia accelereaza iar cand sunt impinse la loc in miez reactia incetineste. Pompe cu apa sunt folosite in mediul de racire pentru a extrage caldura produsa de fisiune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Surse de energie neconventionale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!