Surse Alternative De Energie

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS
1) Introducere pag 2
2) Energia solara pag 4
3) Energia eoliana pag 6
4) Energia geotermica pag 7
5) Energia nucleara pag 9
6) Hidrogenul pag 11
7) Surse alternative de energie pag 14
8) Bibliografie pag 19


Extras din referat Cum descarc?

1) Introducere
Societatea actuala este un mare consumator de energie sub diferite forme, in industrie, transporturi, agricultura, in domeniul casnic etc. Consumul de energie pe cap de locuitor este considerat un indicator al nivelului de trai.
Descoperirea unor noi surse de energie i-a permis omului sa treaca la etape superioare de dezvoltare, caracterizate prin cresterea productivitatii, a performantelor tehnice, a gradului de confort, prin scaderea gradului de poluare.
In acest moment undeva, pe glob, se naste un copil. O masina pe benzina a dus-o pe mama lui in cateva clipe la maternitate. O termocentrala pe carbune a iluminat spitalul in care micutul a venit pe lume. O centrala termica pe gaz a incalzit salonul in care a respirat el pentru prima oara. Daca vreuna dintre aceste surse conventionale n-ar fi furnizat energia necesara, viata micutului ar fi putut fi in pericol.
Lumea civilizata in care traim depinde in totalitate de diverse surse de energie. In fiecare zi, depindem intr-un fel sau altul de combustibilii fosili - cand mergem la serviciu, cand gatim ori cand ne iluminam, incalzim sau racim locuinta.
Energia este indispensabila vietii pe Pamant. Ea exista pretutindeni si reprezinta cauza producerii unor numeroase fenomene: miscare, lumina, sunet, caldura etc. Exista mai multe forme de energie, dar aproape intreaga energie de pe Pamant provine direct sau indirect de la Soare.
Spre deosebire de sursele de energie artificiale, obtinute de om prin transformarea unei forme de energie in alta forma de energie (exemple: motoare, centrale termice, centrale eoliene etc.), sursele de energie primara sunt sursele de energie existente in natura si care pot fi folosiste in mod direct.
Spre exemplu, putini stiu ca producerea hranei in intreaga lume depinde acum de petrol. Petrolul si gazele naturale sunt indispensabile fiecarei etape a agriculturii moderne, de la producerea ingrasamintelor pana la transportul recoltelor. Dar cat de sigure sunt aceste surse de energie ce tin in viata societatea moderna?
Dintre combustibilii fosili, carbunele se gaseste in cele mai mari cantitati. Se spune chiar ca zacamintele de carbune vor putea fi exploatate inca 1000 de ani. Insa carbunele e combustibilul fosil cu cel mai mare continut de carbon, eliberand in atmosfera in urma arderii cu 30 % mai mult carbon pe unitatea de energie produsa decat petrolul si cu 80 % mai mult decat gazele naturale.
In cazul petrolului gasim alte neajunsuri. Pentru ca pana acum s-au consumat cantitati enorme de barili, se crede ca, in ritmul actual de e xtragere, rezervele de petrol vor dura inca 40 de ani. Totusi, desi unii analisti vad in scaderea rezervelor de petrol o problema, altii considera ca, cu cat sfarsitul dependentei noastre de petrol vine mai repede, cu atat mai bine. Asta deoarece bioxidul de carbon rezultat in urma arderii de petrol continua sa incalzeasca planeta, dar, cu toate acestea, economia si mediul inca sunt tratate de multi ca doua lucruri separate.
Pe de alta parte, in urmatorii 20 de ani se astepta ca principala sursa de energie in lume, cu cel mai rapid ritm de crestere a productiei, sa fie gazele naturale. E cel mai putin poluant combustibil fosil si se crede ca in sol exista mari zacaminte. Totusi, nimeni nu poate sti cu exactitate ce cantitate de gaze naturale exista in realitate pana cand acestea nu sunt extrase. Fiecare estimare se bazeaza pe diverse seturi de ipoteze. Asadar, e greu sa se dea un raspuns clar la intrebarea cat de mari sunt zacaminetele de gaze naturale.
Apoi, multe state continua sa se bazeze si pe energia nucleara. Iar asta in pofida unor posibile dezastre (marturie sta cel din 1986 de la Cernobal, din fosta U.R.S.S.). Se stie ca reactoarele nucleare folosite pentru furnizarea energiei atomice se fisureaza in timp, din cauza coroziunii, astfel ca evenimente catastrofale pot aparea oricand. 
Avand in vedere ca actualele surse de energie sunt limitate si prezinta riscuri majore, apare urmatoarea intrebare: Este omul condamnat sa distruga planeta, incercand sa-si potoleasca ,,setea" de energie? E clar ca trebuie cautate alternative sigure, nepoluante. Exista astfel de surse ce pot fi folosite pe scara larga? Din fericire, da. 
2) Energia solara
Soarele este doar una dintre miliardele de stele, dar este sursa de energie a tuturor fiintelor vii de pe intregul Pamant. Energia solara care ajunge pe Pamant in 40 de minute ar fi de ajuns pentru a acoperi nevoia de energie pe un an a intregii omeniri.
Energia solara este energia radianta produsa in interiorul Soarelui in urma reactiilor de fuziune nucleara. Ea este transmisa pe Pamant intr-o cuanta de energie numita foton, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Pamantului. Puterea energiei solare intr-un punct al planetei depinde, intr-un mod complicat, de ziua anului, momentul zilei si de latitudinea acelui punct.
S-a demonstrat ca sursele de energie care ar putea inlocui combustibilul fosil, energia solara ofera siguranta si acuratetea cea mai mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Surse Alternative De Energie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!