Superlativele Chimiei

Extras din referat

SUPERLATIVE CHIMICE
Cel mai nou si greu element
In ianuarie 1999, cercetatorii de la Laboratorul National Lawrence Livermore, California, SUA, si de la Institutul pentru Cercetari Nucleare, Dubna, Rusia, au anuntat crearea celui mai nou si mai greu element chimic din lume, elementul 114. Acesta contine 114 protoni, pare a fi mult mai stabil decat oricare alt atom supergreu si a rezultat prin bombardarea cu un izotop de calciu a unui izotop de plutoniu imbogatit cu neutroni.
Cea mai puternica solutie acida
Solutiile acizilor si bazelor tari tind catre valorile de 0 si, respectiv, 14 ale pH-ului, dar aceasta scara este inadecvata pentru a descrie "superacizii" - dintre care cel mai puternic este o solutie cu concentratie 80% de pentafluorura de antimoniu in acid fluorhidric (acidul fluoro-antimonic HF:SbF5). Aciditatea functiunii -OH a acestei solutii nu a fost masurata, dar chiar si o solutie mai slaba - de concentratie 50% - este de 1018 mai puternica decat acidul sulfuric concentrat.
Cel mai otravitor compus chimic artificial
Compusul 2,3,7,8 tetraclordibenzo p-dioxina, sau TCDD este cel mai otravitor dintre cele 75 de dioxine cunoscute - de 150000 de ori mai puternic decat cianura.
Cel mai puternic gaz toxic
Etil S-2-diizopropilaminoetilmetil fosfonotiolatul, cunoscut sub numele de VX, produs pentru prima oara in 1952 la Laboratorul Experimental pentru Aparare Chimica, din Porton Down, Wilts, Marea Britanie, este de 300 de ori mai puternic decat fosgenul (COCl2) folosit in primul razboi mondial. Doza letala de VX este de 10 mg/m3, in aer, sau 0,3 mg administrat oral.
Cea mai absorbanta substanta
Serviciul de Cercetare al Departamentului Agriculturii din SUA a anuntat pe 18 august 1974 ca "H-span"-ul sau Super Sluper, compus din 50% derivat de amidon, 25% acrilamida si 25% acid acrilic, poate, daca este tratat cu fier, sa inmagazineze de 1300 de ori greutatea sa in apa. Proprietatea sa de a mentine o temperatura constanta timp indelungat il face ideal pentru pungile cu gheata refolosibile.
Substanta cea mai magnetica
Boratul neodimic de fier Nd2Fe14B are un produs energetic maxim (definit ca fiind cantitatea maxima de energie pe care un magnet o poate degaja cand actioneaza intr-un anumit punct de actiune) ce ajunge pana la 280 KJ/m3.
Cea mai amara substanta
Substantele cu gustul cel mai amar au la baza cationul de denatonium si sunt produse comercial sub forma de benzoati si zaharide. Nivelul la care gustul le detecteaza este scazut pana la 1:500 milioane parti, iar dilutia de 1:100 milioane parti lasa un gust persistent.
Cele mai dulci substante
Talinul, obtinut din arilii (apendice ale anumitor substante) plantei katemfe (Thaumatococcus daniellii), este de 6150 de ori mai dulce decat zaharoza. Planta se gaseste in anumite regiuni din Africa de Vest.
Cel mai dens element
Cea mai densa substanta de pe Pamant este metalul osmiu (Os - elementul 76), avand 22,8 g/cm3. (S-a calculat ca aparitiile singulare din centrul gaurilor negre au o densitate infinita.)
Solidul cel mai putin dens
Substantele solide cu cea mai mica densitate sunt aerogelurile de siliciu, in care mici sfere de silicon, unite intre ele, sunt cuplate cu atomi de oxigen sub forma unor benzi separate prin pungi de aer. Cel mai usor dintre aceste aerogeluri, cu o densitate de numai 0,005 g/cm3, a fost produs de Laboratorul Natonal Lawrence Livermore, California, SUA. El va fi folosit mai ales in spatiu, pentru a aduna micrometeoriti sau resturi din cozile cometelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Superlativele Chimiei.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!